SUV
SUV (Sports Utility Vehicle) -käsite on peräisin Yhdysvalloista, ja sillä tarkoitetaan autoja, jotka Suomessa luokitellaan lähinnä maastoautoiksi ja citymaastureiksi. SUV-nimitys tarkoittaa enemmän auton korimallia ja sen vuoksi sekä oikeat maastoautot että citymaasturit luetaan SUV-luokan autoiksi. USA:ssa ne nousivat uskomattoman suureen suosioon yhdessä kevyiden kuorma-autojen (esim. Ford F150 ja Chevrolet Silverado) kanssa. Tämä johtui lähinnä siitä, että autojen verotusta muutettiin ja SUV:t alettiin luokitella hyötyajoneuvoiksi. Nykyisin USA:ssa miltei jokaisella automerkillä on tarjolla oma SUV-malli. Myös Euroopassa on SUV:ien suosio viimeisten vuosien aikana kasvanut. Luokkajaot mm. SUV- ja Crossover-malleihin ovat välillä hyvin keinotekoisia ja usein onkin hankalaa sanoa, mihin luokkaan malli milloinkin kuuluu.
Sisällysluettelo
SUV-kategoriat[muokkaa]
SUV-autot voidaan jakaa karkeasti muutamaan kategoriaan.
Maasturit[muokkaa]
Pääartikkeli: Maastoauto
Maasturit ovat autoja, jotka voivat edetä myös maastossa.
Esimerkkejä maastureista[muokkaa]
- Hummer H1
- Isuzu Trooper
- Jeep Cherokee
- Kia Sorento
- Lamborghini LM002
- Lada Niva
- Land Rover
- Mercedes-Benz G-sarja
- Mitsubishi Pajero
- Nissan Terrano ja Pathfinder
- Range Rover
- Suzuki SJ Samurai
- Suzuki Jimny
- Suzuki Vitara
- Toyota Land Cruiser
Katumaasturit[muokkaa]
Katumaasturit ovat ulkonäöltään hyvin lähellä maastureita, mutta ovat tarkoitettuja lähinnä kadulle. Ne syntyivät siksi, että monetkaan maasturin ostajat eivät ajaneet muualla kuin tavallisilla teillä. Osa niistä on hyvinkin lähellä henkilöautoa.
Katumaasturit sopivat huonosti maastoajoon. Niistä mm. puuttuu maastoautoille tyypillinen alennusvaihteisto, riittävät jousituksen joustovarat ja tasauspyörästönlukot. Usein katumaasturin rakenne on myös paljon kevyempi mitä oikean maastoauton maastoajoa ajatellen ja tämä voi aiheuttaa kestävyysongelmia maastossa. Joissakin katumaastureissa on yhteistä oikeiden maastureiden kanssa korkea maavara. Korkean maavaran ansiosta katumaasturilla on mahdollista päästä pahoinkin paikkoihin, mutta ilman lukkoja ja riittäviä joustovaroja voi poispääsy jäädä haaveeksi. Näissä autoissa nelivedon tehtävä onkin lähinnä parantaa liikkeellelähtöä normaaliajossa.
Ensimmäisiä katumaastureiksi kutsuttuja autoja oli vuonna 1994 esitelty Toyota RAV4 ja Honda CR-V.
Esimerkkejä katumaastureista[muokkaa]
- Acura MDX
- Hummer H2
- BMW X3
- BMW X5
- Cadillac Escalade
- Chevrolet Blazer
- Ford Expedition
- Honda CR-V ja Honda HR-V
- Mitsubishi Outlander
- Nissan Murano ja X-Trail
- Pontiac Torrent
- Toyota RAV4
- Suzuki Vitara
- Suzuki Grand Vitara (Grand Vitara on tavallaan citymaasturin ja maasturin välimuoto. Siinä on mm. alennusvaihteisto, ja muitakin avuja jotka tekevät siitä selvästi useimpia citymaastureita kyvykkäämmän maastoajossa.)
- Volvo XC90
Crossover-SUV:t[muokkaa]
Crossover-SUV:t ovat maasturia muistuttavia ajoneuvoja, jotka ovat enemmän tai vähemmän muistuttavat ominaisuuksiltaan henkilöautoa. Ulkomuoto voi olla hyvin samanlainen varsinaisen SUV-mallin kanssa, mutta ajo-ominaisuudet ja polttoainetalous on lähempänä normaalia henkilöautoa.
Esimerkkejä crossovereista[muokkaa]
- Alfa Romeo 156 Crosswagon (neliveto, korotettu maavara)
- Audi A6 Allroad (Audi A6 Avant nelivedolla ja korotetulla maavaralla)
- Cadillac SRX
- Chevrolet Equinox
- Mitsubishi ASX
- (molemmat lähellä citymaasturia)
- Subaru Forester
- Subaru Outback (Lähinnä Subaru Legacy farmaria nelivedolla ja korotetulla maavaralla)
- Volvo XC70 (Volvo V70 nelivedolla ja korotetulla maavaralla)
SUV:t ja ympäristö[muokkaa]
SUV-luokan ajoneuvot ovat saaneet paljon kritiikkiä erityisesti ympäristöjärjestöiltä. Tämä johtuu SUV:ien suuresta kulutuksesta ja saastutuksesta. Järjestöt ovat tempaisseet muun muassa jakamalla kaupunkien keskustassa (esimerkiksi Lontoossa ja New Yorkissa) pysäköityjen SUV:ien tuulilasiin muistutuksia autojen aiheuttamista ympäristöhaitoista. Monet Euroopan kaupungit ovat pohtineet SUV:ien kieltämistä kaupunkien keskustoissa. Viime aikoina on kuitenkin ilmestynyt myös hybridi-SUV:eja (esim. Lexus Rx400h), jotka kuluttavat polttoainetta yhtä vähän, tai jopa vähemmän kuin tavallinen henkilöauto.
Suomessa yleisimmät maasturit ja citymaasturit ovat usein selvästi pienempiä ja huomattavasti taloudellisempia, sekä ympäristöystävällisempiä kuin amerikkalaisten suuret citymaasturit, joihin ympäristökritiikki pääasiassa kohdistuu. Meille tyypillinen nykyaikainen dieselcitymaasturi pääsee helposti noin 6 l/100 km keskikulutukseen, joka on hyvin tyypillinen kulutus myös henkilöautoille.
Meillä oikeat maastoautot taas ovat verotussyistä jo selvästi harvinaisempia, eikä niidenkään kulutus dieselinä ole kuin noin 8–10 l/100 km luokkaa, joka on pieni verrattuna tyypilliseen amerikkalaiseen SUV-autoon, joihin ympäristöjärjestöjen kritiikki pääasiassa kohdistuu.
Tulevaisuus[muokkaa]
USA:ssa öljyn hinnan kallistuminen on romahduttanut jättikokoisten SUV:ien kysynnän (Chevrolet Suburban ja Ford Excursion). Euroopassa SUV:it ovat kuitenkin niitä harvoja autoluokkia joiden kysyntä on kasvanut. Tosin ne Euroopassa myytävät SUV:it, joiden kysyntä on kasvanut, eivät ole läheskään yhtä suuria kuin amerikkalaisten isot jättisuvit, vaan lähinnä pienempiä henkilöautomaisia citymaastureita. Hybridimallien suosio tulee varmasti kasvamaan, mutta myös kompaktimmat mallit (esim. BMW X3 ja Toyota RAV4) tulevat varmasti kasvattamaan myyntiään.
Lähde[muokkaa]
- Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian SUV-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.