Opel Corsa E

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Opel Corsa E
Corsa E etuoikea.jpeg
Valmistaja ja valmistusmaa Adam Opel AG,
Opel Automobile GmbH
Flag of Germany.svg.png Saksa, Eisenach
Flag of Spain.svg.png Espanja, Zaragoza
Valmistusaika 20142019
Luokka Pieni auto
Kori 3- ja 5-ovinen hatchback
Suunnittelija
Pohjalevy GM Fiat SCCS
Moottori R3, R4
Iskutilavuus 1000 – 1600 cm3
Teho 51 – 152 kW
Voimanvälitys Etuveto
Kiihtyvyys
Huippunopeus
Kulutus
CO2-päästöt g/km
Hintaluokka
Edeltäjä Opel Corsa D
Seuraaja Opel Corsa F
Saman luokan autoja
Corsa E takavasen.jpeg
Corsa E, 3-ovinen

Pääartikkeli: Opel Corsa

Corsa E on Adam Opel AG:n marraskuusta 2014 lähtien valmistama pieni perheauto. Toimitukset myyntiin alkoivat tammikuun 2015 lopulla. Corsa E edustaa mallisarjansa viidettä sukupolvea ja se korvaa kahdeksan vuoden ajan valmistetun Corsa D:n. Kuten edeltäjänsä, malli on tarjolla kolme- ja viisiovisena versiona.

Corsa E esiteltiin lokakuussa 2014 pidetyssä Pariisin autonäyttelyssä. Edeltäjänsä tavoin mallin valmistus tapahtuu Opelin tehtailla Thüringenin Eisenach'ssa sekä Aragonian Zaragozassa.

Design[muokkaa]

Keulan uusittuun designiin kuuluu epäsymmetrisen muotoiset ajovaloyksiköt siiven muotoisilla LED-päiväajovaloilla sekä puolisuunnikkaan muotoinen maski, josta korostuu kromattu pokkitanko ja Opel-logo. Näillä elementeillä uudelle Corsalle on onnistuttu luomaan omanlaisensa, tunnistettava ilme. Auton takaosassa pyöristetyt muodot ja kulmien ympäri kaartuvat takavalot antavat autolle leveän ja tasapainoisen olemuksen.

Uuden Corsan mittaristo koostuu kahdesta kookkaasta pyöreästä päämittarista ja niiden väliin sijoitetusta monitoiminäytöstä. Valinnaisvarusteena saatavan IntelliLink-infotainmentjärjestelmän 7" kosketusnäyttö on sijoitettu keskikonsoliin. Järjestelmä on kytkettävissä yhteen erilaisten Apple- ja Android-sovelluksilla toimivien laitteiden kanssa. Järjestelmä tukee mm. BringGo -navigaattorisovellusta sekä Stitcher- ja TuneIn -radiosovelluksia. Apple iOS -käyttöjärjestelmän avulla IntelliLink mahdollistaa SIRI EYES FREE -ääniohjaustoimintojen käytön. Järjestelmällä on mahdollista kuulla saapuneet tekstiviestit äänimuodossa sekä sanella tekstiviestejä ja sähköpostia. Näin kuljettaja, viestiliikenteestä huolimatta, voi pitää katseensa koko ajan tiessä ja kädet ohjauspyörällä.

Ajamista avustavat toiminnot[muokkaa]

Napin painalluksella voidaan valita ohjaustehostimen "City"-toimintatila, jolla ohjauksen tehostusta lisätään, auton käsittelyn helpottamiseksi kaupunkiolosuhteissa. Järjestelmä on vakiovaruste, paitsi jos autoon on valittu Opel Eye keulakamera. Mäkilähtöavustin eli Hill Start Assist on myös vakiovaruste. Järjestelmä pitää tietyissä olosuhteissa jarrut kytkettynä kaksi sekuntia jalan polkimelta noston jälkeen ja estää siten auton tahattoman rullaamisen lähdettäessä liikkeelle mäestä.

Corsa on luokassaan niitä harvoja malleja, joissa on tarjolla pysäköintiavustinjärjestelmä. Advanced Park Assist havaitsee sopivat tilat ja pystyy pysäköimään auton taskuparkkiin, ilman että kuljettaja koskee ohjauspyörään. Tämä ulträänitunnistimiin perustuva tekniikka havaitsee pysäköintitilan auton pituus- tai sivusuunnassa, laskee ajoneuvon tarvitseman liiketilan ja ohjaa Corsan parkkiruutuun, jonka se on mitannut riittävän kokoiseksi.

Advanced Park Assist -pysäköintiavustimen kanssa tulee aina Side Blind Spot Alert -sivutörmäysvaroitin, jonka ultraäänitunnistimet suorittavat hälytyksen, mikäli ne kaistaa vaihdettaessa havaitsevat kohteen, josta voi aiheutua törmäysvaara. Tunnistimilla on kolmen metrin säde auton oikealle ja vasemmalle kyljelle ja hälytys suoritetaan sytyttämällä hälytystoiminnon suorittaneen kyljen puoleiseen ulkotaustapeiliin LED-merkkivalo.

Valinnaisena varusteena on saatavana toisen sukupolven Opel Eye -keulakamera, jonka ominaisuuksiin kuuluu liikennemerkkien tunnistus, kaistavahti, kaukovaloavustin, liikkuvan kohteen etäisyyden mittaus ja törmäysvaroitin. Corsa E:hen on saatavana Bi-Xenon-ajovalot kaarrevalotoiminnolla.

Mittaukset[muokkaa]

Auto motor und sport 23/2017 mittasi Opel Corsa 1.4 Turbon (73,5 kW, 1222 kg) kiihtyvyydeksi 0–80 km/h 7,3 sekuntia, 0–100 km/h 10,8 sekuntia, 0–120 km/h 16,2 sekuntia, 0–140 km/h 22,9 sekuntia ja 0–160 km/h 35,6 sekuntia. Huippunopeus on valmistajan mukaan 185 km/h.

Jarrutusmatka 100–0 km/h 35,4 m. [1]

Alusta[muokkaa]

Corsan alusta on uusittu täydellisesti, eikä se sisällä yhtään komponenttia aiemmasta mallisarjasta. Auton ajovakautta ja kaarrekäytöstä on paranettu laskemalla painopistettä 5 mm alaspäin, jäykemmällä apurungolla sekä uusitulla pyöräntuennalla ja jousituksella. Ajonopeuden mukaan säätyvän sähkötoimisen ohjaustehostimen ominaisuuksia on kehitetty, jotta se antaisi aiempaa paremman ohjaustuntuman ja vasteen.

Tekniikka[muokkaa]

Opel 1.0 ECOTEC -moottori

Kenties mainittavin uudistus on Opelin uusinta kehitystä edustavan kolmesylinterisen 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo -bensiinimoottorin käyttöönotto myös uudessa Corsa E:ssä. Tämä täysalumiininen moottori on esitelty jo aiemmin pienemmässä ADAM-mallissa. Se on luokassaan harvoja moottoreita, joka on varustettu tasapainoakselilla, jonka ansiosta sen NVH (noise, vibration, harshness) on hyvin vähäistä. 1.0 ECOTEC -moottori on saatavana kahtena eri tehoversiona, 66 kW (90 hv) tai 85 kW (115 hv). Molemmat versiot täyttävät Euro 6 -päästöluokituksen; pienempitehoisen moottorin polttoaineenkulutukseksi valmistaja ilmoittaa 4,3 l/100 km ja CO2-päästöiksi 100 g/km. Molempien moottoriversioiden vääntömomentti on 170 Nm ja se alkaa kierrosluvusta 1800 r/min.

Bensiinikäyttöisten moottorien linja sisältää myös nelisylinteriset, 1,2- ja 1,4-litraiset voimanlähteet. Uutta aiempaan on 1,4-litrainen, 74 kW:n (100 hv) tehoinen versio, jonka suurin vääntömomentti on 200 Nm @ 1850 – 3500 r/min. Molemmat moottorit täyttävät Euro 6 -päästöluokituksen.

Dieselmoottorina on tarjolla uudistettu, Euro 6 -normit täyttävä 1.3 CDTI, 55 kW:n (75 hv) tai 70 kW:n (95 hv) tehoisena. Polttoainetaloudeltaan pihein paketti on 70kW:n dieselmoottori yhdistettynä viisiportaiseen manuaalivaihteistoon ja jarrutusenergian talteenottojärjestelmään; tällä kokoonpanolla valmistaja ilmoittaa kolmeovisen mallin kulutukseksi 3,2 l/100 km ja CO2-päästöiksi 85 g/km paketti. Näillä lukemilla mallin energiatehokkuusluokka on A+.

Myös osa vaihteistoista on uusia. 1.0 ECOTEC -moottorin molempien versioiden yhteydessä vaihteistona on täysin uusi kuusiportainen käsivalintainen manuaali.
1.4 ecoFlex -malliin on mahdollista valita uuden sukupolven Easytronic 3.0 -robottivaihteisto, jonka avulla mallin polttoaineenkulutus saadaan painettua 4,7 litraan sadalla kilometrilla ja CO2-päästöt 110 grammaan kilometrilla.

Corsa OPC[muokkaa]

Corsa E OPC etu.jpeg
Corsa E OPC taka.jpeg

Corsa OPC esiteltiin keväällä 2015 pidetyssä Geneven autonäyttelyssä. Traditioiden mukaisesti Corsa E -sarjan top-of-the-line -malli on tunnistettavissa OPC-malleille yksinomaisesti varatusta sinisestä väristä, muitakin värivaihtoehtoja on luonnollisesti tarjolla. Mallin tunnistaa kauempaa myös vakiomallista poikkeavan keulansa ansiosta. Etupuskurin kulmissa on suurikokoiset ilmanottoaukot ja konepeltiin on muotoiltu pieni "scooppi". Nämä molemmat design-elementit ovat paitsi funktionaalisia, myös alleviivaavat auton atleettista luonnetta. Urheilullista ulkonäköä on korostettu myös helmasarjalla ja mallille yksinomaisella takapuskurilla.

Corsa OPC:n luonteen mukaisesti takaluukun yläosaan on asennettu spoileri, joita on tarjolla kaksi erilaista; vakiovarusteena oleva vähäeleisempi tai valinnaisena varusteena oleva mahtailevampi malli. Pakoputkisto on saksalaisen, viritysputkien valmistamiseen erikoistuneen Remus-yhtiön valmistama. Putkisto on varustettu tuplaulostuloilla, jotka on muotoiltu takapuskurin diffuusorin molempiin reunoihin.

Urheilullinen ote jatkuu auton sisätiloissa. Recaron valmistamat urheiluistuimet, jotka ovat paitsi näyttävät, tarjoavat matkustajille loistavan sivutuennan hieman vaativammasakin kaarreajossa. Mallin vakiovarustukseen kuuluu alareunastaan litistetty, nahkaverhoiltu ohjauspyörä, OPC-vaihteenvalitsimen nuppi, urheilulliset polkimet sekä kojelaudan instrumenttien OPC-design.

Tekniikka[muokkaa]

Alusta[muokkaa]

Corsa E OPC läpileikkaus.jpeg

Alustan rakenteisiin erikoistuneet Opelin insinöörit kehittivät yhdesssä Konin erikoisosaajien kanssa Corsa OPC:n innovatiivisen vaimenninjärjestelmän. Konin Frequency Selective Damping (FSD) -teknologia, joka perustuu alustan ja korin värähtelyyn, tarjoaa vaimennuksen joka on tarpeiden mukaan urheilullisen jämäkkä tai vaihtoehtoisesti mukavuuspainotteinen. [1] Ajonvakautusjärjestelmä (ESP) on kytkettävissä täysin pois päältä, jolloin auto on nimenomaan kuljettajansa käskettävissä. Ohjausta on kehitetty nopeammaksi ja täsmällisemmäksi siten, että kuljettaja saa sen tuntuman kautta mahdollisimman paljon palautetta ajotapahtumasta.

Voimalinja[muokkaa]

Corsa E OPC, moottori.jpeg
Corsa E OPC kojetaulu.jpeg

Corsa E OPC:n voimanlähteenä toimii 152 kW:n (207 hv) turboahdettu bensiinimoottori, jonka vääntömomentti, kierrosalueella 1900 – 5800 r/min, on 245 Nm. Ahtimen overboostilla eli yliahtamisella moottorista saadaan hetkellisesti voimaa lisää 35 Nm. Vetäville etupyörille moottorin voima välitetään kuusiportaisen manuaalivaihteiston kautta. Vaihteenvalitsimen liikkeet on välitetty erityisen lyhyiksi ja napakoiksi. Corsa E OPC kiihtyy 0 – 100 km/h nopeuteen 6,8 sekunnissa, mikä on lähes puoli sekuntia parempi aika kuin edeltäjällään. Ajettaessa viidennellä vaihteella, vauhdin nosto 80 km/h:sta 120 km/h:iin vie 6,4 sekuntia, mikä on kolme kymmenystä parempi luku kuin aiemmin. Huippunopeutta malli on saanut edeltäjäänsä verrattuna 5 km/h lisää ja se on nyt 230 km/h. NEDC-normien mukaisesti mitattuna Corsa E OPC:n polttoaineenkulutus on 7,5 l/100 km ja CO2 -päästöt 174 g/km.

Performance Package[muokkaa]

Ne kuljettajat, jotka vaativat autoltaan vielä enemmän kisahenkisyyttä, voivat tilata Corsa OPC:n Performance Package -varusteltuna. Pakettiin kuuluu Drexlerin monilevyinen vetopyörästön kitkalukko, 18-tuumaiset pyörät Michelin-renkailla, Brembon hi-perf -jarrujärjestelmä 330-millisillä etulevyillä ja tiukempi alustan viritys.

Tekniset tiedot[muokkaa]

Bensiini- ja kaasumallit[muokkaa]

1.0 EDIT 1.2 1.4 1.4 ecoFlex 1.4 LPG ecoFlex 1.4 Turbo ecoFLEX 1.6 Turbo (OPC)
Myynnissä 11/2014–12/2018 11/2014–6/2018 11/2014–6/2019 11/2014–6/2017 3/2015–12/2018 11/2014–6/2019 3/2015–6/2019 3/2015–5/2018
Moottorin rakenne R3, DOHC 12v, VVT, suorasuihkutus, turbo R4, DOHC 16v, suorasuihkutus R4 DOHC 16v, suorasuihkutus, turbo
Moottoriperhe GM SGE GM Family 0 (Gen III) GM Family 1
Iskutilavuus 999 cm³ 1229 cm³ 1398 cm³ 1364 cm³ 1598 cm³
Suurin teho 66 kW (90 hv) @
3700–6000 r/min
85 kW (115 hv) @
5000–6000 r/min
51 kW (70 hv) @
5600 r/min
66 kW (90 hv) @
6000 r/min
74 kW (100 hv) @
3500–6000 r/min
110 kW (150 hv) @
5000 r/min
152 kW (207 hv) @
5800 r/min
Suurin vääntö 170 Nm @
1800–3700 r/min
170 Nm @
1800–4500 r/min
115 Nm @
4000 r/min
130 Nm @
4000 r/min
200 Nm @
1850–3500 r/min
220 Nm @
3000–4500 r/min
245 Nm @
1900–5800 r/min
yliahdolla 280 Nm
Vetotapa Etuveto
Vaihteisto, vakio 6-portainen manuaali 5-portainen manuaali 6-portainen manuaali
Vaihteisto, valinnainen 6-port. automaatti 5-port. Easytronic
Huippunopeus 180 km/h 195 km/h 162 km/h 175 km/h
(170 km/h)
175 km/h
(175 km/h)
175 km/h 185 km/h 207 km/h 230 km/h
Kiihtyvyys 0–100 km/h 11,9 s 10,3 s 16,0 s 13,2 s
(13,9 s)
13,2 s
(13,9 s)
13,9 s 11,0 s 8,9 s 6,8 s
Polttoaineenkulutus 5,1–5,0 l/100 km 5,0–4,9 l/100 km 5,9–5,7 l/100 km 5,8–5,6 l/100 km
(6,9–6,6 l/100 km)
5,0–4,9 l/100 km
(4,8–4,7 l/100 km)
7,8–7,7 l/100 km 5,8–5,6 l/100 km 6,2–6,1 l/100 km 7,5 l/100 km
CO2-päästöt 118–115 g/km 117–115 g/km 134–131 g/km 132–128 g/km
(158–150 g/km))
117–114 g/km
(112–110 g/km)
127–125 g/km 132–128 g/km 143–139 g/km 174 g/km
Päästöluokitus Euro 6
Euro 6
kesäkuusta 2018 Euro 6d-TEMP
Euro 6 Euro 6
huhtikuusta 2018 Euro 6d-TEMP
Euro 6 Euro 6
huhtikuusta 2018 Euro 6d-TEMP
Euro 6

Dieselmallit[muokkaa]

1.3 CDTI ecoFLEX
Myynnissä 11/2014–6/2018 11/2014–6/2017
Moottorin rakenne R4, DOHC 16v, yhteispaineruiskutus, turbo
Moottoriperhe GM SDE
Iskutilavuus 1248 cm³
Suurin teho 55 kW (75 hv) @
3750 r/min
70 kW (95 hv) @
3750 r/min
70 kW (95 hv) @
4000 r/min
Suurin vääntö 190 Nm @
1500–2500 r/min
190 Nm @
1500–3500 r/min
210 Nm @
1750 r/min
Vetotapa Etuveto
Vaihteisto, vakio 5-portainen manuaali 6-port. manuaali
Vaihteisto, valinnainen 5-port. Easytronic
Huippunopeus 164 km/h 182 km/h
(182 km/h)
177 km/h
Kiihtyvyys 0–100 km/h 14,8 s 11,9 s
(13,5 s)
12,3 s
Polttoaineenkulutus 3,8–3,7 l/100 km 3,4–3,3 l/100 km 3,9–3,8 l/100 km
CO2-päästöt 100–99 g/km 89–87 g/km 102–100 g/km
Päästöluokitus Euro 6

Turvallisuus[muokkaa]

EuroNCAP.png Euro NCAP -kolaritestin tulokset
Yleisarvosana Encap a 4.png
Aikuismatkustaja 79 % 30 pistettä
Lapsimatkustaja 77 % 38 pistettä
Jalankulkija 71 % 26 pistettä
Turvallisuus avusteet 56 % 7 pistettä
Valmistenumero, josta lähtien tulokset voimassa:
Koskee kaikkia mallisarjan autoja
Kolaritestin tulos Euro NCAP -sivulla

Mitat[muokkaa]

3-ovinen 5-ovinen
Pituus 4021 mm
Leveys 1736 mm 1746 mm
Korkeus 1479 mm 1481 mm
Akseliväli 2510 mm
Tyhjäpaino 1120 - 1237 kg


Rekisteröinti[muokkaa]

Opel Corsaa rekisteröitiin Suomessa seuraavasti:

Vuosi 2015
Määrä (kpl) 1620

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

  1. Auto motor und sport 23/2017
New opel logo.png Opel-nimellä valmistettujen autojen aikajana 2010 – 2040
Luokka 2010-luku 2020-luku 2030-luku
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Kaupunkiauto Karl
Adam
Pieni auto Corsa D Corsa E Corsa F
Kompaktiluokka Astra J Astra K
Ampera Ampera-e
(H) GTC / OPC Astra (J) GTC
Twin Top Cascada
Keskiluokka Insignia A Insignia B
Tila-auto Agila B
Meriva B Crossland X / Crossland
Zafira B
Zafira C
Zafira Life
Pieni SUV Mokka Mokka X Mokka B
Kompakti SUV Antara Grandland X / Grandland
LAV Combo C Combo D Combo E
LCV Vivaro A Vivaro B Vivaro C
Movano A Movano B Movano C