Keskitasauspyörästö

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Keskitasauspyörästöä käytetään useissa nelivetoisissa autoissa, se on sijoitettu etu- ja taka-akselin väliin. Keskitasauspyörästön avulla taka- ja etuakselin voimanjaon ei tarvitse olla kiinteä, jolloin nelivetoa voidaan käyttää myös pitävällä pinnalla niin että auto ei silti käänny kankeasti. Keskitasauspyörästön voi yleensä myös lukita, jolloin voimanjako ei muutu, vaan etu- ja taka-akselille menee koko ajan sama yhtä suuri voima, auto yleensä myös kääntyy kankeammin. Siitä on hyötyä erilaisissa vaikeissa olosuhteissa tai maastossa, niitä käytetään mm. joissain maastureissa ja kaupunkimaastureissa. Keskitasauspyörästön yhteyteen on usein sijoitettu myös jokin muu kytkin jolla voimanjakoa voidaan säätää. Esimerkiksi viskokytkin.

Keskitasauspyörästön lukitus[muokkaa]

Eräissä autoissa on keskitasauspyörästön automaattinen lukitus. Peugeot 405 GR X4:n keskitasauspyörästö pysyy lukittuna yli 25 km/h nopeuksilla. Pyörästö avautuu alle 15 km/h nopeuksilla, jotta jyrkät käännökset sujuisivat ongelmitta.

Ilman keskitasauspyörästöä[muokkaa]

Nelivetorakenne voi olla yksinkertainen, jolloin tasauspyörästöä ei ole etu- ja taka-akselien välillä. Mikäli keskitasauspyörästöä ei nelivetoautossa ole, nelivedon käyttö pitäisi rajata vain liukkaille keleille ja pinnoille, sillä asvaltilla neliveto rasittaa liikaa voimansiirtoa. Näissä nelivetoautoissa on kytkettävä neliveto ja auto on tavallisessa ajossa taka- tai etuvetoinen. Esimerkiksi seuraavissa autoissa on yksinkertainen nelivetorakenne ilman keskitasauspyörästöä: Dodge Nitro, Nissan Sunny SLX 4x4, Toyota Tercel 4WD sekä eräät pienet maastoautot kuten Suzuki Jimny.

Tuulilasin 9/1991 7 avolava-auton vertailussa keskitasauspyörästö puuttui kaikista vertailuautoista: Chevrolet Pickup, Isuzu Campo, Mitsubishi L200 mk2, Toyota HiLux mk5, Nissan D21, Mazda Pick-Up ja Dodge Dakota mk1.