Chrysler Newport (1974-78)

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Chrysler Newport
Valmistaja ja valmistusmaa Chrysler Corporation, Flag of the United States.svg.png Yhdysvallat
Valmistusaika 19741978
Luokka Full-size
Kori 2- ja 4-ovinen hard top
4-ovinen sedan
Suunnittelija
Pohjalevy
Moottori V8
Iskutilavuus
Teho
Voimanvälitys Takaveto
Kiihtyvyys
Huippunopeus
Kulutus
CO2-päästöt g/km
Hintaluokka
Edeltäjä Chrysler Newport (1969-73)
Seuraaja Chrysler Newport mk6
Saman luokan autoja


Chrysler Newport mk5 oli suurin ja painavin koskaan valmistettu Newport-malli.

Se esiteltiin mallivuodeksi 1974, ja korvasi vuosien 1969–1973 Fuselage-body-korimallin. Edelliseen malliin verrattuna mk4 oli 5" lyhyempi, mutta painavampi. Moottorien teho oli laskenut. Newport Custom säilyi mallinimenä hiukan paremmin varustellulla versiolla perusmallista.

Samalle alustalle tehtiin myös 1974–1978 Chrysler New Yorker. Akseliväli oli 124" ja kokonaispituus 225". Periaatteessa sama alustaa käyttivät myös 1974–1978 Dodge Gran Monaco ja Plymouth Gran Fury, vain hiukan lyhyemmällä akselivälillä. Kaikkien C-koristen autojen mekaaniset osat ovatkin yleensä keskenään vaihdettavia. Taka-akselin ja moottorin osien osalta myös monet B-korin osat ovat sopivia. Sen sijaan etuakseliston osat, esimerkiksi alatukivarret, poikkeavat edellisestä mallisukupolvesta auton suuren painon takia.

Autossa oli itsekantava, tuulilasin etureunaan saakka ulottuva kori, erillinen apurunko edessä (ns. K-member) ja takana, pitkittäiset 47" pituiset vääntösauvajouset edessä, puolielliptiset lehtijouset ja jäykkä taka-akseli takana sekä takaveto. Sekä etu- että takajousitukseen oli tehty pieniä muutoksia. Moottorivaihtoehto oli aina V8, jota sai 2 eri kokoa (400 ja 440 kuutiotuumaa) sekä useaa eri viritysastetta. Moottorien puristussuhdetta oli saastemääräysten täyttämiseksi laskettu ja se oli nyt 8.2:1. Tehot olivat välillä 185-230 hv SAE netto. Manuaalivaihteisto-vaihtoehto oli pudotettu valikoimista. Vaihteisto oli aina 3-portainen A727 Torqueflite-automaattivaihteisto.

Vuonna 1976 Newport-mallisto sai "ylennyksen" Chrysler-yhtymän lopettaessa lippulaivamalli Imperial'in tuotannon. Tällöin New Yorker peri Imperialin korin ja varustetason, ja Newport vastaavasti New Yorkerin korin ja varusteet. Myyntimenestys pysyi kuitenkin heikkona, ja viimeinen Full-size-koon Newport valmistettiin syyskuussa 1978.

Valmistuskilven merkintä CL tarkoittaa Newportia, ja merkintä CM tarkoittaa Newport Customia.

Lähteet[muokkaa]

- Dammann, George H: "70 Years of Chrysler", Crestline Publishing, Sarasota, USA, 1974 (384s.)


Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa AutoWikiä laajentamalla artikkelia.