Koenigsegg Jesko

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Koenigsegg Jesko
Koenigsegg Jesko etu.jpg
Valmistaja ja valmistusmaa Koenigsegg Automotive AB,
Flag of Sweden.svg.png Ängelholm, Ruotsi
Valmistusaika 2020
Luokka Urheiluauto
Kori 2-ovinen coupé
Suunnittelija Sasha Selipanov [1]
Pohjalevy
Moottori V8
Iskutilavuus 4998 cm3
Teho 955–1195 kW
Voimanvälitys Takaveto
Kiihtyvyys alle 3 s (0–100 km/h)
Huippunopeus yli 530 km/h
Kulutus
CO2-päästöt g/km
Hintaluokka
Edeltäjä
Seuraaja
Saman luokan autoja

Koenigsegg Jesko on rajallisesti tuotettu keskimoottorinen urheiluauto ruotsalaiselta autovalmistaja Koenigseggiltä. Absolut-versiolle luvataan huippunopeudeksi 531 km/h.

Jesko on suunniteltu ensisijaisesti korkean suorituskyvyn rata-autoksi, ja sen painopisteitä ovat suuren nopeuden mukanaan tuomat aerodynaamiikan haasteet, kuten downforce ja ajoneuvon tarkka hallinta. Jeskon rinnalla on tarjolla korkeaan huippunopeuteen tähtäävä Jesko Absollut, joka on nopein valmistettu Koenigsegg nyt ja tulevaisuudessa, sekä todennäköisesti maailman nopein sarjatuotantoautoksi luettava, tieliikennekelpoinen ajoneuvo.[2][3][4]

Nimi "Jesko" on yhtiön pääomistaja Christian von Koenigseggin isän etunimi.

Yleistä[muokkaa]

Jeskon tuotantomääräksi on rajattu 125 autoa, jotka valmistetaan 40–50 auton vuosivauhdilla. Toisin kuin joidenkin edeltäjiensä kohdalla, Jeskolle on tarkoitus hankkia maailmanlaajuinen homologaatio maantieliikenteeseen.[5] Marraskuussa 2019 yhtiö antoi ilmoituksen, jonka mukaan Jesko on loppuunmyyty.[6]

Jesko jakaa ovien ja konepellin etäkäytön mahdollistavat "Autoskin"-ominaisuudet Regeran kanssa. Auton etu- ja taka-akseleita voidaan säätää hydraulisesti maavaran lisäämiseksi. Ovet on muotoiltu uudelleen niin, että ne avautuvat aiempaa enemmän ulospäin ja niillä on enemmän maavaraa kun ne ovat auki. Katon targa-palat on kiinnitetty ruuveilla, jotta ne pysyvät paikallaan suurnopeusajossa.

Jesko on varustettu valmistajansa pisimmällä ja syvimmällä etusplitterillä ja hiilikuidusta valmistetulla takasiivellä, joka on sijoitettu niin kauas taakse kuin mahdollista. Näiden, sekä korin muiden ilmaa ohjaavien muotojen avulla, Jeskon down-force on 250 km/h:n nopeudessa 800 kg, 275 km/h:n nopeudessa 1000 kg ja suurimmillaan 1400 kg.

Uudelleen suunnitellun monokokin käyttö parantaa Jeskon sisätilojen jalka- ja pääntilaa verrattuna aiempiin Koenigsegg-malleihin. Vaikka painonsäästö on etusijalla sisätilojenkin ominaisuuksissa, auto on silti varustettu mukavuuksilla, kuten ilmastointijärjestelmä, 9,0 tuuman näytöllä varustettu infotainment-järjestelmä, Apple CarPlay ja puhelimen USB-lataus. Autossa on ainutlaatuiset ohjauspyörän puoliin asennetut näytöt ja ohjauspyörän taakse asennettu 5 tuuman näyttö. Istuimien rungot ovat ontot ja ne on valmistettu hiilikuidusta, mutta ne ovat sähköisesti säädettävissä.

Jesko Absolut[muokkaa]

Jesko Absolut, joka paljastettiin Gemeran rinnalla verkossa 3. maaliskuuta 2020, on nopea versio Jeskosta. Rata-ajoon suunnatun Jeskon takasiipi on Absolutissa korvattu kahdella evällä. Tällä toimenpiteellä down-force vähenee 1400 kg:sta 150 kg:aan, joka vastaavasti mahdollistaa autolle suuremman huippunopeuden suorilla. Jesko Absolutin ilmanvastuskerroin on Cd = 0,278, joka on takamoottoriselle urheiluautolle hyvä luku. Absolutin muodot ovat sileämmät, ilmaa ohjaavia aukkoja on vähemmän ja takapyörillä on sileät, vanteen peittävät kiekot. Malli on kolme tuumaa (85 mm) Jeskoa pidempi, johtuen takaosan muotoilusta, jolla on autoa vakauttava merkitys suurissa nopeuksissa. Moottori ja vaihteisto pysyvät samoina kuin tavallisessa Jeskossa. Jesko Absolutin huippunopeutta ei ole vielä testattu (kevät 2021) mutta valmistaja arvioi sen olevan yli 483 km/h (300 mph), teoreettisesti jopa 563 km/h (350 mph).[7]

Tekniikka[muokkaa]

Moottori[muokkaa]

Moottori ja vaihteisto

Sekä Jeskon että Jesko Absolutin voimanlähteenä on kahdella turboahtimella varustettu 5-litrainen V8. Moottori periytyy aiemmista malleista, mutta sitä on jatkojalostettu entisestään. Uusi, 180° flat-plane-kampiakseli on kokoluokassaan maaailman kevyin, sen paino on ainoastaan 12,5 kg. Moottorin suurin kierrosluku on noussut 8250 kierroksesta minuutissa 8500 kierrokseen. Kiertokanget ja männät on tehty mahdollisimman keveiksi, jotta flat-plane V8 -moottorille tyypillinen suurempi värinä saadaan pidettyä mahdollisimman vähäisenä. Moottorin jatkeena ei ole tavanomaista vauhtipyörää, vaan kampiakseli on kytketty suoraan vaihteiston pääakselille.

Polttoaineensyötön ytimessä on Koenigseggin kehittämä sylinterikohtainen paineentarkkailujärjestelmä, joka on lajissaan maailman ensimmäinen sarjavalmisteinen laitteisto. Monipistesuihkutusta ohjataan yhtiön omalla Engine Management System -järjestelmällä. Moottorin ahtopaine on bensiinillä ajettaessa 1,7 bar ja E85-etanolibensiinillä 2,2 bar. Bensiinillä ajettaessa moottorin suurin teho on 955 kW (1280 bhp) @ 7800 r/min ja E85-etanolibensiinillä 1195 kW (1600 bhp). Moottorin antama vääntö on 1000 Nm @ 2700–6170 r/min ja suurin vääntö 1500 Nm @ 5100 r/min.

Vaihteisto[muokkaa]

Triplex-vaimennus takana

Jeskon ja Jesko Absolutin vaihteistona on Koenigseggin 9-portainen "Light Speed Transmission" (LST), joka rakentuu usean märän monilevykytkimen toiminnalle ja suorittaa vaihtamisen "valon nopeudella". Vaihtamisnopeuden ohella LST:n toinen tärkeä ominaisuus on sen koko, joka on vain noin puolet Koenigseggin aiemmin käyttämien kaksoiskytkinvaihteistojen mitoista. Tyypillinen, korkean suorituskyvyn omaavien autojen DCT-vaihteisto painaa noin 120 kg, kun Koeniggsegg LST:n paino nesteineen on 90 kg.

Vaihteiston toimintaa ohjaa Koenigsegg Gearbox Control Module (KGCM) -ohjausyksikkö, johon on yhdistetty UPOD (Ultimate Power On Demand) -toiminto. Vaihteiden vaihtaminen tapahtuu kuljettajan toimesta, joko ohjauspyörän siivekkeitä tai keskikonsolin valitsinta käyttäen. Kun valitsinta painetaan ensimmäistä pykälää vasten, vaihto tapahtuu sekventiaalisesti. Mikäli kuljettaja painaa valitsinta toiseen pykälään, ohi ensimmäisen, UPOD kytkeytyy toimintaan. UPOD kykenee loikkimaan vaihteiden yli sekä ylös- että alaspäin vaihdettaessa, jolloin moottori on jatkuvasti optimaalisen suorituskykynsä alueella.

Alusta[muokkaa]

Jeskossa on edessä ja takana Öhlinsin säädettävillä vaimentimilla toteutettu "Triplex"-vaimennus. Jesko Absolutissa Triplex on ainoastaan takana, joten auton etuosan tavaratila on käytettävissä esim. katon irrotettavien targa-palojen säilytykseen. Michelin Pilot Sport Cup 2 -renkaat ovat edessä kokoa 265/35 R20 ja takana 345/30 R21.

Lähteet[muokkaa]

  1. Mark Vaughn: Koenigsegg Designer Sasha Selipanov on What Makes a Supercar – Autoweek, 3. kesäkuu 2020. Viitattu: 15. maaliskuu 2021.
  2. The Koenigsegg Jesko Absolut: The fastest Koenigsegg ever – forever – Koenigsegg, Lehdistötiedote, 3. maaliskuu 2020. Viitattu: 17. maaliskuu 2021.
  3. The New Koenigsegg Jesko Absolut: All Press Material – Koenigsegg, Lehdistötiedote, 3. maaliskuu 2020. Viitattu: 17. maaliskuu 2021.
  4. Lauri Ahtiainen: Koenigsegg Jesko Absolut – valmistajansa nopein, nyt ja ikuisesti – Moottori, 9. maaliskuu 2020. Viitattu: 17. maaliskuu 2021.
  5. Máté Petrány: The Koenigsegg Jesko Has 1600 HP and Promises a 300-MPH Top Speed – Road & Track, 5. maaliskuu 2019. Viitattu: 16. maaliskuu 2021.
  6. Koenigsegg Jesko Sold Out – Koenigsegg, 19. maaliskuu 2019. Viitattu: 16. maaliskuu 2021.
  7. Chris Perkins: The Koenigsegg Jesko Absolut Can Do 330 MPH in Theory, But it Needs Space – Road & Track, 5. maaliskuu 2020. Viitattu: 16. maaliskuu 2021.