Subaru Outback (BS)

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Subaru Outback
Subaru Outback (V) 2015 Front.JPG
Valmistaja ja valmistusmaa Fuji Heavy Industries,
Subaru Corporation
Flag of Japan.svg.png Japani, Ōta
(Yajima plant) [1]
Flag of the United States.svg.png USA, Indiana, Lafayette (SIA) [2]
Valmistusaika 2014
Luokka Keskiluokka
Kori 5-ovinen Crossover
Suunnittelija
Pohjalevy
Moottori B4
Iskutilavuus 2000–2500 cm3
Teho 110–129 kW
Voimanvälitys Neliveto
Kiihtyvyys
Huippunopeus
Kulutus
CO2-päästöt g/km
Hintaluokka
Edeltäjä Subaru Outback (BR)
Seuraaja
Saman luokan autoja
Subaru Outback (V) 2015 Heck.JPG

Pääartikkeli: Subaru Outback

Viidennen sukupolven Outback esiteltiin yleisölle maaliskuun 2015 alussa pidetyssä Geneven autonäyttelyssä ja Euroopassa malli tuli myyntiin saman kuukauden lopulla.

Outback sai mallivuodelle 2018 kasvojenkohotuksen.

Yleistä[muokkaa]

Uusi Outback jakaa pohjalevynsä kuudennen sukupolven Legacyn kanssa. Ottomoottorisen version alustakoodi on BS9 ja dieselmoottoristen BSD. Mallin vakiovarutukseen kuuluu sähkötoimisesti säädettävät ja lämmitettävät, koria vasten kääntyvät taustapeilit, joiden tausta on maalattu korin väriseksi. Edukkain Trend-malli on varustettu halogeeniajovaloilla, kaikki muut versiot LED-ajovaloilla. Sumuvalot ja niihin integroidut päiväajovalot kuuluvat vakiovarustukseen, samoin keskuslukitus kauko-ohjaimella.

Varustus[muokkaa]

Euroopassa Dieselmoottorinen Outback on tarjolla neljänä eri versiona: Trend, Active, Comfort ja Sport. Bensiinimoottorin kanssa varustetasoja on kaksi: Active ja Comfort. Suomessa varusteversiot ovat Base, Ridge ja Summit. Erilaisten lisävarusteiden avulla autoa voi lisäksi personoida mielensä mukaiseksi.

Mukavuusvarustus[muokkaa]

Subaru Outbackin käyttömukavuutta lisääviä vakiovarusteita ovat mm: korkeus- ja syvyyssuunnassa säädettävä ohjauspyörä, monitoimiohjauspyörä, ajovaloautomatiikka, audiojärjestelmä jossa Bluetooth-, aux-in- ja USB -liitännät, ajotietokone mittariston monitoiminäytöllä, kaksialueilmastointi sekä SUBARU STARLINK -multimediajärjestelmä kosketusnäytöllä.

Turvallisuusvarustus[muokkaa]

Subaru Outbackin käyttö- ja ajoturvallisuutta lisääviä vakiovarusteita ovat mm: kolmipistevyöt kaikilla istuinpaikoilla, pyörille tehoa jakava Active Torque Vectoring -järjestelmä, lukkiutumattomat jarrut (ABS) hätäjarrutustoiminnolla, ajonvakautusjärjestelmä (VDC) ja alamäkihidastin.

Tekniikka[muokkaa]

Alusta[muokkaa]

Kaikki malliversiot on varustettu perävaunun vakautusjärjestelmällä ja suurin vetopaino on 2000 kg. Maavaraa Outbackilla on 200 mm. Edessä on MacPherson-joustintuet, L-malliset alatukivarret, kierrejouset sekä kallistuksenvakaaja. Takana on monivarsituenta, kierrejouset sekä kallistuksenvakaaja.

Voimalinja[muokkaa]

Subaruille tyypilliseen tapaan auton voimalinja on symmetrinen, eli vastaiskumoottorin jatkeena olevat vaihteisto, kardaaniakseli ja taempi vetopyörästö ovat kohtisuorassa linjassa moottorin kampiakseliin nähden.

Mallin moottorivaihtoehtoina Euroopassa ovat 129 kW:n (175 PS) tehoinen, 2,5-litrainen bensiini- ja 110 kW (150 PS) tehoinen, 2,0-litrainen diesel. Molemmat moottoriversiot ovat Subarulle tyypilliseen tapaan nelisylinterisiä bokseri- eli vastaiskumoottoreita.

Vaihteistona on mallista riippuen joko portaaton Lineartronic-automaatti tai kuusiportainen käsivalintainen vaihteisto.

Active torque split AWD[muokkaa]

Tämä järjestelmä on kehitetty toimimaan erityisesti portaattoman Lineartronic-automaatin kanssa. Normaaliolosuhteissa Active torque-split AWD -järjestelmä jakaa voiman akseleiden välillä suhteessa 60% eteen, 40% taakse. Järjestelmän tunnistimet tarkkailevat koko ajan auton nopeutta sekä etu- ja takapyörien pidon vaihtelua. Elektronisesti ohjattu MP-T (Multi Plate Transfer) -yksikkö säätää etu- ja takapään vetopyörästöille annostellun voiman suhdetta reaaliaikaisesti, samalla kun se ohjaa vaihteistolle sisääntulevan ja uloslähtevän voiman määrää.

Viskokytkimellä varustettu AWD[muokkaa]

Tämä rakenteeltaan yksinkertainen järjestelmä on suunniteltu toimimaan manuaalivaihteiston yhteydessä ja sen ytimen muodostaa luistonrajoituksella (LSD) varustettu keskitasauspyörästö. Normaaliolosuhteissa voima jaetaan etu- ja takapyörien välillä suhteessa 50:50. Mikäli jokin pyöristä menettää otteensa tai etu- ja takapyörien välisessä pyörimisnopeudessa on eroa, viskokytkin siirtää automaattisesti voimaa paremmin pitävälle vetopyörästölle.

Kehitys[muokkaa]

Outback uudistui mallivuodelle 2018. Suurimmat muutokset on kohdistettu neljälle eri osa-alueelle: ulko- ja sisätilojen muotoiluun, ajettavuuteen, turvallisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen.

Uusi Outback eroaa ulkoisesti edeltäjästään keulan osalta. Kuusikulmainen jäähdyttimen säleikkö, ajovalot, etupuskuri ja sivupeilit edustavat uutta suunnittelua.

Ohjaamon ergonomiaa ja materiaalien laatua on parannettu. Keskikonsolin 8-tuumainen näyttöpaneeli on uusittu, ja sen liitettävyyttä eri älypuhelinsovellusten kanssa on kehitetty. Outbackissa on uuden sukupolven turvatyynyjärjestelmä, johon kuuluu muun muassa kuljettajan polviturvatyyny, turvavyönkiristimet ja pääntuet kaikilla istuimille.

Subaru Outbackin vakiovarusteena on stereokameratekniikkaan perustuva EyeSight-järjestelmä, joka ennakoi liikennetilanteita, ehkäisee törmäyksiä ja peräänajoja, sekä erottamalla esimerkiksi jalankulkijat, pyöräilijät ja autot toisistaan. Järjestelmän stereokamerat on sijoitettu tuulilasin sisäpuolelle taustapeilin molemmille puolille, ja järjestelmä pystyy erottamaan myös eri värit. Kameroiden näkökenttä on laaja, ja se on pidentynyt 40 prosentilla verrattuna ensimmäisen sukupolven EyeSightiin, joka seurasi maailmaa mustavalkoisena.

Paremman ajo- ja matkustusmukavuuden aikaansaattamiseksi Outbackin koria, ohjausta, jousitusta, jarruja sekä niihin liittyviä muita komponentteja on suunniteltu uudelleen, hienosäädetty tai vahvistettu.

Outbackin Euroopan tuontiohjelmassa on monipisteruiskutuksella varustettu bensiinikäyttöinen nelisylinterinen 2,5 litran vapaastihengittävä bokserimoottori. Moottorin jatkeena on portaaton Lineartronic-automaattivaihteisto. Entisen kuusialueisen välityksen sijasta vaihteistossa on nyt seitsemän välitysaluetta. Bensiinimoottorin yhteydessä on käytettävissä Subarun kaksivaiheinen SI-DRIVE (Subaru Intelligent Drive) järjestelmä. Intelligent-tilassa auto kiihtyy pehmeästi ja taloudellisesti. Sport-tilassa auto reagoi kaasuun välittömästi, ja auton kiihtyvyys paranee. [3]

Tekniset tiedot[muokkaa]

2.0D 2.5i
Myynnissä 2015-2018 2018-
Moottorin rakenne B4-dieselmoottori, 16v,
yhteispaineruiskutus, DAVCS
B4-ottomoottori, 16v,
monipistesuihkutus, i-AVLS
Iskutilavuus 1998 cm³ 2498 cm³
Suurin teho 110 kW (150 PS) @
3600 r/min
129 kW (175 PS) @
5800 r/min
Suurin vääntö 350 Nm @
1600–2800 r/min
235 Nm @
4000 r/min
Vetotapa Neliveto
Vaihteisto, vakio: 6-portainen manuaali
2.0D Sport: Lineartronic
Lineartronic
Vaihteisto, valinnainen: Lineartronic
Kiihtyvyys 0–100 km/h: 9,7 s
[9,9 s]
10,2 s
Huippunopeus: 200 km/h
[192 km/h]
2.0D Sport: 200 km/h
210 km/h 198 km/h
Polttoaineenkulutus
(yhdistetty):
5,6 l/100 km
[6,1 l/100 km]
7,0 l/100 km 7,3 l/100 km
CO2-päästöt (yhdistetty): 145 g/km
[159 g/km]
161 g/km 166 g/km
EU-päästöluokitus: Euro 6
Hakasulkeissa olevat arvot koskevat automaattivaihteistolla varustettuja malleja

Turvallisuus[muokkaa]

2014
EuroNCAP.png Euro NCAP -kolaritestin tulokset
Yleisarvosana Encap a 5.png
Aikuismatkustaja 85 % 32.4 pistettä
Lapsimatkustaja 87 % 42.8 pistettä
Jalankulkija 70 % 25.3 pistettä
Turvallisuus avusteet 73 % 9.5 pistettä
Valmistenumero, josta lähtien tulokset voimassa:
Kaikki mallisarjan autot
Kolaritestin tulos Euro NCAP -sivulla

Mitat[muokkaa]

  • Pituus: 4815 mm
  • Leveys: 1840 mm
  • Korkeus: 1605 mm (kattokaiteiden kera)
  • Akseliväli: 2745 mm
  • Tyhjäpaino: 1582 – 1689 kg

Rekisteröinti[muokkaa]

Subaru Outbackiä rekisteröitiin Suomessa seuraavasti:

Vuosi 2015
Määrä (kpl) 442

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

  1. Facilities – Subaru Corporation, Viitattu: 26. tammikuu 2019.
  2. Subaru of Indiana Automotive, Inc. – SIA, Viitattu: 26. tammikuu 2019.
  3. Uudistunut Subaru Outback - ajomukavuus ja SUV-auton kyvyt yhdessä – Subaru Nordic Ab, Subaru Uutiset, 18. maaliskuu 2018. Viitattu: 27. tammikuu 2019.
Subaru logo.png Subaru -automerkin mallien aikajana Euroopassa 2010 – 2040
Luokka 2010-luku 2020-luku 2030-luku
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Kompaktiluokka Impreza (GR) Impreza (GP) Impreza (GT)
WRX STi III WRX STi IV
Keskiluokka Legacy V Levorg
Grand Touring BRZ
Crossover /
SUV
Outback IV (BR) Outback (BS)
Forester (SH) Forester (SJ) Forester (SK)
Impreza XV XV XV