Automaattivaihteisto

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lexuksen 8-vaihteinen automaattivaihteisto aukileikattuna

Automaattivaihteistolla tarkoitetaan vaihdelaatikkoa, joka vaihtaa vaihteiston välitystä automaattisesti ajoneuvon liikkuessa. Kuljettajan ei näin tarvitse itse huolehtia vaihteiden vaihtamisesta.

Tekniikka[muokkaa]

Perinteisessä automaattivaihteistossa moottorin tuottama voima välitetään momentinmuuntimen pumppupyörältä nesteen välityksellä turbiinipyörälle, mistä voima siirtyy eteenpäin hammaspyörävaihteistolle.

Automaattivaihteiston ohjaukseen on jatkuvasti lisätty elektroniikkaa. Uudet vaihteistot mm. oppivat kuljettajan ajotavasta ja tekevät vaihteiden vaihtoja automaattisesti keräämänsä tiedon perusteella. Alemman hintaluokan autoissa viisivaihteiset automaatit ovat hyvää vauhtia syrjäyttämässä perinteiset nelivaihteiset mallit. Kuusi- ja seitsemänvaihteiset hallitsevat yläluokkaa. Ensimmäinen 5-vaihteinen automaatti oli Nissan Laurelissa 1989, mikä oli Jatcon valmistama. Ensimmäisen kuusivaihteisen automaatin taas tarjosi BMW vuonna 2001 esitellyssä 7-sarjassa. Pari vuotta myöhemmin Mercedes-Benzin S-sarjassa nähtiin 7-vaihteinen automaatti. Seuraavana kehityksenä Lexus ja BMW ottivat käyttöön 8-vaihteisen laatikon. Viimeisin kehitysaskel on ollut 9-portaisuus Mercedes-Benzin 9G-Tronic mallissa E350 Bluetec sekä ZF:n 9HP autotyypeissä Chrysler 200, Jeep Cherokee (KL) & Renegade ja Land Rover Range Rover Evoque. Katso lisää: Mercedes-Benz automaattivaihteistot.

Yleisesti automaattivaihteisto kuluttaa manuaalivaihteistoon verrattuna enemmän polttoainetta, paljon kiihdytyksiä ja hidastuksia sisältävässä ajossa, öljyvälitteisen momentinmuuntimen takia. Matka-ajossa eroa ei juurikaan ole, etenkään tasaisella nopeudella ajettaessa, kiinteäksi lukittuvalla turbiinilla varustetuissa autoissa. kaksoiskytkin- ja robotti-automaatit ovat automatisoituja manuaalivaihteistoja ja niiden vaikutus polttoaineenkulutukseen on sama kuin manuaalivaihteistolla. Rakenteellisesti automaattivaihteisto on yleensä manuaalivaihteistoa painavampi. Perinteisesti se on myös ollut kalliimpi valmistaa.

Historia[muokkaa]

Ensimmäinen nykyisten kaltainen eli momentinmuuntimen ja planeettavaihteiston yhdistelmään perustuva automaattivaihteisto oli GM:n Hydramatic vuoden 1941 Oldsmobilessa ja Buickissa.

Vuoden 2007 aikana automaattivaihteistoja odotetaan ensimmäistä kertaa myytävän maailmanlaajuisesti enemmän kuin manuaalivaihteistoja. Pohjois-Amerikassa ja Japanissa suurin osa uusista autoista on jo pitkään ollut varustettu automaattivaihteistolla. Mm. Itä-Euroopassa ja Aasiassa kustannustekijät ovat olleet osasyy manuaalivaihteiston suosioon. Nyt kuitenkin esim. Kiinan ja Intian kasvavilla automarkkinoilla yhä useammalla asiakkaalla on varaa hankkia autoon myös automaattivaihteisto.

Linkkejä[muokkaa]

Valmistajia[muokkaa]

Artikkeleita[muokkaa]

Lähde[muokkaa]


Tietyo.gif Tätä artikkelia tai artikkelin osaa on pyydetty parannettavaksi.
Syy: {{{1}}}. Ks. tarkempia tietoja: AutoWiki:Huomiota kaipaavat sivut.