Sylinteri

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sylinteri eli lieriö on myös pinta, jonka suora muodostaa kulkiessaan umpinaista käyrää pitkin. Usein lieriöllä tarkoitetaan suoraa ympyrälieriötä. Tämänmuotoista kappaletta sanotaan sylinteriksi.

Sylinterillä tarkoitetaan moottorissa olevaa tilaa, jossa mäntä liikkuu. Auton moottorissa sylinterit ovat yleensä asetettu rinnakkain riviin tai lohkoon.

Sylinterilohko on tyypillisesti valurautaa tai alumiinivalua ennenkuin tarkemmat ominaisuudet on koneistettu siihen. Tämän jälkeen sylinterit putkitetaan tai päällystetään jollakin kovemmalla metallilla tai muulla materiaalilla. Sylinterilohko sijaitsee moottorin kampikammion ja sylinterikannen välissä. Sylinterissä olevan männän suoraviivainen, edestakainen liike muunnetaan kiertokankien välityksellä kampiakselin kiertoliikkeeksi.

Tyypillinen vesijäähdytetty 4-sylinterinen moottori koostuu yhdestä sylinteririvistä, jossa on neljä sylinteriä rinnakkain. V-moottoreissa sylinteririvit ovat V-kirjaimen muotoisessa asennossa kahdessa rivissä (V6:sessa kolme sylinteriä kahdessa rivissä, V8:ssa neljä sylinteriä kahdessa rivissä jne.). Konfiguraatioita sylinterien sijoituksen ja määrän suhteen on monenlaisia.

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Cylinder_(engine)-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.
  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Sylinteri-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.


Nahtavyys.gif Tätä artikkelia on pyydetty kuvitettavaksi.
Syy: {{{1}}}. Tarkempia tietoja saattaa olla sivulla AutoWiki:Artikkelitoiveet.