Iveco S.p.A.

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Iveco S.p.A.
Iveco logo.gif
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of Italy.svg.png Italia, Torino
Tuotannon aloitus 1975
Autokonserni CNH Industrial
(FCA)
Vuotuinen valmistusmäärä
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa 37. (2006)
36. (2003)
33. (2001)
32. (1998)
33. (1997)
31. (1996)
40. (1993)
39. (1992)
48. (1989)
Suomen maahantuoja Iveco Finland Oy
Suosituin malli


Iveco SpA on kuorma-, linja- ja pakettiautojen valmistaja, joka sijaitsee Torinossa Italiassa. Iveco on Fiat Groupin tytäryhtiö ja se valmistaa vuodessa n. 200 000 jakeluautoa.

Iveco nimi muodostuu seuraavasti Industrial Vehicle Corporation. Tänä päivänä yritys johtavassa asemassa keskiraskaissa jakeluautoissa ja moottori markkinoilla. Se on lähellä kärkeä myös linja-autojen valmistuksessa ja yksi johtavista 3,5 tonnin jakeluautoissa.

Historia[muokkaa]

Yritystä johtaa Fiat-konserni ja se perustettiin vuonna 1975 liittämällä yhteen viisi yritystä jotka operoivat Italiassa, Ranskassa ja Saksassa: Fiat Veicoli Industriali (Torino), OM (Brescia), Lancia Veicoli Speciali (Bozen-Bolzano), Unic (Trappes) ja Magirus (Ulm). Myöhemmin siihen on liittynyt muitakin yrityksiä; mm. Fiat Groupin henkilöautoistakin tunnettujen italialaisten Fiat Veicoli Industrialin ja Lancia Veicoli Specialin lisäksi Alfa Romeo Veicoli Commerciali. Yritys osti 1990-luvulla myös Fordin Euroopan kuorma-autotuotannon, josta perintönä on mallistossa EuroCargo, joka on kehitetty Ford Cargosta.

Ivecolla on 49 tehdasta, 15 tuotekehitys toimipistettä, 840 jälleenmyyjää, 31,000 työntekijää ja toimintaa on 19 maassa. 40 % Ivecon valmistamista moottoreista menee sen omiin autoihin ja loput 60 % muille yrityksille. Iveco on myös Euroopan johtava paloautojen valmistaja.

Ivecon ollessa samaa Fiat-konsernia Ferrarin kanssa, on merkki toimittanut kuljetuskaluston k.o. F1-tallille jo pitkään.

Iveco Motors[muokkaa]

Iveco Motors oli Ivecon kuorma-auto- ja venemoottoreita valmistava yksikkö, jonka nimi muutettiin vuonna 2012 Fiat Powertrain Technologies Spa:ksi. Perusmoottorit valmistetaan kolmessa tehtaassa: SOFIM Foggia, Italia (8140-sarja/kevyet moottorit), Torino, Italia (8000 ja NEF-sarja/keskiraskaat moottorit) ja Bourbon Lancy, Ranska (Cursor-sarja/raskaat moottorit). Sofim (Società Franco Italiana Motori) on italialainen moottorivalmistaja, joka syntyi Fiatin, Saviemin (Renault) ja Alfa Romeon yhteisyrityksenä vuonna 1974. Hyötyajoneuvoja valmistava Iveco osti yhtiön 1981, nykyisin se on osa Fiat Powertrain Technologies -yhtiötä.

Sofim 8140[muokkaa]

Pääartikkeli: Sofim 8140

Sofim 8140 on 2,4-, 2,5- ja 2,8-l diesel-moottoreiden perhe, jossa on lukuisia vesioita ja niiden variantteja. Moottoreita on asennettu useiden eri ajoneuvovalmistajien tuotteisiin, lähinnä hyötyajoneuvoihin. Näitä ovat mm. Fiat, Iveco ja Sevel (Fiat-, Peugeot- ja Citroën-hyötyajoneuvot). Lisäksi aasialainen hyötyajoneuvovalmistaja Fuso (Daimler AG:n omistama, ks. Mitsubishi-Fuso) käyttää Sofimin moottoreita osassa autojaan.

Merkit[muokkaa]

Lopetetut[muokkaa]

Tuotannossa[muokkaa]

 • Iveco - kevyet, keskiraskaat, ja raskaat jakeluautot
 • Iveco Magirus - paloautot
  • Lohr Magirus
  • Iveco Mezzi Speciali
  • Camiva
 • Iveco Light Multirole (Sotateollisuus) Vehicle
 • Iveco Defence Vehicles
 • Astra - raskaat kuorma-autot , teollisuusajoneuvot
 • Seddon Atkinson - erikoiskäyttöön valmistetut rakennus -ja jätteenkeräysajoneuvot - Iso-Britannia
 • Iveco Bus - minibussit, linja-autot

Nykyiset mallit[muokkaa]

Iveco valmistaa myös ajoneuvoja joita käytetään vain tietyissä maissa, nämä sisältävät mm. PowerStar ja Acco merkit (kts. yllä), jotka ovat jatkeita alkuperäisistä malleista joita valmisti International Trucks Australia Limited, jonka Iveco osti 1992. Iveco kuuluu nykyisin Fiatin ja Chryslerin fuusioituman FCA (Fiat Chrysler Automobiles) -yhtymän CNH (Case-New Holland) -yksikköön, johon International Harvesterin maatalouskonetuotanto aikojen saatossa sulautui. Täten eräällä tavalla omistussuhteiden osalta amerikkalais-italialaisen kuorma-autotehtaan ympyrä Australiassa sulkeutui.

Vanhoja malleja[muokkaa]

International Truck of the Year -voittajat: Iveco[muokkaa]

2016 Iveco EuroCargo

2013 Iveco Stralis Hi-Way

2003 Iveco Stralis


1993 Iveco EuroTech

1992 Iveco EuroCargo

Nahtavyys.gif Tätä artikkelia on pyydetty kuvitettavaksi.
Syy: {{{1}}}. Tarkempia tietoja saattaa olla sivulla AutoWiki:Artikkelitoiveet.

Lähteet[muokkaa]

 • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Sofim_8140-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.
 • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Iveco-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.
 • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian International_Truck_of_the_Year-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.


Aiheesta muualla[muokkaa]


Iveco logo.gif Iveco
Fiat Chrysler Automobiles
Abarth · Alfa Romeo · Autobianchi · Chrysler · Dodge · Ferrari · Fiat · Innocenti · Iveco · Jeep · Lancia · Maserati
Iveco kotisivu