VAG AAZ -moottori

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
VAG AAZ-moottori
[[Tiedosto:|250px]]
Automerkit ja mallit, joissa käytetty Audi 80
Seat Cordoba
Seat Ibiza
Seat Toledo
VW Golf mk3
VW Vento
VW Passat 35i
VW Passat B4
Käyttöaika 19911997
Tyyppi R4 OHC
Sylinterimitat Syl. halkaisija 79,5 mm
Iskunpituus 95,5 mm
Iskutilavuus 1896 cm3
Venttiilien lukumäärä 8
Puristussuhde 22,5:1
Teho 55 kW (75 hv) @ 4400 r/min
Vääntömomentti 140 Nm @ 2400 r/min (–07/97)

150 Nm @ 2400 r/min (08/97–)

Materiaali -
Polttoaineensyöttö- järjestelmä Diesel
Öljytilavuus 4 litraa
Sytytysjärjestys 1-3-4-2


AAZ-koodilla oleva 1.9 (esikammio) TD-kone tunnetaan myös nimellä Eko-TD. Sitä käytettiin Audi 80, VW Golf mk3-, VW Vento-, VW Passat 35i-, VW Passat 35i Facelift- ja Seat Toledo -malleissa.

Yleistä[muokkaa]

AAZ-moottori on esiintynyt VW-konsernin tuotteissa vuosina 03.1991–12.1997. Esikammiomoottori, jossa polttoaineen syötöstä huolehtii jakajapumppu. Pumppu on varustettu ahdonalaisella syötöllä, jolloin saadaan lisää polttoainetta ahtopaineen kasvaessa. Osassa moottoreista ei ole ahdonalaisella syötöllä varustettua syöttöpumppua (Eko-diesel). Moottorissa on käytetty turbona ainakin hukkaportillista KKK K03, K014 -ahdinta ja Garrett GT15 sekä Garrett T2 -ahdinta. Ruiskutusennakon säätö on mekaaninen, joten sen tarkastus ja säätö on suositeltavaa tehdä aina jakohihnan vaihdon yhteydessä. Oikealla ruiskutusennakolla on huomattava vaikutus pirteyteen ja polttoaineenkulutukseen.

Ainakin osa moottoreista on varustettu pakokaasujen takaisinkierrätyksellä.

Volkswagenin AAZ-moottoria on moitittu dieseliksi hiukan huonosta taloudellisuudesta (internetin keskustelupalstoilta löytyy paljon asiaa tästä). Esimerkiksi AAZ-moottorilla varustetun VW Golf III Variantin keskikulutus on helposti kuusi - seitsemän litraa sadalla kilometrillä ja tehoa löytyy kuitekin vain 55 kW. Jos on mahdollista valita käytetyistä autoista, suosittelen valitsemaan (huom. oma mielipide) 66 kW TDI-dieselmallin, koska siinä on hiukan enemmän tehoa ja pienempi kulutus.

Teknisiä tietoja[muokkaa]

 • Puristuspaine min: 26 bar
 • Öljytilavuus: 3,8 litraa (ilman suodatinta), 4,3 litraa (suodatin mukaanlukien)
 • Moottoriöljyn laatuvaatimus: VW 505.00
 • Jäähdytysneste: 6,3 litraa, G12
 • Joutokäyntinopeus: 900±30 r/min
 • Kohotettu joutokäyntinopeus 1050±50 r/min
 • Maksimikäyntinopeus: 5200±100 r/min
 • Maksimi ahtopaine: 0.60–0.83 bar / 4000 r/min
 • Ruiskutusennakko (männän nousu)
  • Tarkastusarvo: 0.83–0.97 mm
  • Säätöarvo: 0.88–0.92 mm

Kiristysmomentteja[muokkaa]

 • Kampiakselin hammashihnapyörä: 90 Nm + 90 astetta
 • Kansipultit (käytä aina uusia pultteja)
  • Vaihe 1: 40 Nm
  • Vaihe 2: 60 Nm
  • Vaihe 3: 90 astetta
  • Vaihe 4: 90 astetta
 • Turboahdin: 45 Nm
 • Moottoriöljyn tyhjennystulppa: 30 Nm

Viritys[muokkaa]

Moottoria on helpointa virittää seuraavilla muutoksilla:

Ahdonalaisen syötön karan viilaus: Polttoainepumpun päällä on kansi, johon tulee paineletku imusarjasta. Tämän kannen alta löytyy kara, joka liikkuu pystysuunnassa ahtopaineiden mukaan. Ahtopaineiden noustessa kara painuu alaspäin. Sivusta tuleva tappi osuu karaan, ja säätää syöttöä karan profiilin mukaan. Karan profiilia muuttamalla saadaan pumppu syöttämään lisää polttoainetta moottoriin eri ahtopaineilla. Tappi osuu karaan jakopään puolelta, joten karaa ei tarvitse muokata kuin tästä suunnasta.

Välijäähdyttimen asentaminen on järkevää, kun moottoria aletaan virittää. Moottorissahan ei ole välijäähdytintä vakiona.

Ahtopaineiden nostaminen: Kun ahtopainetta nostetaan, saadaan moottoriin menemään enemmän ilmaa. Tämä mahdollistaa suuremman polttoainemäärän polttamisen sylinterissä. Muista, että polttoaineensyöttöä kannattaa myös lisätä, jos nostat ahtopainetta. Ahtopainetta voidaan säätää muuttamalla hukkaportin avautumispainetta. Eli säädetään niin, että hukkaportti aukeaakin myöhemmin, korkeammalla paineella. Tämän saavuttamiseksi on kaksi tapaa: Hukkaporttia ohjaavan tangon pituutta muunnetaan niin, että hukkaportti aukeaa myöhemmin. Toinen tapa on bleedata, (eli tehdä letkuun sopiva vuoto) painekellolle menevää letkua sopivasti niin, että painekello "näkee" pienemmän paineen mitä imusarjassa todellisuudessa on. Näin ollen painekello avaa hukkaporttia vasta suuremmalla paineella.

Syötön lisäys syöttöruuvia kiertämällä on helpoin tapa saada hieman lisää tehoa. Pumpussa olevaa syöttöruuvia ruuvamalla pumppu lisää syötön määrää kautta kierrosalueen. Tämä aiheuttaa tyhjäkäyntikierrosten nousua, joten tyhjäkäyntiä on vastaavasti pienennettävä. Syötön lisääminen lisää savutusta, sillä vaikka syöttöä lisätään, ei moottoriin mene yhtään enempää ilmaa, joten polttoaine ei pala täydellisesti. Myös kulutus kasvaa. Onkin suositeltavaa lisätä ahdonalaista syöttöä, jossa ylimääräistä polttoainetta syötetään vain paineen alaisena.

EGR aiheuttaa ajan kuluessa sen että imusarja karstoittuu ja pinnoittuu öljymäisellä töhnällä näin ahdistaen ilman kulkemista imupuolella. EGR:n hyöty virityskäytössä on hieman kyseenalaista, sillä sen tehtävänä on pääasiassa pienentää päästöjä tyhjäkäynnillä. EGR on myös yksi vian paikka lisää, ja vuotavasta EGR:stä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Vuotava venttiili päästää pakokaasuja imupuolelle ja toisinpäin ilman kontrollia, joka näkyy mahdollisesti kasvaneena kulutuksena ja tehon puutteena. Jo pelkästään EGR:n sotkevan vaikutuksen takia EGR-venttiili kannattaa ottaa pois käytöstä. Helpointa se on tehdä vaikkapa laittamalla umpinainen levy pakosarjan ja EGR-putken väliin. EGR:n poistaminen lisää moottorin tuottamia terveydelle ja ympäristölle haitallisia päästöjä.

Tyyppivikoja[muokkaa]

 • Kampiakselin hihnapyörän kiinnityspultti menee poikki aiheuttaen jaon sekoittumisen ja moottorivaurion. Suositellaan vaihdettavan joka jakohihnanvaihdon yhteydessä. Myös hihnapyörä kannattaa vaihtaa koska poikkeuksellisesti kiila on valettu hihnapyörään. Pieni valettu kiila ei ole insinöörin parhaimpia/kestävimpiä ratkaisuja. Uudemmissa malleissa pultti muuttunut vahvemmaksi. Tuntemattomaksi jääneen merkkihuollon huoltomiehen mukaan osaan vanhoista on huoltojen yhteydessä vaihdettu vahvempi pultti, jota ei tarvitse vaihtaa.


Tyyppivikalistan perusteella ei voi verrata onko joku automalli tai -merkki toista parempi tai huonompi.
Tyyppivikalistan pituus ei myöskään kerro auton huonoudesta tai hyvyydestä.