Volkswagen Typ 2 (T1)

Kohteesta AutoWiki
(Ohjattu sivulta Volkswagen Transporter T1)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Volkswagen Transporter T1
Transporter T1
Valmistaja ja valmistusmaa Volkswagen,
Flag of Germany.svg.png Saksa
Valmistusaika 19491967
Luokka
Kori Pakettiauto
Suunnittelija
Pohjalevy
Moottori
Iskutilavuus
Teho 25 hv
Voimanvälitys Takaveto
Kiihtyvyys
Huippunopeus
Kulutus
CO2-päästöt g/km
Hintaluokka
Edeltäjä
Seuraaja Transporter T2
Saman luokan autoja

Pääartikkeli: Volkswagen Transporter

Legenda syntyy[muokkaa]

Vuonna 1947 Ben Pon piirsi ensimmäiset luonnokset uudesta pakettiautosta. Sen rakenne oli eriskummallinen; moottori takana ja ohjaamo edessä, neliskulmainen kori.

Korin muotoja muokattiin tuulitunnelissa, mikä oli 40-luvulla hyvin harvinaista, mutta se kannatti, koska Transporter oli paljon kilpailijoitaan aerodynaamisempi. Virtaviivainen muotoilu oli modernia ja helposti tunnistettavissa, sekä se alensi kulutusta ja tuulen aiheuttamaa melua.

Perusrakennetta suunniteltiin tasapainoiseksi. Tavaratila jäi keskelle autoa, joten kuormattunakin auton ajo-ominaisuudet eivät muuttuneet paljoa.

Akselistot ja moottorit otettiin suoraan Kuplasta. Kantavia rakenteita jouduttiin kuitenkin muuttamaan pakettiautolle tyypillisen suuremman rasituksen takia.

Esittely[muokkaa]

Auto esiteltiin 12.12.1949 ja lehdistö otti auton hyvin vastaan. Tyylikäs pakettiauto oli tuntematonta tuolloin. Kilpailijat alkoivat tuntua onnettomilta Volkswagenin modernisuuteen ja nykyaikaiseen rakenteeseen verrattuna. Moottorin teho ei kuitenkaan ollut kuin 25 hevosvoimaa.

Ostajatkin ottivat uuden Volkswagenin iloisesti vastaan; sitä myytiin hyvin. Transporterit kuljettivat ihmisiä ja tavaroita ympäri maata, koska Saksassa oli sodan jälkeen kova kysyntä kuljetuskapasiteetille.

Transportereita ei tehty vain "työkaluiksi". Matkailuautoiksi rakennettuja Volkswageneita oli liikenteessä paljon, ja jos omat taidot eivät riittäneet, oli tarjolla valmiita matkailuautoja.

Välimeren eksoottisiin kohteisiin kulkivat monet Transporterit täynnä iloisia saksalaisia. Enää ei tarvinnut huolia täyteen varatuista hotelleista, kun yöpymiset ja syömiset voitiin tehdä autossa.

Vuonna 1952 tuli myyntiin niinsanottu Sambabus, jonka koria ympäröivät monet ikkunat, jotka toivat mukavuutta ja valoisuutta ohjaamoon.

Transporteria tuotiin moniin maihin Kuplan tavoin. Lukuisat mallit ja hyvä laatu vakuuttivat niin amerikkalaiset kuin italialaisetkin. Etenkin Yhdysvalloissa T1 Transporterista tuli lähes kulttiauto.

Lähteet[muokkaa]