Nelipyöräohjaus

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nelipyöräohjaus tarkoittaa ohjausjärjestelmää, jossa myös takapyörät kääntyvät autoa ohjattaessa. Tälläisestä järjestelmästä käytetään lyhennettä 4WS (4 Wheel Steering). Matalilla nopeuksilla tälläinen järjestelmä pienentää kääntöympyrää, kun renkaat kääntyvät eri suuntaan etupyörien kanssa. Suurilla nopeuksilla pyörät kääntyvät samaan suuntaan, jolloin ohittaminen moottoritiellä helpottuu. Osa järjestelmistä toimii vain alle tai yli tietyn nopeuden. Halvimmista järjestelmistä ei ole sanottavaa etua ajettavuuteen ja hyviä on vain harvoissa urheilumalleissa.

Jotkin nelipyöräohjausjärjestelmät ovat aktiivisia, eli toimivat tietokoneen avustuksella, mikä kääntää pyöriä tietyn verran etupyörien kulmaan verrattuna. On myös passiivisia nelipyöräohjausjärjestelmiä, kuten esimerkiksi Volvo 850:ssä.

Passiivisessa järjestelmässä takapyörien ripustus on sellainen, että pyörät kääntyvät hieman itsestään ilman minkäänlaista varsinaista tekniikkaa. Passiivijärjestelmät ovat melko yleisiä.

Historia[muokkaa]

Nelipyöräohjaus tuli ensimmäistä kertaa automalleihin vasta 80-luvulla, mutta vastaava järjestelmä kehitettiin jo vuosikymmeniä aiemmin.

Automalleja, joissa on ollut saatavilla nelipyöräohjaus[muokkaa]