Moskvich 2141 Aleko

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Moskvitch Aleko
Moskvitch 2141
Lada Aleko
Valmistaja ja valmistusmaa Moskvich,
Flag of Russia.svg.png Venäjä
Valmistusaika 19881998
Luokka Ylempi keskiluokka
Kori 5-ovinen liftback
Suunnittelija {{{suunnittelija}}}
Pohjalevy {{{pohjalevy}}}
Moottori R4
Iskutilavuus 1478-1570 cm3
Teho 53–57 kW
Voimanvälitys etuveto
Kiihtyvyys 16,7-17,8 s (0–100 km/h)
Huippunopeus 145–153 km/h
Kulutus
CO2-päästöt g/km
Hintaluokka
Edeltäjä Moskvich 2140
Seuraaja Moskvich 2142
Saman luokan autoja Lada Samara


Moskvich Aleko oli suuri edistysaskel verrattuna aiempiin Moskvichin malleihin, jotka olivat vanhanaikaisia takavetoisia sedaneita ja farmareita. Alekossa ei ole juurikaan samoja osia aikaisempien mallien kanssa.

Aleko on etuvetoinen ja se on monikäyttömallinen. Auto on edeltäjäänsä verrattuna paljon tilavampi, parempi matkustusmukavuudeltaan ja turvallisempi. Ensimmäistä kertaa venäläisen autoteollisuuden historiassa myös aerodynamiikkaan oli panostettu suunnittelussa. Muotoja suunnitellessa apuna oli käytetty venäläisiä ja ranskalaisia lentokone- ja avaruusalusinsinöörejä.

Auton suunnittelu aloitettiin ostamalla useita erimerkkisiä saman kokoluokan autoja. Erityisesti oltiin kiinnostuneita ranskalaisista ja ruotsalaisista autoista niiden monikäyttöisyyden ja luotettavuuden takia. Lopulta päädyttiin Simca 1307 -malliin, joka todettiin parhaaksi vaihtoehdoksi Venäjän markkinoita varten, Moskvichin moottori muunnettiin etuvetoautoon sopivaksi ja 1307:n koriin ostettiin lisenssioikeudet A-pilarista lähtien.

Ranskalaisesta muotoilusta huolimatta Aleko oli venäläisen autoteollisuuden läpimurto. Vaikka sitä pääosin myytiin vain Venäjän markkinoilla, vietiin jonkin verran autoja ulkomaillekin Lada Aleko -nimellä.

Tekniikka[muokkaa]

Etujousitus on toteutettu MacPherson-joustintuin ja takana on vääntösauvajousitus. Auton moottori on useista muista etuvetoautoista poiketen asetettu pitkittäin Audi 80/Audi 100 -tyylisesti.

Mitat[muokkaa]

  • Pituus: 4350 mm
  • Leveys: 1690 mm
  • Korkeus: 1400 mm
  • Akseliväli: 2580 mm
  • Omamassa: 990 kg
Nahtavyys.gif Tätä artikkelia on pyydetty kuvitettavaksi.
Syy: {{{1}}}. Tarkempia tietoja saattaa olla sivulla AutoWiki:Artikkelitoiveet.