Neste Rally Finland

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Neste Oil Rally Finland on Jyväskylässä ajettava ralliautoilun MM-sarjan osakilpailu. Se on pidetty yhtäjaksoisesti vuodesta 1954 asti. Kilpailu tunnettiin aiemmin nimellä Jyväskylän Suurajot.

Historia[muokkaa]

1954 Suurajojen voittajat Osmo ja Eino Kalpala ajoivat Jyväskylästä Oulun kautta Pallastunturin maisemiin. Meno alkoi hyytyä Pallaksen nousuissa, sillä Panhard Dyna Z:n venttiilien ajoitus oli sekoamassa. Osmolla oli välysmittapakka mukana ja hänen onnistui säätää venttiilit kohdalleen. Vaikealla Petäjän osuudella oli monia mäkiä ja mutkia, jotka aiheuttivat paljon ulosajoja. Myös Kalpaloille sattui pieni kolari, jossa virranjakaja vääntyi vinoon. 2-sylinterisessä moottorissa sytytys saa olla vähän pielessäkin ja Kalpalat selvisivät maaliin. Viimeinen osuus oli Jyväskylän Harjun portaiden lähellä ajetut kiihdytys- ja jarrutuskokeet, jossa Kalpalat tulivat toiseksi häviten Eino Elon Peugeotille vain 0,3 sekuntia, varmistaen Suurajojen voiton. Panhardin suurin valtti oli sen keveys. [1]

Vuonna 1959 kisa sai ensimmäisen kerran EM-osakilpailun arvon. Seuraava askel oli MM-arvo 1973, kun sellainen ensi kertaa tuli autonvalmistajien kilpailtavaksi. Kuljettajien MM-sarja alkoi 1979 ja Suurajot vakiinnutti välittömästi paikkansa myös siinä. Vuosi 1980 tosin oli vähän poikkeuksellinen: silloin "Jyskälällä" oli MM-arvo vain kuljettajien muttei autonvalmistajien sarjassa.

1980-luvulla rallin kansainvälinen nimi vähitellen sai lyhyemmän muodon 1000 Lakes Rally, joskin vanha pitkä versio Rally of the Thousand Lakes säilyi virallisessa logossa. Ralli sai ensimmäisen nimisponsorinsa 1994, jolloin perinteisen nimen eteen liitettiin Neste. Vuonna 2005 pääsponsorin toiminimen muututtua Neste Oiliksi, myös rallin etuliitettä muokattiin. MM-ralleissa sovelletun vuorottelujärjestelmän aikana Suomen kisa oli 1995 vain 2-litraisten autojen MM-osakilpailu.

Vuonna 1997 kilpailun järjestäminen siirtyi aivan uusiin puitteisiin, kun Autourheilun Kansallinen Keskusliitto AKK otti sen hoteisiinsa. Liiton markkinointiyhtiö AKK Sports Oy sai vastuulleen järjestelytehtävät. Tähän liittyen myös kilpailun nimi muuttui Neste Ralliksi. AKK Sports otti päämääräkseen kehittää rallista selkeästi tunnistettavan tuotteen. Suuri yleisö piti saada ymmärtämään, että kilpailun ympärillä oli tapahtunut perustavaa laatua oleva muutos. Uusi organisaatio kohdisti huomiota varsinkin turvallisuuden ja tapahtuman markkinoinnin edistämiseen sekä ylipäänsä sen tason kohottamiseen entisestään. Tämä ei voinut jäädä yleisöltä huomaamatta. Heti vuonna 1997 kisa sai MM-sarjaan rekisteröityjen tehdastallien päätöksellä "Award of Excellence" -palkinnon erinomaisesta turvallisuustyöstään.

Seuraavana vuonna tallit äänestivät Neste Rallin parhaaksi MM-ralliksi. 1999 oli jälleen vuorossa "Award of Excellence" - tällä kertaa markkinointiansioista. Tämän palkinnon toi Neste Rallille ennen kaikkea Hippoksen supererikoiskokeen rakentaminen VIP-kylineen. Neste Ralli nimettiin parhaaksi MM-kisaksi toistamiseen vuonna 2002. Tallit mainitsivat perusteluissaan mm., että "Neste Ralli nosti MM-rallin urheilullisen, kaupallisen ja järjestelytason uudelle askelmalle". Perusteluissa todettiin myös, että järjestäjät Suomessa osoittivat perusteellisesti ymmärtävänsä, mitä niin katsojat kuin kilpailijatkin haluavat nykyaikaiselta rallikilpailulta. Maailman parhaan MM-rallin titteli saavutettiin myös vuonna 2003, ja 2004 Neste Ralli teki historiallisen hattutempun: tapahtuma valittiin jo kolmatta kertaa peräkkäin maailman parhaiten järjestetyksi MM-ralliksi. Saavutuksen suuruutta kuvastaa se, että mikään muu MM-ralli ei ole yltänyt samaan suoritukseen, ja kaikkiaan Neste Ralli on siis voittanut parhaan MM-rallin tittelin peräti neljästi. Vuonna 2004 valintaan vaikuttivat mm. rallin kokonaiskonsepti, jota oli pystytty kehittämään entisestään. Lisäksi urheilun ja kaupallisuuden yhdistäminen oli onnistunut tapahtumassa esimerkillisellä tavalla.

Neste Ralli on siis yhä legendansa mittainen "sorateiden grand prix". Se on osoittanut lukeutuvansa parhaiden rallien joukkoon kaikilla mittapuilla; ei yksin järviensä ja hyppyriensä ansiosta.

Voittajat kautta aikojen[muokkaa]

Katso myös: Helsinki Thunder

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

  1. Mobilisti 5/2011
  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Suomen_ralli-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.