Ford Model A

AutoWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ford Model A
Fordmobile
Ford Model AC
Ford Model A 1903.jpg
Valmistaja ja valmistusmaa Ford,
Flag of the United States.svg.png Yhdysvallat
Valmistusaika 19031904
Luokka
Kori 2-paikkainen runabout
4-paikkainen tonneau
Suunnittelija
Pohjalevy
Moottori 2-sylinterinen boxeri
Iskutilavuus 1668 cm3
Teho 8 hv
Voimanvälitys Takaveto
Huippunopeus 48 km/h
Kiihtyvyys
Kulutus
CO2-päästöt g/km
Hintaluokka 850 $
Edeltäjä Ford Quadricycle
Seuraaja Ford Model C
Saman luokan autoja


1903 Model A[muokkaa]

Vuoden 1903 Ford Model A oli tehtaan ensimmäinen varsinainen automalli. Sen edeltäjäksi nimitetty Quadricycle oli lähinnä Henry Fordin harjoitusajokki, jota Henry valmisti yhden kappaleen.

Model A:n ensimmäinen omistaja, samalla koko Ford Motor Companyn ensimmäinen asiakas, oli tohtori Ernst Pfenning Chicagosta. Tuon ajokin ostopäiväksi on ilmoitettu heinäkuun 3. vuonna 1903.

Model A:n sai valita joko 2-paikkaisena tai nelipaikkaisena, jonka etuna oli valinnaisvarusteena saatava katto. Autossa oli 2-sylinterinen sivuventtiilinen vastaiskumoottori, joka kehitti 8 hevosvoimaa. Tuon koneen sylinterin halkaisija ja iskunpituus olivat kumpikin 102 mm. Fordissa oli myös 2-vaihteinen planeettapyörävaihteisto, samanlainen kuin esimerkiksi Model T:ssä.

Tehtaan sanotaan käyttäneen lähes kokonaan ne 28 000 dollaria, jotka oli säästänyt automallia varten. Tehtaan tililtä löytyi vain 223 dollaria ja 65 senttiä, kun ensimmäinen Model A myytiin. Onneksi Ford Motor Company alkoi tuottaa tulosta, ja tästä alkoikin Henry Fordin ensimmäinen tuottoisaksi osoittautunut yritys.

Model A:ta mainostettiin "maailman luotettavimpana koneena", sillä siinä ei ollut useita saman aikakauden autojen tyypillisiä ongelmia, kuten ylikuumenemista tai vaihteistomurheita.

Model A:ta valmistettiin kaksi vuotta. Näiden valmistusvuosiensa aikana sitä valmistettiin 1750 kappaletta.

Model AC[muokkaa]

Vuonna 1904 myytiin muutamia autoja Model C:n suuremmalla ja tehokkaammalla moottorilla varustettuina. Tuota mallia kutsuttiin Model AC:ksi.

Mitat[muokkaa]

  • Akseliväli: 72" (1,8 m)
  • Omamassa: 560 kg


Tietyo.gif Tätä artikkelia on pyydetty laajennettavaksi.
Tarkempia tietoja saattaa olla sivulla AutoWiki:Huomiota kaipaavat sivut.