Bokserimoottori

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bokserimoottorin kampikoneiston animaatio. Liike käynnistyy kuvaa klikkaamalla.
180° V vs. boxer

Bokserimoottori eli vastaiskumoottori on moottori, jonka sylinterit ovat 180 asteen kulmassa toisiinsa nähden. Sylinterit eivät sijaitse täsmälleen vastakkain, vaan kampiakselin yhden kaulan ja polven verran sivussa toisistaan. Ensimmäisen bokserimoottorin patentoi Carl Benz vuonna 1897 [1].

Englanninkielisen moottorisanaston termi flat engine on myös laajalle levinnyt, mutta se voi tarkoittaa myös muita "litteitä" moottoreita, eikä pelkästään vastaiskumoottoreita. Tällaisia ovat 180-asteiset V-moottorit. Bokserin ja 180-asteisen V-moottorin eroina on, että bokserimoottorissa jokainen kiertokanki on laakeroitu omalle kammentapilleen ja lähinnä toisiaan vastakkain olevien sylinterien männät liikkuvat samanaikaisesti vastakkaisiin suuntiin. 180-asteisessa V-moottorissa lähinnä toisiaan vastakkain olevien sylinterien kiertokanget on laakeroitu samalle kammentapille ja männät liikkuvat samansuuntaisesti.

Bokserimoottorin etuja ja haittoja[muokkaa]

Bokserimoottorin etuna verrattuna suoraan ja V-koneeseen on sen täydellinen tasapaino, koska jokaisen männän liikettä tasapainoittaa vastakkainen mäntä toisella puolella. Moottorit käyvät tasaisesti ja ilman värinöitä, eivätkä tarvitse vastapainoja kampiakseliin kuten eräät muut polttomoottorikonstruktiot. Huonoina puolina on hiukan suurempi venttiilien pitämä ääni, koska moottori ei ole niin hyvin suojassa muiden komponenttien alla. Lisäksi moottorin pitkittäinen värinä on suurempi kuin V-moottoreissa, joten ne vaativat suuremman vauhtipyörän.

Bokserikoneella varustetuissa autoissa ja moottoripyörissä on yleensä alhaisempi painopiste, mikä parantaa ajoneuvon vakautta ja hallittavuutta. Paitsi että bokserimoottorit ovat leveämpiä kuin normaalit moottorit, ne ovat myös valmistuskustannuksiltaan kalliimpia kuin perinteiset moottorit. Tämän vuoksi ne eivät ole autovalmistajien kovin suuressa suosiossa.

Bokserimoottorilla varustettuja malleja[muokkaa]

Ilmajäähdytys on bokserimoottorissa tehokas, ja bokserimoottoreita käytetäänkin useissa pienlentokoneissa. Lentokoneissa moottorityyppi tunnetaan kirjainlyhenteellä O (opposed - vastakkainen). Ilmajäähdytteiset autot, kuten Volkswagen Kupla, Porsche 356 ja 912 käyttävät nelisylinteristä bokserimoottoria. Chevrolet Corvairissa, joka on harvinaisuus amerikkalaisten autojen joukossa, käytettiin ilmajäähdytteistä kuusisylinteristä bokseria. Citroën 2CV:ssä puolestaan on kaksisylinterinen bokseri.

Alfa Romeo Alfasudissa, Alfa Romeo 33 ja ensimmäisissä 145 ja 146 malleissa käytettiin 4-sylinteristä vesijäähdytettyä bokserimoottoria. Uusissa ja vanhoissa Porsche 911:ssä käytetään 6-bokseria - vanhoissa ilmajäähdytteisinä, mutta uusissa vesijäähdytteisinä. Porscheissa moottori on sijoitettu taakse, joten leveys ei tuota ongelmia etupyörien ohjauksen kanssa.

Nykyisistä automerkeistä myös Subaru tunnetaan bokserimoottoristaan. Subaru esitteli ensimmäisen bokserimoottorisen malli vuonna 1966. 4-ovisessa sedanmallisessa Subaru 1000 -mallissa käytettiin 1,0-litraista bokseria. Myöhemmin Subaru on esitellyt lukuisia eri tehoisia ja kokoisia moottoreita.

Lähteet[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Flat_engine-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.


Polttomoottorityypit
Rivi 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 12, 14
V 2, 4, 6, 8, 10, 12, 16, 18, 20, 24
Bokseri 2, 4, 6, 8, 12, 16
W 8, 12, 16, 18, 32
Muut rivimoottorit H, VR5, VR6, VR8, Vastakkaismäntämoottori, U (Neliö)
Muut Tähtimoottori, Kiertomäntämoottori, Wankel-moottori