Fiat Ægea

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fiat Ægea
Fiat Ægea
Valmistaja ja valmistusmaa Fiat,
Flag of Turkey.svg.png Turkki, Bursa (Tofaş)
Valmistusaika 2015
Luokka Konseptiauto
Kori 4-ovinen Sedan
Suunnittelija FCA Style Centre
Pohjalevy
Moottori R4
Iskutilavuus – cm3
Teho – kW
Voimanvälitys Etuveto
Huippunopeus – km/h
Kiihtyvyys – s (0–100 km/h)
Kulutus – l/100 km (yhd. EU)
CO2-päästöt – g/km

Fiat Ægea (356) on 21. toukokuuta 2015 Istanbul Motor Show:ssa esitelty uuden Fiat Tipon prototyyppi.

Yleistä[muokkaa]

Fiat esitteli uuden kompaktin sedaninsa, joka on suunniteltu Italiassa FCA Style Centressä, kehitetään Turkissa yhdessä Tofaş R&D:n kanssa ja valmistetaan Bursan tehtaalla myytäväksi yli 40:een maahan EMEA:n alueella. Projektin nimi - Fiat Ægea - on kunnianosoitus Turkille, joka on aina ollut strategisessa asemassa Fiat Chrysler Automobilesille ja edustaa symbolista siltaa idän ja lännen välillä.

Sen debyytiksi brandi valitsi Istanbul Motor Show:n, näin toisten Turkin markkinoiden merkitystä FCA:n strategialle ja sinetöi vuonna 1968 alkaneen yhteisomistuksen, joka oli silloin Fiat Groupin ja Koç Holdingin puoliksi omistama yritys.

Se merkitsee syytä, miksi FCA:n pitäisi valita ensisijainen rooli tälle mallille jolla se tähtää kasvattamaan olemassaoloaan EMEA:n alueella, kuin myös vahvistamaan sen kilpailematonta johtoasemaa kompaktien sedanien segmentissä Turkissa, kiitos sen erinomaisen tilantunnun sisätiloissa ja tavaratilan, hyvin täydellinen malli ja tyyli, joka ei salli kompromisseja.

Uusi Fiat malli tulee maailmaan uniikkina kombinaationa mukavuutta, taloudellisuutta ja teknologiaa. Lisättynä hivenellä eksklusiivista italialaista muotoilua, joka julkistaa projektin laatua mittasuhteiltaan puhdasta ja vahvaa sedania.

Auto valmistetaan Turkissa Tofaşin tehtailla Bursassa - yksi maailman parhaista autoteollisuuden tehtaista kuten on todistettu marraskuussa 2013 myönnetyllä kultamitalilla World Class Manufacturing -ohjelmassa [1] - ja myydään ensimmäisenä Turkissa marraskuusta lähtien ja sen jälkeen vähitellen muissa EMEA-alueen maissa.

Italialaista tyyliä[muokkaa]

Fiat Ægea
Fiat Ægea

Suunniteltu Italiassa FCA Style Centressä ja kehitetty yhdessä Tofaş R&D:n kanssa, yksi FCA:n suurimmista tutkimus- ja kehityskeskuksista, Fiat Ægea -projekti kehiteltiin alusta asti kokonaan uudeksi takaluukulliseksi sedaniksi, jonka on luonut yli 2000 henkilön ryhmä, jotka työskentelivät projektin kanssa sen kolmen vuoden kehitysajan.

Usein sedan-mallit ovat johdannaisia hatchback-mallista lisättynä takaluukulla, joka voi johtaa muotoihin jotka eivät aina ole kokonaisuudeltaan sopusointuisia. Uusi Fiat auto, toisaaltaan, "syntyi sedaniksi" ja näinollen se on muotoiluprojekti, jossa integroituu eri osioita luonnollisesti soljuvilla linjoilla, jotka luovat aidon kompromissittoman, ryhdikkään kompaktin sedanin.

Sivulta nähtynä, persoonallinen linja lähtee ajovaloista takavaloille ja kiillotus luo dynaamisen olemuksen antaen idean ilmavuudesta ja runsaasta tilasta kuljettajalle sekä matkustajille. Eksklusiivinen italialainen tyyli on hienosti ilmaistu takana, jossa harmonisella mittasuhteella oleva takaluukku isännöi kirkkaita valorykelmiä reunoillaan. Etupää on karakterisoitu kiehtovasti muotoilulla konepellillä keskikaaren venyessä kattoon luoden jatkuvan linjan. Samanlaisesti etusäleikkö on yhtenäinen elementti ajovalojen kanssa. Keskellä on kromiefektillä korostettu alkuperäinen, erehtymättömällä graafisella kuvioinnilla oleva ylväästi komeileva Fiat-logo.

Huippuluokan oleskelu- ja tavaratilat[muokkaa]

Fiat Ægea

Täydellinen kauneuden ja käytännöllisyyden avioliitto, uusi Fiat Ægea -projekti tuo tunnetusti yhteen sedanin hyvän tavaratilan ja kompaktit mittasuhteet neljä ja puoli metriä pitkänä, 178 senttimeriä leveänä ja 148 cm korkeana, akselivälin ollessa 264 cm se korostaa erinomaista sisätilaa. Tämä kaikki on vahvistettu huomattavalla matkustajien tilalla, tarpeeksi iso viidelle isohkollekkin matkustajalle mukavasti tavaratilan ollessa yli 510 litraa.

Luotettavat ja taloudelliset moottorit[muokkaa]

Uusi Fiat auto tarjoaa laajan joukon voimayksiköitä, kaikki luotettavia, huipputehokkaita ja taloudellisia polttoaineen kulutuksen sekä päästöjen suhteen - kaksi Multijet II -turbodieselmoottoria ja kaksi bensiinimoottoria, manuaalilla tai automaattivaihteistolla - teholukemien ollessa 95:n ja 120 hv välillä. On myös huomion arvoista että dieselmoottorit ovat erityisen polttoainetaloudellisia: alle 4 litraa dieselpolttoainetta 100 km kohti, vertailukelpoinen kaupunkiautoon kuten Fiat Panda.

Uconnect: viimeisintä tekniikkaa edustavaa teknologiaa[muokkaa]

Fiat Ægea

Todellisessa Fiat-tyylissä, uudessa sedanissa on monta nerokasta ratkaisua jotka parantavat kuljettajan sekä matkustajien elämää. Todiste tästä lepää monessa vakiovarusteessa ja Uconnect-järjestelmän saatavuudesta 5" kosketusvärinäytöllä, hands-free -Bluetooth -järjestelmällä, audio streamingilla, tekstin luvulla ja äänentunnistuksella, AUX- ja USB-liitännillä iPod-tunnistuksella, ohjauspyörän ohjaimilla, ja lisävarusteena peruutuskameralla sekä TomTom-navigaattorilla.

Tofaş, maailmankuulu teollisuuskeskus[muokkaa]

Tofaşin tehdas Bursassa, Turkissa.

Uusi Fiatin kompakti sedan näkee päivänvalon Bursan tehtaalla, jossa edellisen puoli vuosisadan aikana Fiat on valmistanut autojaan ja Fiat Professional -hyötyajoneuvojaan. Alue levittäytyy yli 934 tuhannelle neliökilometrille ja vuosittainen tuotanto on 400 tuhatta yksilöä, tehdas valmistaa tällä hetkellä ajoneuvoja Turkin markkinoille ja suuria määriä Fiatin malleja vientiin: mukaanlukien Linea, uusi Doblò, Fiorino ja Doblò Cargo.

Tofaş-yrityksellä on töissä henkilökuntaa niinkin monta kuin 6500, sillä on noin 2000 tavarantoimittajaa ja jakeluverkosto joka ylpeilee noin 120:llä jälleenmyyjällä ja 140:llä huoltokeskuksella Turkissa. Erinomaisuuden esikuvana näinollen, se on tällä hetkellä maan kuudenneksi suurin yritys ja yksi kolmesta yrityksistä Turkissa tutkimukseen ja kehitykseen investoivista, lisäksi ollen yksi markkinoiden johtajista 11,6% osuudellaan auto ja hyötyajoneuvojen markkinoilla.

Lähteet[muokkaa]

  1. World Class Manufacturing - Tofaş, tofas.com.tr