ABAM
Allgemeine Betriebsgesellschaft für Motorfahrzeuge (ABAM) oli vuosina 1898 – 1907 Saksan keisarikunnan Westfalenin provinsissa, Kölnin kaupungissa, toiminut sähköautojen valmistaja.
Kölner Electricitäts AG vorm. Louis Welter & Co. (KEW) oli vuosina 1901 – 1908 Könissä toiminut sähköautojen valmistaja, joka oli kytköksissä ABAM:iin.
Yrityshistoria[muokkaa]
Vuonna 1898 kölniläinen sähköinsinööri Louis Welter hankki ranskalaisen Kriéger-sähköauton valmistuslisenssin ja perusti niiden tuotantoa varten yhtlön nimeltä Allgemeine Betriebsgesellschaft für Motorfahrzeuge (ABAM).
Vuonna 1901 Welter perusti ABAM:in rinnalle yhtiön Kölner Electricitäts-AG vormals Louis Welter & Co.(KEW). Welterin sähköautojen korit valmisti kölniläinen Ehrenfelder Waggonfabrik P. Herbrand & Co. ja akkuteknologia tuli Kölner Accumulatorenwerke Gottfried Hagen (KAW) -yhtiöltä, jolle taasen KEW valmisti sähköautoja.
Polttomoottoriteknologian nopean kehittymisen ja akkuteknologian heikkouksien johdosta Welter ei saanut sähköautojen tuotantoa kannattavaksi, ja ABAM lopetti sähköautojen valmistuksen vuonna 1907. KEW:n toiminta päättyi vuonna 1908, kun KAW päätti myös luopua sähköautojen valmistuttamisesta.[1]
Ajoneuvot[muokkaa]
ABAM valmisti autonsa ja sähkövaununsa napaveto-tyyppisellä teknologialla, jossa sähkömoottorin voima siirrettiin vetäville pyörille niiden sisäkehälle, ajoneuvon rungon puolelle, kiinnitetyn teräsvanteen kautta.
KEW valmisti lähinnä hyötyajoneuvoja kuten sähkökäyttöisiä kuorma-autoja, omnibusseja hotelleille sekä pakettien jakeluautoja Reichspostille. Näiden ohella yhtiö valmisti jonkin verran sähkökäyttöisiä landaulet- ja umpivaunuja. KEW:n autojen sähkömoottori oli kiinnitetty ajoneuvon runkoon, jossa se oli tukevammin kiinni ja paremmin suojassa kuin napamoottori.[2]
Lähteet[muokkaa]
- Halwart Schrader: Deutsche Autos 1885–1920, 1. painos, Motorbuch Verlag, Stuttgart 2002, ISBN 3-613-02211-7, sivut 213–214.