Starttimoottori

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Starttimoottori on tasavirtasähkömoottori jolla käynnistetään auton polttomoottori. Normaalisti starttimoottorin teho on noin 1-2 kW, isoissa autoissa ja dieseleissä luonnollisesti enemmän.

Vanhoissa autoissa ei ollut sähköistä starttimoottoria, ne käynnistettiin veivaamalla moottori käyntiin suoraan kampiakselin päästä. Starttimoottorit yleistyivät autoissa 1930-luvulla, eikä 1950-luvulle tultaessa valmistettu länsimaissa enää veivattavia autoja. Monissa autoissa kuitenkin säilyi veivin käyttömahdollisuus pitkään. Esimerkiksi Hillman Impin vakiovarusteisiin kuului myös käynnistyskampi. Viimeisin Suomessa myyty veivin käyttömahdollisuudella (ja veivillä) varustettu henkilöauto oli Lada 1200L (VAZ-21013).

Historia[muokkaa]

Maailman ensimmäinen sähkökäynnistyksellä varustettu auto oli vuonna 1896 valmistettu englantilainen Arnold. Sen sähkömoottorin tarkoitus oli auttaa polttomoottoria ylämäissä ja moottorin rikkouduttua liikuttaa autoa, mutta akku oli kuitenkin liian heikko auton liikuttamiseen. Sen sijaan akku jaksoi pyörittää moottorin käyntiin. Eli auton sähkökäynnistys keksittiin tavallaan vahingossa ja alkuaan tarkoitus oli luoda bensinillä ja sähköllä kulkeva hybridiauto.

1913 esiteltiin Lancia Theta, joka oli ensimmäinen sähkökäynnistyksellä varustettu eurooppalainen sarjatuotantoauto.

Katso myös[muokkaa]


Nahtavyys.gif Tätä artikkelia on pyydetty kuvitettavaksi.
Syy: {{{1}}}. Tarkempia tietoja saattaa olla sivulla AutoWiki:Artikkelitoiveet.