V-moottori

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

V-moottori on yleinen polttomoottorikonstruktio. Moottorityypissä männät on sijoitettu siten, että jos niitä katselee kampiakselin linjasta ne näyttävät olevan V-kirjaimen muodossa. V-muoto pienentää moottorin kokonaispituutta ja painoa verrattuna vastaavaan rivimoottoriin. Tavallisesti vastakkaisten sylinterien kiertokanget ovat samalla kampiakselin kaulalla, tätä pidetään yleensä todellisen V-moottorin tunnusmerkkinä. Se jakaa myös moottorit bokseri- ja tavallisiin moottoreihin: bokserimoottorissa kiertokangilla on omat kaulansa kampiakselilla kun taas esim. 180° V-moottorissa näin ei ole.

Erilaisia V-kulmia käytetään erilaisissa moottoreissa riippuen sylinterimäärästä, joissain moottorityypeissä erilainen V-kulma antaa tasaisemman käynnin. Pienet V-kulmat yhdistävät muutamia V-moottorin ja rivimoottorin etuja (pääasiassa kompakti koko) sekä niiden heikkouksia.

Jotkin V-moottorikonstruktiot on hyvin tasapainoisia ja käyvät tasaisesti kun taas osa käy huonommin kuin vastaava rivimoottori. Optimikulmalla V12 ja V16 käyvät erittäin tasaisesti. Crossplane V8 voidaan tasapainoittaa vastaamaan rivikuutosta käyttämällä kampiakselissa samanlaisia vastapainoja. V2, V4, V6, flatplane V8 ja V10 moottoreissa on enemmän värinöitä ja vaativat yleensä tasapainoakselit.

V-moottoreita kuvataan yleisesti merkinällä V#, jossa # osoittaa sylinterien määrän.

Polttomoottorityypit
Rivi 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 12, 14
V 2, 4, 6, 8, 10, 12, 16, 18, 20, 24
Bokseri 2, 4, 6, 8, 12, 16
W 8, 12, 16, 18, 32
Muut rivimoottorit H, VR5, VR6, VR8, Vastakkaismäntämoottori, U (Neliö)
Muut Tähtimoottori, Kiertomäntämoottori, Wankel-moottori

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian V_engine-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.


Nahtavyys.gif Tätä artikkelia on pyydetty kuvitettavaksi.
Syy: {{{1}}}. Tarkempia tietoja saattaa olla sivulla AutoWiki:Artikkelitoiveet.