Renault 5

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Renault 5
Renault Le Car
Lectric Leopard
Valmistaja ja valmistusmaa Renault,
Flag of France.svg.png Ranska, Flins, Dieppe, Douai, Boulogne-Billancourt
Flag of Slovenia.svg.png Slovenia, Novo Mesto (IMV)
Flag of Belgium.svg.png Belgia
Flag of Spain.svg.png Espanja, Valladolid, Palencia
Flag of Portugal.svg.png Portugali
Flag of Venezuela.svg.png Venezuela, Mariara
Flag of Iran.svg.png Iran, Tehran
Flag of Mexico.svg.png Meksiko, Cd. Sahagún
Flag of South Africa.svg.png Etelä-Afrikka, Durban
Valmistusaika 19721996
Luokka B-segmentti
Kori 2-ovinen avoauto
2-ovinen avolava
3-ovinen pakettiauto
3- ja 5-ovinen hatchback
Moottori R4
Iskutilavuus 782–1721 cm3
Teho 31–118 kW
Voimanvälitys Etuveto
Kiihtyvyys
Huippunopeus
Hintaluokka
Edeltäjä Renault 4
Seuraaja Renault Clio
Saman luokan autoja Fiat Uno
Peugeot 205


Renault 5 (R5) on Renault-yhtiön rakentama pikkuauto, jota valmistettiin kolmella eri vuosikymmenellä. Se oli valmistusaikanaan yksi Euroopan myydyimmistä automalleista.

R5 ph1 (19721984)[muokkaa]

Renault R5 ph1

Pääartikkeli: Renault 5 ph1

R5 oli ensimmäisiä autoja, joissa käytettiin muovipuskureita. Ensimmäisissä malleissa vaihdekeppi oli ranskalaiseen tyyliin integroitu kojetauluun, mutta myöhemmin keppi tiputettiin lattian tasoon. Toinen erityinen tuntomerkki oli ovenkahvat, jotka olivat oven ja b-pilarin välisessä upotuksessa. Autosta hatchbackin lisäsi myös 4-ovista sedanmallia, joka kuitenkin nimettiin R7:ksi.

Pienimoottorisinta (782 cm3) mallia myytiin lähinnä vain Ranskassa. R5-mallien 0,8-, 0,9- ja 1,0-litraisten suorituskyky oli heikko tai vaatimaton.

Tehokkaammalla 1,3-litran moottorilla varustettu Renault 5 TS -malli esiteltiin syyskuussa 1974. Siinä oli tavallista R5:tä enemmän varusteita, mm. takalasin lasinpyyhin, korkeat pääntuelliset istuimet ja kierroslukumittari. Varustelultaan TS:n tasoinen automaattivaihteinen malli esiteltiin 1978.

R5 ph2 (19841996)[muokkaa]

Renault R5 ph2

Pääartikkeli: Renault 5 ph2

Toisen sukupolven R5 perustui ulkonäön puolesta hyvinkin paljon edeltäjäänsä. Tekniikaltaan auto oli kuitenkin täysin erilainen. Osia käytettiin melko paljon rinnakkaismalleista R9 ja R11. Muualla Euroopassa malli oli saatavilla avoautona sekä 3- että 5-ovisena umpikorisena mallina, myös paketti- sekä farmarimallina Express (Extra tai Rapid)-nimellä, joka oli valikoimassa umpi- ja avolavamallina. Huippumallina oli 1,4-litraisella moottorilla varustettu GT Turbo.

R5 E-Tech (2024–)[muokkaa]

Renault 5 E-Tech

Pääartikkeli: Renault 5 E-Tech

Renault 5 -nimi palasi helmikuussa 2024, kun sähkökäyttöinen Renault 5 E-Tech julkaistiin. Se on saanut inspiraationsa alkuperäisestä Renault 5:n muotoilusta ja Renault 5 Turbosta. Alpine-version sanotaan olevan myös kehitteillä.

Lähteet[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Renault_5-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.