Locomobile Company of America

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Locomobile Company of America
Locomobile 1905 logo.jpg
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of the United States.svg.png Yhdysvallat, {{{perustuspaikka}}}
Tuotannon aloitus [[1899, fuusioitu 1922
Durant Motorsiin, jonka omana merkkinä vuoteen 1929]]
Autokonserni
Vuotuinen valmistusmäärä
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa
Suomen maahantuoja
Suosituin malli
1899-1902 Locomobile Runabout
Locomobilen höyrykone
Locomobile logo.gif
1905 Locomobile Malli C Tonneau, kuvassa chiricahua-apassien päällikkö Geronimo

Locomobile on vuosina 1899–1929 valmistettu yhdysvaltalainen automerkki. Ensimmäiset Locomobilet olivat höyryautoja. Locomobile Company of America oli amerikkalainen, vuonna 1899 perustettu, ajoneuvoja valmistanut yhtiö. Kaksi ensimmäistä vuottaan yhtiön toimipaikka sijaitsi Massachusettsin Watertownissa, mutta vuoden 1900 aikana se siirtyi Connecticutin Bridgeportiin, jossa se pysyi tuotantonsa lopettamiseen. Locomobile Company valmisti pienikokoisia ja edullisia höyryautoja vuoteen 1902 asti, tämän jälkeen mallisto laajeni ja vaunujen varustelu muuttui kalliimpaan suuntaan. Yhtiö esitteli ensimmäisen Ottomoottorisen mallinsa vuonna 1904, höyryautojen valmistus jatkui rinnan näiden kanssa, lähdetiedon mukaan yhtiö kauppasi höyryautojen edustusta vielä vuonna 1905.[[1]] Vuonna 1922 Locomobile Company siirtyi Durant Motorsin omistukseen mutta sen toiminta lakkautettiin jo vuonna 1929. Osana Durant Motorsia Locomobile oli oma itsenäinen merkkinsä, valmistaen autoja malliston huipulle.

Yhtiön historia[muokkaa]

Locomobile Company of America perustettiin vuonna 1899, kun amerikkalainen liikemies ja Cosmopolitan-lehden päätoimittaja sekä julkaisija John Brisben Walker osti Stanleyn veljeksiltä höyrykäyttöisen vaunun suunnitelmat ja oikeudet. Kaksosveljekset Francis Edgar ja Freelan Oscar Stanley olivat valmistaneet vuosien 1898–99 aikana höyrykäyttöisiä vaunuja jo parisataa kappaletta, mikä oli huomattavasti enemmän kuin minkään muun amerikkalaisen höyryautovalmistajan tuotanto. Walker myi puolet yhtiöstä katujen ja maanteiden asfaltoinnilla vaurastuneelle Amzi Lorenzo Barberille, mutta heidän yhteistyönsä lakkasi jo ennekuin se oli kunnolla alkanutkaan. Heidän erottuaan Walker perusti New Yorkin Tarrytowniin, entisiin Stanleyn veljesten toimitiloihin, uuden höyryautoja valmistavan yhtiön Mobile Company of American ja Barber jatkoi Locomobile Company of American kanssa. Stanleyn veljekset palkattiin Locomobile Companyn johtoon, konsultoimaan yhtiön ja komponenttivalmistajien välillä. Stanleyille sopimus Locomobile Companyn kanssa oli todella tuottoisa, ensin he myivät patentit ja suunnitelmat yhtiölle tähtitieteelliseen hintaan ja sen jälkeen he voivat saman yhtiön palkkalistoilla suunnitella ja kehittää omiin suunnitelmiinsa pohjautuvaa höyryautoa teknisesti paremmaksi, kunnes vuonna 1902 he perustivat höyryautoja valmistavan Stanley Motor Carriage Companyn. Yhtiöstä tuli Locombilen pahin kilpailija, lisäksi Stanleyn veljekset ja Barber kävivät vuosia kestäneitä patenttioikeudenkäyntejä. Patenttikiistat loppuivat kun Stanleyn autojen suunnittelu muuttui radikaalisti, moottorin siirryttyä auton keulalle ja Locomobilen lopetettua höyryautojen valmistuksen.

Uudet kulkuneuvot herättivät uutuuksia janoavan amerikkalaisen keskiluokan kiinnostuksen ja jotkin käyttäjät, kuten lääkärit ja myyntimiehet, kokivat ne jopa hyödyllisinä. Höyrykoneiden kehitys oli nopeaa, lukuisten eri valmistajien kehitystyön ansiosta ja vuosisadan vaihteen höyryauto peittosi käyttömukavuudeltaan saman aikakauden polttomoottoriset versiot kevyesti. Vuosien 1899 - 1903 aikana yhtiö valmisti arviolta 5000 höyryautoa.[[2]] Tyypillinen Locomobilen hörykone oli kaksisylinterinen, iskutilavuudeltaan 57 kuutiotuumaa (927 cm3), porauksen ollessa 3 tuumaa (76,2 mm) ja iskunpituuden 4 tuumaa (102mm). Teräslankapäällysteinen 500 psi (n. 34,5 bar) pakkokiertokattila (flash boiler)[[3]] käytti polttoaineenaan aikakaudelle tyypillistä, maaöljystä tai turve- tai kivihiilitervasta tislattua polttoainetta, mutta teoriassa polttoaineena kävi mikä tahansa palava materiaali. Höyrykone oli sijoitettu makuulleen, puurakenteisen ajoneuvon "keskilaivaan". Aluksi Locomobile oli tarjolla vain yhtenä versiona, edullisena Runabout- mallina, mutta vuonna 1901 tarjolla oli jo seitsemän erilaista korivaihtoehtoa.

Ottomoottoreihin siirtyminen[muokkaa]

1907 Locomobile Malli E Touring

Locomobile Companyn kulta-aika alkaa vuodesta 1902 ja kiteytyy kahteen henkilöön; nuoreen ja lahjakkaaseen suunnittelijaan Andrew Lawrence Rikeriin joka istuu myös yhtiön hallituksessa sekä Barberin vävyyn Samuel Todd Davisiin, joka toimi mm. yhtiön talousjohtajana. Davis näki että tulevaisuuden autojen voimanlähteenä olisi polttomoottori ja hänen kehotuksestaan yhtiö alkoi siirtymään höyrykoneista ottomottoreihin. Yhtiöön palkattiin alalla jo hyvin tunnettu Riker, jolla oli jo 18-vuotiaana kaksi patenttia bensiinimoottorisiin autoihin ja joka oli valmistanut sähköautoja aiemmin omistamassaan Riker Electric Motor Company. Siellä oli myös, Rikerin patenteilla, valmistettu kaksi ottomottorista autoa, vuoden 1901 2-sylinterinen ja 8-hevosvoimainen Malli A sekä 4-sylinterinen ja 12-hevosvoimainen Malli B. Vuoden 1902 ottomoottorinen Locomobile on siis Rikerin Malli C. Se oli viiden hengen tonneau-korilla varustettu oikea auto, ja muutos yhtiön aiemmin valmistamiin kevyisiin, höyrykoneisiin kärryihin (buggy) oli melkoinen. Auto oli rakennettu ranskalaisen Panhard & Levassorin luoman Système Panhard-kaavan mukaisesti. Nelisylinterinen, nestejäähdytetty moottori sijaitsi auton keulalla pituussuuntaisesti, sen jatkeena oli kolmeportainen siirtopyörävaihteisto sekä voimansiirto taka-akselille, ketjun välityksellä. Moottorin teho oli 12 hevosvoimaa. Auton runko oli teräsprofiilipalkkia ja auto painoi 2200 paunaa eli lähes tonnin.

Kuten lähes kaikki tuon aikakauden autonvalmistajat, myös Locomobile Company osallistui autokilpailuihin, luodakseen ostajien keskuudessa mainetta kestävänä ja nopeana automerkkinä. Vuoden 1905 Gordon Bennett Cupiin yhtiö osallistui amerikanirlantilaisen kilpa-ajaja Joe Tracyn ohjaamalla 17,7 litran moottorilla varustetulla kilpa-autolla. Ranskassa, Auvergnen Circuit de Charadella (silloiselta nimeltään Circuit d'Auvergne) ajetussa kisassa vaihteistoviasta kärsinyt Tracy kykeni ajamaan vain kaksi kierrosta ennen keskeyttämistään. Saman vuoden Vanderbilt Cupissa Tracy pärjäsi jo paremmin, sijoittuen kolmanneksi. Vuoden 1906 Vanderbilt Cupiin tehdas ilmoitti 90 hevosvoimaisella (67 kW), 16,2-litraisella (989 cid) sekaventtiilimoottorilla varustetun auton. Tracy ei menestynyt tälläkään kertaa, sillä autoa vaivasivat rengasongelmat. Vuodelle 1908 Riker oli suunnitellut 120 hevosvoimaisen 16,9 litraisella (1032 cid) kansiventtiilimoottorilla varustetun kilpa-auton. Amerikkalaisen George Robertsonin kuljettama, numerolla 16 varustettu Locomobile voitti vuoden 1908 Vanderbilt Cupin ja Locomobile tuli myös kolmanneksi, kuljettajanaan Joe Florida. Locomobile oli ensimmäinen amerikkalaisvalmisteinen merkki, joka oli voittanut kansainvälisen autokilpailun. Kisaratoja 1900-luvun alussa hallitsivat eurooppalaiset merkit kuten Mercedes, Fiat ja Isotta-Fraschini.

Aika ennen I-maailmansotaa[muokkaa]

n. 1917 Locomobile Malli M-48

Vuonna 1904 tuli tuotantoon Malli D, aluksi nelisylinterisen rivimoottorin teho oli 16 hevosvoimaa, mutta se nousi 22:een saman vuoden aikana. Vuosien 1906 - 1913 aikana yhtiö valmisti eri versioita nelisylinterisillä moottoreilla, joiden teho vaihteli 30 - 40 hevosvoiman välillä. Tarkemmat tiedot valmistetuista malleista löytyvät artikkelin lopussa olevasta taulukosta. Voimansiirto vaihteistolta taka-akselille oli välitetty ketjulla vuoden 1909 L-malliin asti ja vuoteen 1912 mennessä kaikkien mallien voimansiirto oli välitetty kardaaniakselilla. Locomobilen kaikki mallit valmistettiin oikealla puolella olevilla ohjauslaitteilla aina vuoteen 1915 asti, jolloin markkinat pakotettiin, Henry Fordin vahvasti lobbaamana, yhteiseen standardiin ja vasemmanpuoleisiin ohjauslaitteisiin.

Locomobilen pahimmat kilpailijat olivat luksusautoja valmistaneet Pierce-Arrow, Peerless ja Packard. Davis ja Riker olivat asettaneet tavoitteen: Locomobilen tuli olla paras amerikkalainen auto ja iskulause "Best Built Car in America" alkoi näkyä mainoksissa. Davis myös julkaisi yhteiskunnan ylimmälle portaalle suunnatuissa aikakauslehdissä tiedotteen yhtiön uudesta autojen valmistuspolitiikasta, Locomobile valmistaisi ennemmin laatua kuin määriä ja siksi valmistuvien autojen määrä olisi neljä kappaletta päivässä. Locomobile valmisti itse kaikki alustan ja tekniikan osat Bridgeportin tehtaillaan. Kun myyntiedustajalta saapui tehtaalle tilaus autosta, kuuden mekaanikon tiimi keräsi halutunlaisen auton tekniikan osat ja kokosi niistä valmiin alustan koritettavaksi. Laadun takeena, tiimin päämekaanikko stanssasi kokoonpanon yhteydessä nimikirjaimensa moottorin runkolaakerien kansiin. Kun alusta oli läpäissyt koeajon, se lähetettiin koritettavaksi Bridgeport Body Works- tai Blue Ribbon Body-koripajoille. Korivalmistaja numeroi Locomobilen korit, niittaamalla numeroidun tunnuskilven kujettajan oven kynnykseen.

Vuonna 1911 esiteltiin Rikerin uusin auto, Malli M. Moottorina oli 475 kuutiotuumainen (7784 cm3) sivuventtiili-rivikuutonen. Moottori oli ns. T-head, jossa venttiilit sijaitsevat sylinterin molemmin puolin, tällainen rakenne vaatii kaksi sylinterilohkoon sijoitettua nokka-akselia. Varsinaisia sylinterikansia ei ollut, vaan sylinteri ja kansi olivat yhtä valua, niitä oli moottorissa kolme kappaletta. Kampiakseli oli tuettu yhdeksällä runkolaakerilla ja moottorin teho oli 48 hevosvoimaa. Itse auton akseliväli oli 142 tuumaa (3607 mm) ja massaa sillä oli kolme tonnia. Se oli valmistettu hienoimmista ja laadukkaimista materiaaleista: alumiinia, messinkiä ja jaloterästä oli käytetty ympäri autoa ja moottorin kampikammio oli pronssivalua. Uusi malli otettiin hyvin vastaan ja se teki hyvää sekä Locomobile Companyn taloudelle, että sen tavoitteille olla automaailman ykkönen. Näihin aikoihin auoja alettiin mainostaa lehdissä kyseessä olevan vuoden uutena mallina, vaikka autojen valmistajilta tulikin varsinaisia uusia tai muuteltuja malleja silloin kun katsottiin soveliaaksi julkistaa jokin muutos. Näitä jonkin mallin eri kehitysversioita kutsuttiin sarjoiksi (series), ja ne saattoivat muuttua kesken mallivuoden. Esimerkkinä ensimmäinen valmistunut Malli M vuodelta 1911, joka on siis sarjaa yksi, numeroina M-48-1. Näitä valmistui kyseisenä vuonna kolme kappaletta. Vuodelle 1912 autoon tehtiin joitain muutoksia, jolloin se muuttui sarjaksi 2 (M-48-2), näitä valmistui jo 504 kappaletta. Vuonna 1913 valmistukseen tuli sarja 3, kun mootorin iskutilavuus nostettiin 525,5 kuutiotuumaan (8611 cm3). Mallien nimenä pysyi 48, vaikka moottorin teho oli kasvanut jo 82 hevosvoimaan. Locomobile Company valmisti samaan aikaan myös vanhempaa nelisylinteristä autoaan, nyt mallina I, vuoteen 1913 asti.

Kilpailijansa Pierce-Arrowin tavoin, myös Locomobile toi markkinoille M-48:n rinnalle pienemmän ja edullisemman version, mallinimeltään R-38. Ulkoisesti malli muistutti esikuvaansa muuten, vain keulan pellitykset ja jäähdytin olivat pienempikokoisia. Teknisesti isomman mallin moottorin kanssa identtinen, mutta iskutilavuudeltaan pienempi moottori kehitti 38 hevosvoimaa. Mallia R-38 valmistettiin vuoden 1912 alusta vuoden 1917 loppuun.

Locomobile Companyn kultakausi[muokkaa]

Riker kuorma-auton mainos

Locomobile Companyn kultakauden autot olivat parasta, mitä amerikkalainen autoteollisuus pystyi asiakkailleen tarjoamaan. Useimmat myydyt autot saivat umpinaisen limousine-korin, parhaiden korivalmistajien kuten Holbrookin tai Binderin valmistamana. Sisutukseen käytettiin parhaita englantilaisia villakankaita, velouria, brokadikankaita sekä käsinvalmistettuja Tiffany-valaisimia. Davis perusti yhtiöön osaston, joka oli erikoistunut nimenomaan loisteliaiden sisustusten suunnitteluun ja valmistukseen. Locomobile Companyn osallistuttua vuoden 1914 Pariisin autonäyttelyyn Davis taivutteli uuden osaston johtoon J. Frank de Caussen [[4]], joka sillä hetkellä työskenteli ranskalaisen korivalmistaja Kellne et ses Fils:n apulaisjohtajana. De Caussen lisäksi osastolle palkattiin kuuluisa newyorkilainen näyttelijä ja sisustussuunnittelija Elsie de Wolfe. De Causse ja de Wolfe loivat yhdessä uskomattomia sisustuksia, yhteiskunnan kerman ostamiin avo- ja umpimallisiin Locomobileihin. Malli M:n hyvän menestyksen lisäksi Locomobile valmisti kasvavia määriä Riker-kuorma-autoja. Vuosina 1914 ja 1915 näitä vietiin Englantiin enemmän kuin muita amerikkalaisia kuorma-automerkkejä. Davis päätti nimetä yhtiön valmistaman kuorma-auton suunnittelijansa mukaan, Locomobile-nimen käyttö myös kuorma-auton keulalla olisi saattanut olla haitallista yhtiön loistoauton maineelle.[[5]]

Yhtiön loppu häämöttää[muokkaa]

Vuonna 1915 yhtiö koki menetyksen joka oli sille kohtalokas. Samuel Davis sai elokuun viimeisenä päivänä aivoinfarktin, menehtyen 42 vuoden ikäisenä. Locomobile oli tuolloin menestyksensä huipulla ja Davis oli pitkälti aivot tuon menestyksen takana. Hänen tilalleen yhtiön johtokuntaan nimitettiin R. K. Albright.

Euroopassa raivonnut sota ja etenkin Yhdysvaltojen liittyiminen siihen toi tilauksia tehtaille ja myös Locomibile Company valmisti ja myi hyvällä voitolla Riker kuorma-autojaan. Yhtiö ilmoitti, että se saattaa valmiiksi jo tilatut 329 kappaletta Locomobile 48-henkilöautoja ja siirtyy tämän jälkeen täysin sotatoimien vaatimaan kuorma-autojen tuotantoon. Viimeisen tilatun Malli 48:n valmistuttua sotatoimet Euroopassa olivat jo kuitenkin päättyneet, joten Locomobile Company saattoi jatkaa henkilöautojen valmistusta. Tässä vaiheessa yhtiön johto teki tulevaisuuteen vaikuttavan, ratkaisevan virheen. Sensijaan että Albright olisi kuulostellut tilanetta ja tehnyt markkina-analyysejä, hän tilasi tehtaalle suuret määrät korkealuokkaisia materiaaleja, luottaen sodanjälkeiseen talouden kasvuun ja kysynnän lisääntymiseen. Näin hän saattoi tehtaan suuriin velkoihin tilanteessa jossa talouden taantuma kangasteli taustalla. Kuorma-autojen tilauksia peruttiin ja henkilöautot eivät enää käyneetkään kaupaksi. Locomobile Company ei tässä tilanteessa pystynyt täyttämään sitoumuksiaan, mutta sen sijaan että olisi päästänyt yhtiön konkurssiin, Albright päätti laittaa sen myyntiin. Locomobile Companyn suurin osakkeenomistaja, Mercer Automobile Company, oli juuri siirtynyt yhden Wall Streetin sijoittajasyndikaatin omistukseen. Tämän syndikaatin johdossa oli Packardin entinen varajohtaja Emlen Hare. Suurimpana osakkeenomistajana Mercer Company käytti lisäosuuksien merkintään oikeuttavaa optiotaan ja käytännössä siitä tuli Locomobile Company of American pääomistaja. Yhtiön vanha nimi muutettiin virallisesti muotoon Locomobile Company. Käytännössä Locomobile Companyn hallinta oli Hare’s Motors of New York-yhtiöllä, joka teki kaikki yhtiötä koskevat operatiiviset päätökset. Vuonna 1920 A.L. Riker siirtyi Hare's Motorsin New York Cityn toimistoon varajohtajaksi, konsultoimaan Locomobilen lisäksi, Haren yhtiön myös omistamien, Crane-Simplex henkilö- ja Kelley-Springfield kuorma-autojen valmistusta ja suunnittelua. Hare's Motorsin hartiat olivat kuitenkin liian kapeat vastaamaan kolmesta yhtiöstä talouden taantuman aikana ja yhtiö kaatui velkoihinsa.

Durant Motors ja Locomobilen loppu[muokkaa]

Locomobile onnistui irtautumaan omillensa Hare's Motorsista vuonna 1921 ja yritti itsenäisenä yhtiönä paluuta automarkkinoiden huipulle. Malli 48:n valmistus Bridgeportin tehtailla jatkui varastoissa olleiden ylimääräisten osien turvin, samalla Riker pyrki kehittämään auton tekniikkaa. Riker oli kuitenkin tyytymätön ennen niin hienon yhtiön tilanteeseen ja päätti lopettaa työskentelyn Locomobilen parissa loppuvuodesta 1921. Myös Frank de Causse jätti yhtiön, perustaakseen oman muotoilustudionsa. Hänen myöhempää käsialaansa ovat vuosien 1924 - 1928 Franklinit. Locomobile jatkoi tuotantoaan vielä vuonna 1922, mutta yhtiön heikko talous pakotti sen hakeutumaan konkurssiin. William Crapo Durant, joka oli syrjäytetty luomansa General Motorsin johdosta, oli samaan aikaan rakentamassa uutta yhtiötä. Vuonna 1922 hänen perustamansa Durant Motors osti Locomobile Companyn konkurssipesän koneet ja tilat, jatkaakseen Locomobilen valmistusta Durant Motorsin huippumerkkinä.

Malli 48:n sarja 8:n tuotantoa jatkettiin Sportif- ja Limousine-malleilla. Korivalmistajat LeBaron ja Dietrich pyrkivät ajanmukaistamaan korin muotoja, mutta auton perusdesign alkoi olla jo vanhentunutta. Huolimatta siitä että Malli 48 oli käytännössä vuoden 1919 suunnittelua, se myi tasaisen hyvin vielä vuosina 1923 - 1924. Loppuvuodesta 1924 Malli 48 sai uuden nimen ja se oli nyt nimeltään 19 Series. Itse auto oli käytännössä sama kuin ennenkin. Loppuvuodesta 1925 Malli 48 tuli taipaleensa päähän ja sen tilalle tuli uusi luksusauto, Malli 90. Toisin kuten Durantin ideoima malli Junior 8, Malli 90 oli todellinen Locomobile. 86-hevosvoimainen, T-kantinen kuusisylinterinen rivimoottori oli edelleen monobloc-mallinen kuten ennenkin. Autot valmistettiin Bridgeportin tehtailla, samalla tinkimättömällä käsityöläistaidolla kuin merkin kultakaudella. Korit valmisti Locke ja LeBaron. Piirrustuspöydällä oli 150-hevosvoimainen, L-kantisella sivuventtiilimoottorilla varustettu Malli 50 L, mutta se ei päässyt koskaan tuotantoon.

Durantin ajatuksena oli, että laadukkaan Locomobilen nimeä voisi hyödyntää myös vaatimattomamman mallin nimenä, kilpailussa Chrysleria ja Chevroletia vastaan. Vuoden 1925 New Yorkin autonäyttelyssä Durant Motors esitteli mallin Locomobile Junior 8 [[6]]. Auton voimanlähteenä oli Continental Motorsin 8-sylinterinen rivimoottori, joka pohjautui aikakauden kuuluisan kilpamoottorien rakentajan, Harry millerin suunnitelmiin. Korien valmistuksesta huolehti michiganilainen Auto Body Co of Lansing. Junior 8-mallia seurasivat mallit 8-66 vuonna 1926, 8-80 vuonna 1927 ja 8-70 vuonna 1928 [[7]]. Locomobilen myynti oli kuitenkin vähäistä, vuonna 1927 noin 2000 kappaletta ja seuraavana vuonna vielä vähemmän. Vuodelle 1929 esiteltiin vielä malli 8-88. Jo ennestään vähäisen myynnin ja vuoden 1929 pörssiromahduksen johdosta Locomobilen valmistus lopetettiin, monien muiden merkkien tavoin, vuonna 1929, ilman sen kummempaa dramatiikkaa. Yksi aikakausi autojen valmistuksen historiassa oli tullut päätökseen ja yksi hienoimpia ja laadukkaimpia autoja markkinoille valmistanut tehdas sulki ovensa lopullisesti.

Long Islandilla ajetun Vanderbilt-kilpailun voitti 1908 Robertson ajaen vuoden 1906 mallista Locomobilea. Hänen keskinopeutensa oli 103,5 km/h. (nelisylinterinen 17657 cm³, 67 kW eli 90 hv, 1050 r/min).

Locomobilet olivat arvokkaita laatuvaunuja. Vuoden 1928 Locomobile painoi 1700 kiloa ja moottorina oli 8-sylinterinen sivuventtiilirivimoottori. Huippunopeus oli 120 km/t. 1920-luvun autoksi ajo-ominaisuudet ja matkustusmukavuus olivat hyviä. Ohjaus ja kytkin olivat kuitenkin raskaita käyttää. Istuinten kangas oli plyysiä. Vaihteisto oli synkronoimaton ja vaati välikaasua vaihdettaessa. [1]

Suomessa[muokkaa]

Locomobile-autoja myytiin Suomessakin, 1926 maahantuoja oli Michelin [2]. Vuonna 1928 (31.12.1928) Suomen ajoneuvorekisterissä oli 26 Locomobile henkilöautoa [3].

Aiheesta muualla[muokkaa]

http://www.brassauto.com/brass-pages/Locomobile-photos.html Locomobile-kuvia
http://www.carfolio.com/specifications/models/?man=6931 Eri Locomobile-mallien tekniset tiedot
http://www.grandprixhistory.org/loco.htm Locomobilen kilpa-autot Vanderbilt Cup-kilpailuissa
http://www.locomobilesociety.com/ Amerikkalaisen merkkikerhon kotisivu
http://www.oldcaradvertising.com/Locomobile%20Ads/dirindex.html Locomobil-mainoksia eri vuosilta ja eri malleista
http://www.favcars.com/locomobile Locomobile-kuvia, videoita ynnä muuta

Lähteet[muokkaa]

  • [[8]] "This day in history"-artikkeli
  • [[9]] Bridgeport Library
  • [[10]] The Locomobile Society, Locomobile-merkin historia
  1. Tekniikan Maailma 15/1976
  2. Suomen Moottorilehti, heinäkuu 1926, sivu 341, mainos
  3. Tekniikan Maailma 10/1985, s. 33
Durant Motors Inc.

Durant Motors:
Durant | Flint | Locomobile | Mason | Rugby | Star

Läheiset merkit:
Sheridan | De Vaux | Dort | Frontenac |

Muut artikkelit:
Continental Motors | William C. Durant