Heikki Kovalainen

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Heikki Kovalainen
Heikki Kovalainen vuoden 2012 Britannian GP:ssä
Formula 1 -ura
Kansalaisuus Suomi
Aktiivivuodet 2 (2009)
Talli(t) Renault (2007)
McLaren (2008–2009)
Team Lotus (2010–2011)
Caterham (2012)
Lotus (2010–2011)
Kilpailuja 112 (111 starttia)
Maailmanmestaruuksia 0
Voittoja 1
Palkintosijoja 4
Paalupaikkoja 1
Nopeimpia kierroksia 2
Ensimmäinen kilpailu Australian GP 2007
Ensimmäinen voitto Unkarin GP 2008
Viimeinen voitto Unkarin GP 2008
Viimeinen kilpailu Brasilian GP 2013

Heikki Johannes Kovalainen (s. 19. lokakuuta 1981 Suomussalmi) on suomalainen kilpa-autoilija ja yhdeksäs suomalainen Formula 1 -kuljettaja. Kovalaisen manageri on Renault'n tallipäällikkö Flavio Briatore. Eräs saksalainen lehti antoi hänelle lempinimen ”Niceman”. Lempinimi väännettiin Kimi Räikkösen lempinimestä ”Iceman”. Hän on saanut myös lempinimen Suomussalmen kuha. Koulutukseltaan Kovalainen on ylioppilas.

Formula 1 -uransa vuonna 2007 Renault-tallissa aloittanut Kovalainen teki joulukuussa 2007 sopimuksen McLaren-tallin kanssa kauden 2008 ajaksi. McLarenilta vapautui tallipaikka, kun Lewis Hamiltonin tallikaverina ajanut Fernando Alonso siirtyi kaudeksi 2008 takaisin Renault'lle. Kovalainen ajoi myös vuonna 2009 McLarenia.

Kovalainen on valittu vuoden kainuulaiseksi vuosina 2005 ja 2006.

Ura[muokkaa]

Kovalaisen ura alkoi kartingista vuonna 1999. Kovalaisen läpimurto alkoi kaudella 2000, jolloin hän kaasutteli MM-pronssille kartingin suurimmassa luokassa Super A:ssa. Kartingratojen jälkeen hän ajoi British Formula Renault -sarjassa vuonna 2001. Kauden saldona oli sarjan neljäs tila sekä vuoden tulokkaan titteli. Hän voitti muun muassa Elf Masters -kilpailun ennen kuin siirtyi Britannian Formula 3 -sarjaan, Fortec-talliin vuonna 2002.

Formula 3 -kausi alkoi vaikeasti mutta, alun jälkeen Kovalaisen kaudesta kehkeytyi erinomainen. Mies voitti viisi osakilpailua, oli sarjan loppupisteissä kolmas ja vuoden tärkeimmässä yksittäisessä kisassa Macaossa toinen. Autosport-lehti rankkasi Kovalaisen vuoden 2002 parhaaksi F3-kuljettajaksi maailmassa.

Kovalainen siirtyi vuonna 2003 World Series by Nissan -sarjaan, Gabord-talliin. Hän ajoi yhden osakilpailuvoiton ja sijoittui sarjassa toiseksi Franck Montagnyn jälkeen. Seuraavana vuonna 2004 Kovalainen ajoi Pons-tallissa voittaen mestaruuden. AKK valitsi Kovalaisen vuoden autourheilijaksi Suomessa.

Joulukuussa 2004 Kovalainen voitti jokavuotisen Race of Champions -kisan, joka ajettiin Pariisissa, Stade de France -stadionilla. Kovalainen kukisti huippukuljettajista muun muassa Michael Schumacherin ja Sébastien Loebin, jälkimmäisen Citroënin WRC-autoilla ajetussa finaalissa.

GP2-ura[muokkaa]

Kovalaisen menestys Formula Nissan -sarjassa sai Formula 3000 -talli Arden Internationalin kiinnostumaan hänestä. Kovalainen pääsi Ardenin ensimmäiseksi kuljettajaksi GP2-sarjaan kaudeksi 2005. Hänen tallikaverinsa oli Nicolas Lapierre, joka oli aiemmin voittanut Macaon Formula 3 -GP:n. Hän johti sarjaa pitkään, mutta joutui kauden loppuvaiheissa taipumaan Nico Rosbergin jälkeen kakkoseksi. Kovalainen siis tuli vuoden 2005 GP2-sarjassa toiseksi Nico Rosbergin voitettua mestaruuden.

Kaudet numeroina[muokkaa]

Kausi Talli Sijoitus Osakilpailut Pisteet Voitot Palkinto-
pallisijat
Paalupaikat Nopeimmat
kierrokset
2005 Arden International 2. 23 105 5 12 2 1
Yhteensä (1 kausi) 23 105 5 12 2 1

Formula 1 -ura[muokkaa]

Renault[muokkaa]

Kaudella 2006 Kovalainen toimi Renault'n Formula 1 -tallin testikuljettajana ja hän ajoi 28 000 km testikilometriä. Kaudella 2007 hän ajoi Formula 1 -sarjassa toista Renault-autoa, tallikaverinaan Giancarlo Fisichella. Asiasta tiedotettiin 6. syyskuuta 2006. Kaudeksi 2008 Kovalainen siirtyi ajamaan McLaren-tallin toista kilpa-autoa tallikaverinaan Lewis Hamilton. Siirto vahvistettiin 14. joulukuuta 2007.

2007[muokkaa]

Renault oli aiemmalla kaudella voittanut Fernando Alonson ja Giancarlo Fisichellan turvin sekä kuljettajien- että valmistajien maailmanmestaruudet, joten tallin ja ulkopuolisten odotukset olivat kovat.

Debyyttikilpailunsa aika-ajoissa Australiassa Kovalainen jäi kuitenkin vasta sijalle 13, kun tallikaveri Fisichella ajoi kuudenteen ruutuun. Kilpailussa Kovalainen oli lähellä ajaa pisteille, mutta pyörähdys ja mutkan leveäksi ajo jättivät hänet lopulta kymmenenneksi. Tallipäällikkö Flavio Briatore haukkui tulokkaansa, sillä samassa kilpailussa tulokas Lewis Hamilton oli ajanut McLarenilla kolmanneksi ja voittoihin tottuneen Briatoren odotukset olivat samalla tasolla.

Pistetili aukeni kuitenkin jo seuraavassa kisassa, Malesian GP:ssä. Kun kauden alun kaikissa kilpailuissa Renault'n sijoitukset alittivat odotukset, joutui Briatore myöntämään, ettei vika ollut kuljettajissa, vaan autossa.

Kauden kuudennessa, Kanadan tapahtumarikkaassa kilpailussa Kovalainen onnistui nousemaan viimeisestä lähtöruudusta (22.) neljänneksi lukuisten turva-autoepisodien avittamana. Yhdysvaltain GP:ssa Kovalainen starttasi kisaan uransa siihen asti parhaasta lähtöpaikasta, kuudennesta ruudusta. Myös kilpailu sujui hyvin: hän johti ensimmäisten varikkokäyntien aikana F1-kilpailua ensimmäistä kertaa urallaan ja sijoittui lopulta viidenneksi. Yhdysvaltain osakilpailujen aikana tuli huhu, jonka mukaan Kovalainen siirtyisi kesken kauden Williamsille. Kaikki osapuolet kiistivät kuitenkin siirtokuviot. Seuraavissa kisoissa Kovalainen ajoi tasaisesti pisteille. Hän ajoi seitsemän kilpailun pituisen pisteputken.

Loppukaudella, sateisessa Japanin GP:ssa Kovalainen ajoi ensimmäistä kertaa F1-urallaan palkintosijalle oltuaan toinen. Samassa kilpailussa Kimi Räikkönen oli Ferrarillaan kolmas ja kahden suomalaiskuljettajan välillä nähtiin taistelu toisesta sijasta, kun Kimi Räikkönen yritti ohittaa Kovalaista onnistumatta. Kovalaisen toinen sija oli myös Renault'n kauden ainoa palkintokorokesijoitus.

Kauden päättäneessä Brasilian GP:ssä Kovalainen koki uransa ensimmäisen keskeytyksen ja sijoittui MM-sarjan lopputuloksissa seitsemänneksi. Keskeytettyään Kovalainen sivusi samalla tulokasennätystä, maaliin 17 ensimmäisessä kisassa. Jos hän ei olisi keskeyttänyt viimeisessä kilpailussa, olisi ennätys ollut yksin hänen.

McLaren[muokkaa]

2008[muokkaa]

Kaudeksi 2008 Kovalainen siirtyi McLarenille, aiemman kauden toiseen huipputalliin. Hänestä tuli sopimuksen varmistumisen myötä neljäs suomalainen McLarenin ratissa, seuraten Keke Rosbergiä, Mika Häkkistä ja Kimi Räikköstä. Kovalainen aloitti McLarenin testaamisen tammikuussa Jerezin radalla.

Ensimmäisessä kilpailussa Australiassa Kovalainen johti kilpailua muutaman kierroksen ajan, sijoittuen lopulta viidenneksi. Malesiassa Kovalainen sijoittui kolmanneksi. Hän lähti kahdeksannelta sijalta, jonne hän oli joutunut saatuaan rangaistuksen radalla hidastelusta aika-ajoissa. Kilpailussa nähtiin kautta aikojen paras suomalaistulos, kun Kimi Räikkönen voitti saman kilpailun. Bahrainissa Kovalainen ajoi viidenneksi.

Seuraavista neljästä kilpailusta Kovalainen keräsi kuitenkin vain yhden pisteen ja putosi MM-kärjestä yli 20 pisteen päähän. Espanjan GP:ssa Kovalaisen auton rengas puhkesi arvioiden mukaan 220–240 km/h nopeudessa ja auto paiskautui päin rengasvallia. Onnettomuuden jälkeen Kovalainen vietti vuorokauden verran sairaalassa tarkkailussa, mutta selviytyi ilman vakavia vammoja. Ranskan GP:ssa kesäkuussa Kovalainen saavutti toiseksi parhaan McLaren-tallissa ajamansa sijoituksen oltuaan kisassa neljäs. Hän saavutti aika-ajossa kuudennen sijan, mutta joutui lähtemään kisaan kymmenennestä ruudusta saatuaan tuomaristolta rangaistuksen Mark Webberin estelystä.

Britannian GP:n aika-ajoissa Kovalainen saavutti uransa ensimmäisen paalupaikkansa yli puolen sekunnin erolla Mark Webberiin. Unkarin GP:ssä hän voitti ensimmäisen kerran F1-osakilpailun Felipe Massan auton hajottua kaksi kierrosta ennen maalia. Hänestä tuli kaikkien aikojen 100. GP -voittaja.

Euroopassa Kovalainen oli neljäs. Belgiassa Kovalainen keskeytti seitsemänneltä sijalta kierros ennen maalia tekniseen vikaan. Italiassa Hän taisteli voitosta nuorta saksalaista kuskia, Sebastian Vetteliä vastaan. Vettel vei kuitenkin lopulta voiton.

Singaporen iltakisassa Kovalainen oli kymmenes, mutta Japanissa hänellä oli hyvät asetelmat voittoon, sillä hän oli kisan alussa kolmantena ja hänellä oli autossaan paljon bensaa, mutta Kovalainen joutui jälleen keskeyttämään tekniseen vikaan.

Kiinan GP:ssä Kovalaisen eturengas räjähti ja tyhjeni kun hän oli viidentenä. Brasilian GP:ssä Hän oli 7.

Kovalainen sijoittui MM-pisteissä vasta seitsemänneksi, vaikka tallin auto kuului kahden kilpailukykyisimmän auton joukkoon sarjassa. Tallikaveri Hamilton voitti mestaruuden.

2009[muokkaa]

Ennen kauden alkua talvitesteissä havaittiin, ettei McLarenin vauhti riitä muille kärkitalleille. He uskoivat kuitenkin vauhdin paranevan Australian GP:hen mennessä.

Australian aika-ajoissa Kovalainen jäi kuitenkin vasta kahdenneksitoista ja kilpailussa hän keskeytti heti avausmutkassa. Malesian GP:ssä Kovalainen keskeytti heti ensimmäisellä kierroksella menettäessään autonsa hallinnan taisteltuaan Felipe Massan ja tallikaverin Lewis Hamiltonin kanssa. Kiinan sadekisassa Kovalainen vihdoin avasi pistetilinsä oltuaan viides ja päihittäen tallikaverinsa. Bahrainissa sujui kuitenkin vaisummin. Kovalainen lähti ruudusta 11 ja oli maalissa pykälää huonommalla sijalla. Espanjassa hän keskeytti tekniseen vikaan.

Monacon kisaan Kovalainen pääsi ensimmäistä kertaa 10 parhaan joukosta oltuaan aika-ajoissa 7:s. Kisassa pistepotti lipui käsistä oman ajovirheen takia ja Kovalainen päätyi kaiteeseen. Turkin GP:ssä Kovalainen lähti ruudusta 14 ja kävi kovaa taistelua Brawnin Rubens Barrichellon kanssa. Pisteitä ei kuitenkaan kertynyt kun Kovalainen oli maalissa 14:s. Isossa-Britanniassa Kovalainen lähti ruudusta 14 mutta kisa päättyi puolivälin jälkeen kolariin Sebastian Bourdaisin kanssa.

Saksan GP:n sateisessa aika-ajoissa Kovalainen ajoi kuudenneksi McLarenin vanhalla autolla. Kisassa Kovalainen otti hyvän startin ja nousi kolmanneksi. Raskaalla bensakuormalla ajanut Kovalainen ei päästänyt ketään ohi, mutta Kovalaisen taktiikka pudotti hänet lopulta kuitenkin kahdeksaksi.

Edellisvuoden Unkarin GP:n voittajalla Heikki Kovalaisella oli nyt kovat odotukset Unkarissa, koska hän sai autoonsa käyttöön Mclarenin hyvin toimivat uudet osat. Hyvää vauhtia harjoituksissa pitänyt kovalainen, ajoi aika-ajoissa kuudenneksi. Kisassa hän taisteli palkintopalli -sijoituksesta Mark Webberin ja Nico Rosbergin kanssa, mutta jäi kuitenkin viidenneksi. Euroopan GP:n Valencian katuradalla Kovalainen ajoi hienosti kohtuullisen raskaalla autolla eturiviin, jääden vain 33 tuhannesosaa paalupaikasta. Kisassa Kovalainen jäi neljänneksi, mutta McLarenin tallipäällikkö Martin Whitmarsh antoi kehut sympaattiselle suomalaiselle. Belgiassa hän oli yhden pysähdyksen siivittämänä kuudes. Italiassa hän lähti hakemaan kisasta voittoa, mutta hänen huono rengastaktiikkansa pudotti häntä kauas. Kisan viimeisellä kierroksella hänen tallikaverinsa Lewis Hamilton kuitenkin kolaroi, minkä seurauksena Kovalainen oli lopulta kuudes. Singaporessa hän oli seitsemäs. Japanissa Kovalainen ajoi värikkään kisan, mutta pienet kolarit pudottivat hänet pisteiltä. Brasiliassa nähtiin erikoinen tilanne kun varikkomies päästi Heikin liian aikaisin varikolta, ja bensaletku jäi kiinni Kovalaisen autoon, sytyttäen pienen tulipalon takana tulevan Räikkösen eteen. Tilanteesta selvittiin kuitenkin säikähdyksellä, eikä Kovalainen ajanut pisteille. Kauden päättävässä osakilpailussa Abu Dhabissa Kovalainen oli 11.

Kauden aikana suomussalmelainen väläytteli osaamistaan aika-ajoissa huolimatta yleensä painavammasta autosta kuin tallikaverillaan, mutta kilpailuissa hän jäi pahasti Hamiltonin jalkoihin. Kovalainen valitteli kerta toisensa jälkeen, ettei saanut renkaita ja autoa toimimaan haluamallaan tavalla. Paras tulos oli neljäs sija Valenciassa ajetussa Euroopan GP:ssä. Kauden jälkeen McLaren ei jatkanut Kovalaisen sopimusta, vaan hänet korvattiin brittiläisellä hallitsevalla maailmanmestarilla Jenson Buttonilla. McLaren-uransa aikana Kovalainen keräsi 75 MM-pistettä ja yhden GP-voiton Unkarissa vuonna 2008.

Lotus ja Caterham[muokkaa]

2010[muokkaa]

Pitkään kestäneen epävarmuuden jälkeen joulukuun 2009 alussa Kovalaisen ilmoitettiin tehneen sopimus Lotuksen kanssa kaudeksi 2010. Kovalaisen tallikaverina ajoi Jarno Trulli. Tallin tavoitteet kaudelle eivät olleet korkeat, sillä Lotus oli käytännössä tulokastalli, joka käytti Cosworthin -moottoreita. Lotus oli kauden alussa kärkitalleja vähintäänkin 4 sekuntia hitaampi, joten Kovalaisella oli suuri haaste edessään. Kauteen lähdettiin uudella pistejärjestelmällä, jossa jo 10. kisassa ajanut kuljettaja sai pisteitä, mikä helpotti Heikin mahdollisuuksia kerätä pisteitä.

Paria vuotta myöhemmin Kovalainen kertoi, että hänellä oli käytännössä valmis kuljettajasopimus Toyotan F1-tallin kanssa kaudesta 2010 [1]. Talli kuitenkin vetäytyi koko lajista taloudellisten syiden vuoksi kauden 2009 jälkeen [2].

Ensimmäisissä kahdessa kilpailussaan Lotuksella Kovalainen onnistui lyömään tallikaverinsa Jarno Trullin ja ylsi Australiassa kolmanneksitoista. Kolmannen kilpailun Malesian sateisissa aika-ajoissa hän päihitti taktiikkavirheistä kärsineet huippukuskit Fernando Alonson, Felipe Massan, Jenson Buttonin ja entisen tallikaverinsa Lewis Hamiltonin. Kisassa hänen autoonsa tuli vika, ja hän joutui ajamaan varikolle. Hän vietti siellä yhdeksän kierrosta, joiden aikana Kovalainen ehdittiin jo merkitä keskeyttäneeksi. Hän kuitenkin pääsi jatkamaan, mutta hänet merkittiin lopputuloksissa keskeyttäneeksi. Kiinassa Kovalainen ylsi neljänneksitoista, voittaen ajamalla jopa Nico Hulkenbergin. Espanjassa, Monacossa ja Turkissa Kovalaisen Lotus ei kestänyt maaliin saakka, sillä hän joutui keskeyttämään teknisien vikojen vuoksi.

Kanadan GP:ssä Kovalainen teki sen minkä pystyi: Pääsi maaliin asti ja plakkarissa 16. sija. Euroopan GP:ssä Valenciassa nähtiin ehkäpä kauden hurjin kolari, kun 9. kierroksella Mark Webberin auto lähti hurjaan ilmalentoon rysäytettyään Kovalaisen auton perään. Webberin auto kääntyi ilmassa ylösalaisin ja palasi radan pintaan väärinpäin. Radan pinnasta auto pomppasi takaisin pyörilleen ja lopulta auto pysähtyi rengasvalliin. Kovalainen ja Webber selvisivät kuitenkin molemmat kolarista ilman luokkaantumista. Ennen Britannian GP:tä syntyi huhu jonka mukaan Kovalainen olisi siirtymässä takaisin Renaultin F1-tiimin. Molemmat tallit kuitenkin vahvistivat sen vain huhuksi. Britannian Silverstonessa Kovalainen ajoi seitsemänneksitoista. Saksan GP:ssä Kovalainen joutui keskittymään ”kierroksella ohittavien” päästämiseen ohi. Kisan keskivaiheilla Pedro de la Rosa lähti vuorostaan ohittamaan Kovalaista, mutta Kovalainen ei nähnyt tätä ja Pedro de la Rosa ajoi Kovalaisen etusiipeen, minkä vuoksi Kovalainen joutui jälleen keskeyttämään. Unkarin GP sujui Heikiltä loistavasti. Tuloksena 14. sija. Sateiseen Belgian GP:hen Kovalainen lähti 13. lähtöruudusta, mikä oli hänen kauden paras lähtöruutunsa. Lähdössä Kovalainen kuitenkin hieman epäonnistui. Kovalainen sijoittui kisassa lopulta kuudenneksitoista. Italiassa Kovalainen taisteli Timo Glockin kanssa, mutta ei pystynyt ohittamaan häntä ja jäi kahdeksanneksitoista.

Singaporen GP:ssä Kovalainen nousi keskeytysten ja turva-autojen avittamana sijalle 13, mutta viimeisillä kierroksilla törmättyään Buemin kanssa hänen autonsa syttyi tuleen. Hän kuitenkin ehti juuri ylittää maalilinjan sillä kierroksella. Kovalainen tarjosi viihdettä pääkatsomolle sammutettuaan uhkarohkeasti itse autonsa palosammuttimella, jonka sai Williams-tallin mekaanikolta. Hänen lopullinen sijoituksensa oli siten 16:s. Japanin GP:ssä Kovalainen ajoi kauden parhaan sijoituksensa oltuaan 12:s. Ensimmäinen Korean GP ajettiin 24. lokakuuta 2010. Siellä Kovalainen jatkoi vahvoja otteitaan oltuaan 13:s tapahtumarikkaiden vaiheiden jälkeen, ja oli jälleen nopein uusien tallien kuljettaja. Ennen Brasilian GP:tä tuli huhu, jonka mukaan autonvalmistaja Lotus tulisi mukaan F1:een, ja että Lotus saattaisi joutua luopumaan perinteisestä nimestään. Lotus oli aiemmin saanut oikeudet perinteiseen Team Lotus -nimeen, vaikka tällä kaudella nimi oli ollut Lotus Racing. Lotuksen tallipäällikkö Tony Fernandes vakuutti Lotus-nimen säilymistä. Kovalainen oli jälleen kerran nopein uusien tallien kuljettaja. Hän kertoi olevansa tyytyväinen siihen, että kausi saapuu pian päätökseensä.

Kauden päättävässä Abu Dhabin GP:ssä Kovalainen oli 17:s. Kauden välisessa aika-ajovertailussa Kovalainen hävisi Trullille 8−11. Viimeisen kilpailun jälkeen hän ilmoitti päättyneen kauden olleen hänen uransa paras, ja kilpailun olleen kautensa paras, vaikka hän ei saanut pisteitä koko kaudella, ja sijoittui kilpailussa vasta seitsemänneksitoista [3].

2011[muokkaa]

Ennen kautta 2011 Kovalaisen talli Team Lotus arveli vauhdin riittävän keskikastiin ja tavoitteena olikin pisteistä taisteleminen joka kisassa. Vauhti ero olikin selvästi kutistunut, mutta Kovalainen oli vielä puoli sekuntia jäljessä keskikastia.

Kovalainen keskeytti kauden avauskisassa, Australiassa, kun autoon tuli vesivuoto [4]. Malesiassa Kovalainen oli 15. ja Kiinassa 16. pitäen Sergio Perezin ja Pastor Maldonadon takanaan. Turkin GP:n aika-ajoissa Kovalainen oli tallikaveriaan Jarno Trullia lähes sekunnin nopeampi, oltuaan 18. , mutta kisa sujui heikommin Kovalaisen kärsittyä hydrauliikkaviasta, ja oli lopulta ykdeksästoista mm. Trulli edellään. Kovalainen kertoikin olevansa F1 -uransa parhaassa vireessä alkukaudella. Espanjan GP:hen Lotus sai odotetun päivityksen, jonka arveltiin parantavan vauhtia jopa sekunnilla. Päivityspaketti olikin nopeampi, muttei odotetun paljon. Aika-ajoissa Kovalainen ajoi peräti 15. lähtöruutuun takanaan molemmat Force Indiat sekä Williams -tallin Rubens Barrichello, mistä Kovalainen sai suuret ylistykset tallipäälliköltään Tony Fernandesilta. Kisassa Kovalainen ajautui taktiikkavirheisiin ja lopulta kolaroi rengasvalliin ja keskeytti. Monacossa Kovalainen oli neljästoista. Kovalainen oli Trullia nopeampi kaikissa kuudessa peräkkäisessä alkukauden aika-ajoissa, kunnes Kanadassa Trulli oli sadasosien turvin nopeampi. Kilpailussa Kovalainen keskeytti vetoakselin hajottua.

Kovalaisen talli voitti lopulta oikeudet käyttää nimeä Team Lotus, Group Lotusta eli Lotus Renaultia vastaan.

Euroopan GP:ssä Valenciassa Kovalainen oli Trullia nopeampi aika-ajoissa että kisassa oltuaan 19. Kisa oli harvinainen sillä kaikki kisassa olleet autot ajoivat maaliin, eikä ollut keskeytyksiä. Suomussalmelainen kertoi iloitsevansa kisastaan. Ennen Britannian GP:tä Lotuksen tallipäällikkö Tony Fernandes kertoi Lotuksen vauhdin olleen pettymys, sillä Kovalainen ei vieläkään ollut ajanut pisteille. Aika-ajoihin Kovalainen toivoi märkää keliä, ja sitä hän sai. Kovalainen ajoi hienosti toiselle aika-ajo osiolle peräti 1,5 sekunnin erolla tallikaveriinsa Jarno Trulliin, joka oli 21. Kovalaisen lopulliseksi lähtöruuduksi muodostui sija 17. Kosteassa kisassa Kovalainen nousi 16. sijalle, kunnes Lotuksesta hajosi vaihdelaatikko ja hän joutui keskeyttämään. Saksassa toista Lotusta ajoi Karun Chandhok. Kovalainen oli koko ajan tallikaveriaan nopeampi ja ajoi kisassa kuudenneksitoista. Unkarin GP:hen Lotus sai joitakin uusia osia kuten uuden ohjaustehostimen. Kisan alussa oli märkää ja Kovalainen pystyi ajamaan kilpaa Adrian Sutilia, Pastor Maldonadoa ja Nick Heidfeldiä vastaan. Radan kuivuessa Kovalainen oli kuitenkin näitä autoja 1-2 sekuntia hitaampi, joten oli selvää että Lotus oli nopeampi sadekelillä tai Kovalaisen ajotaidot tulivat paremmin esiin. Kovalainen joutui kuitenkin keskeyttämään vesivuotoon.

Kesätauon jälkeen suunnattiin Belgian Spa'han. Aika-ajoissa Kovalainen ajoi ehkäpä uransa yhden parhaista aika-ajoista. Aika-ajot ajettiin sateisissa olosuhteissa. Kovalaisen nopeimmalla kierroksella sade yltyi, mutta suomussalmelainen puristi itsensä siitä huolimatta 16. heikolla Lotus autolla, ollen peräti kaksi sekuntia tallikaveriaan Jarno Trullia nopeampi [5]. Kisassa Kovalainen kolaroi startissa ja lopulliseksi sijoitukseksi muodostui sija 15. Italiassa Kovalainen oli 13., mikä on hänen kautensa toistaiseksi paras tulos. Singaporessa Kovalainen ajoi aika-ajoissa tutusti Trullia nopeammin sekä 19. ruutuun. Kisassa Kovalainen pysyi hyvässä vauhdissa, jätti taakseen Vitali Petrovin ja oli 16. Lotus -pomo Tony Fernandes ylisti Kovalaisen ajoa tallin historian parhaaksi ja kertoi Kovalaisen ottaneen autostaan kaiken irti [6].

Japanissa Kovalainen ajoi aika-ajoissa 18., otti kisassa hyvän lähdön ja oli kisassa 18. Koreassa Heikki Kovalainen ajoi aika-ajoissa vahvasti ja otti jälleen kisassa hyvän lähdön. Kisassa hän jätti molemmat Sauber -tallin kuljettajat taakseen ja oli Trulliakin reilusti nopeampi. Tekniikkapomo Mike Gascoyne kertoi kisan olleen Lotuksen paras. Intiassa Kovalainen jatkoi vahvaa kisaamistaan ja oli neljästoista. Abu Dhabissa ja kauden päättävässä Brasilian GP:ssä Kovalainen jatkoi vahvoja aika-ajo -suorituksia sekä loistavia starttejaan. Hän päätti kauden Brasilian 16. sijaan. Pistesaalis jäi koko kaudella pyöreään nollaan jo toistamiseen.

Kovalainen oli kauden paras aika-ajaja tallikaveriinsa verrattuna. Hän voitti Jarno Trullin aika-ajoissa 16-2. Lisäksi hän oli Karun Chandhokia nopeampi yhdessä aika-ajossa. Arvostettu F1-toimittaja James Allen listasi Kovalaisen kauden 4. parhaaksi F1 -kuljettajaksi. Allen kertoi Kovalaisen ottaneen autostaan kaiken irti, ja olleen ylivoimaisesti paras "uusien tallien" kuljettaja [7].

2012[muokkaa]

Kaudeksi 2012 Lotus-talli joutui vaihtamaan nimensä Caterhamiksi. Kovalainen jatkoi tallin kuljettajana, mutta uudeksi tallikaveriksi tuli aiemmin Renault'lla ajanut venäläinen Vitali Petrov.

Caterham sai ennen kautta autoonsa KERSin ja joitan osia Red Bull Racingilta, minkä vuoksi talli odotti viimein pääsevänsä keskikastiin. Lisäksi talli saisi oman tuulitunnelin kauden aikana. Kuitenkin jo talvitesteissä huomattiin ettei auto ollut tarpeeksi hyvä. Kaudeksi 2012 Kovalainen otti käyttöön punaisen Angry Birds -teemaisen kypärän, mikä sai osakseen positiivista huomiota.

Kauden avauksessa Australiassa Kovalainen jatkoi viime kauden tapaan hyviä aika-ajo suorituksia tallikaveriin nähden, päihittäessään Petrovin ja ollen 19. Kisassa kuitenkin molemmat keskeyttivät. Malesian ja Kiinan kisoissa ei tullut menestystä. Sen sijaan Bahrainin aika-ajoissa Kovalainen jatkoi heikolla autolla hyviä otteitaan, päästen toiselle aika-ajo-osiolle päihittäen jopa Michael Schumacherin. Kovalainen oli tallikaveriaan Vitali Petrovia sekunnin nopeampi. Lopulta Kovalainen oli aika-ajojen 16. Espanjan GP:ssä Kovalainen oli 16. Seuraavissa kolmessa aika-ajoissa - Monacossa, Kanadassa ja Valenciassa - Kovalainen ajoi toiselle aika-ajo-osiolle, päihittäen tallikaverinsa ja ajoittain muutamia huipputallin ajajia. Monacosta tuli paras kisatulos kun Kovalainen oli 13. Entinen F1 -kuljettaja ja nykyään arvostettu F1 -asiantuntija Martin Brundle kehui häntä kertomalla tämän ajavan mielestään kuin supertähti ja ansaitsevan uuden mahdollisuuden huipputallissa [8].

Caterhamin kotikisassa Britanniassa Kovalainen ajoi 17. Samalla Kovalainen kertoi kertoi alkavansa kyllästyä jämäsijoista ajamiseen [9]. Saksassa Kovalainen starttasi 16. ruudusta, mutta monien ongelmien kautta sijoittui kisassa vasta 19.

Unkarin GP:ssä Kovalainen ajoi F1 -uransa 100. kilpailun. Kilpailu oli samalla Kovalaisen tallin Caterhamin 50. Kovalainen voitti vuonna 2008 uransa ensimmäisen F1 -kilpailun juuri Unkarin Hungaroring -radalla. Belgiassa Kovalainen oli 17.

Kovalainen oli viime vuoden tapaan ajanut koko kauden vahvasti heikolla kalustolla ja Italian GP:n -viikonlopun aikana yltyivät huhut joiden mukaan Kovalainen voisi siirtyä ensi kaudeksi mahdollisesti kilpailukykyisempään talliin. Vaihtoehtoina pyörivät niin Lotus, Ferrari kuin Sauber ja Force Indiakin [10]. Kovalainen päihitti aika-ajoissa tallikaverinsa Vitali Petrovin puolella sekunnilla ja oli kisassa 14. Abu Dhabin kilpailussa Kovalainen sijoittui 13:sta sivuten kauden parasta sijoitustaan.

Kovalainen ajoi lopulta maaliin kaikissa lopuissa kauden kilpailuissa. Kovalainen teki myös uuden kyseenalaisen ennätyksen ajamalla 60 peräkkäistä pisteetöntä kilpailua rikkoen Piercarlo Ghinzanin ennätyksen [11].

2013[muokkaa]

Kaudeksi 2013 Kovalainen ei saanut jatkosopimusta Caterham-tallista. Lopulta hän kuitenkin palasi takaisin Caterhamin rattiin toimimalla tallin varakuljettajana ja auttamaan samalla tallia auton kehitystyössä. Hän ajoi Bahrainin, Espanjan, Belgian, Italian, Japanin ja Abu Dhabin vapaissa harjoituksissa.

Kovalainen ajoi kauden kaksi viimeistä osakilpailua Lotuksella Kimi Räikkösen jouduttua selkäleikkaukseen [12]. Vaikka Heikki Kovalainen teki paluun Lotus-nimiseen tiimiin, kyseessä oli kuitenkin eri Lotus-tiimi, jossa hän ajoi kaudet 2010-2011. Sekä Yhdysvaltain GP:ssä että Brasilian GP:ssä Heikki Kovalainen ajoi Lotuksellaan sijalle 14.

Formula 1 -sarjan jälkeen[muokkaa]

Kaudeksi 2014 Kovalainen ei saanut jatkosopimusta Caterham-tallista, joka tarkoitti virallisesti Kovalaisen F1-uran päättymistä. Hän oli koko vuoden ajamatta missään sarjassa ja näin ollen piti välivuoden. MTV Sportin haastattelussa hän harmitteli Formula 1 -uraansa, ja sanoi roikkuneensa Caterham-tallissa liian kauan. Kovalainen sanoi saaneensa kauden 2011 lopulla tarjouksia isommista talleista. Hän kuitenkin hylkäsi ne, koska talli lupasi auton suorituskyvyn paranevan tulevaisuudessa [13].

Syksyllä 2014 Heikki testasi BMW:n DTM-autoa. Ajosopimusta ei kuitenkaan syntynyt. [14]

Tammikuussa 2015 Kovalainen osallistui Tunturi ralliin. Kovalainen kilpaili Japanin Super GT -sarjassa kaudella 2015. Hänen ajoparinaan oli japanilainen Kōhei Hirate. He kilpailivat Lexus RC -luokan GT -autolla sarjan korkeimmalla tasolla GT500-luokassa ja sijoittuivat 13:nneksi [15]. Hän jatkoi samassa Lexus Team Sard -tallissa siellä myös kaudella 2016 [16]. Kaudella 2016 Kovalainen ja Hirate voittivat sarjan mestaruuden.

Saavutukset[muokkaa]

Voitot

Nro Kilpailu Lähtöruutu
1 Unkarin Grand Prix 2008 2.

Paalupaikat

Nro Kilpailu
1 Britannian Grand Prix 2008

Nopeimmat kierrokset

Nro Kilpailu
1 Australian Grand Prix 2008
2 Bahrainin Grand Prix 2008

Race of Champions[muokkaa]

Kovalainen kilpaili ensimmäisen kerran Mestareiden kisassa (Race of Champions) vuonna 2004 Pariisissa. Hän voitti aluksi Formula 1 -kuljettaja David Coulthardin ja Jean Alesin ja sen jälkeen Formula ykkösten seitsenkertaisen maailmanmestarin Michael Schumacherin välierissä. Loppukilpailussa hän voitti Rallin maailmanmestarin Sébastien Loebin Ferrarilla ja ralliauto Peugeot 307:llä. Hänestä tuli ensimmäinen "ei-rallikuski" joka voitti Henri Toivonen Memorial Trophyn ja Race of Championsin.

Hän kisasi myös maiden välisen kilpailun voitosta Marcus Grönholmin kanssa ja he tulivat toiseksi.

Kovalainen kisasi Mestareiden kisassa myös vuonna 2005, voittaen Bernd Schneiderin ja Felipe Massan, mutta putosi välierissä häviten Tom Kristensenille. Vuonna 2006 hän voitti maiden välisen kilpailun Marcus Grönholmin kanssa. Henkilökohtaisessa kilpailussa hän hävisi välierissä Mattias Ekströmille 0,0002 sekunnilla. Vuonna 2007 hän tuli maiden välisessä kilpailussa toiseksi yhdessä Marcus Grönholmin kanssa.

Kovalainen kilpaili Race of Championsissa myös vuonna 2010.

Kovalainen kilpaili Sebastien Loebia vastaan kun suomussalmelainen kolaroi Audi R8:llaan. Auto lähti Kovalaisen hanskasta ja hän törmäsi sivuvalliin ja suomalaiskuljettaja oli jopa hetken tajuton ja sai aivotärähdyksen. Kovalainen väitti kaasun hirttäneen kiinni, mutta Audin tutkimuksista kävi ilmi että kyseessä oli Kovalaisen oma ajovirhe [17].

Heikki Kovalainen Karting Race[muokkaa]

Suomussalmella perinteeksi muodostunut Heikki Kovalainen Karting Race on järjestetty jo neljä kertaa. Tapahtumassa Kovalainen ajaa kilpaa karting-autolla ympäri Suomussalmen toria. Paikalla on ollut myös useita julkisuuden henkilöitä sekä laulajia.

Yksityiselämä[muokkaa]

Kovalainen seurusteli pitkään (vuodesta 2002 lähtien) brittiläisen, urheilupsykologiksi opiskelleen Catherine Hyden kanssa ja pari meni naimisiin kesällä 2014.

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Heikki_Kovalainen-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.
  1. Kovalainen paljastaa: Lähes valmis huippudiili kaatui - MTV.fi, 27. marraskuuta 2011
  2. Toyota jättää formula ykköset - MTV.fi, 4. marraskuuta 2009
  3. Kovalainen: Kauden paras kisa - uran paras kausi – MTV3, mtv3.fi, 14. marraskuu 2010. Viitattu: 15. marraskuu 2010.
  4. Kovalaisen auto jäi radan varteen – MTV3, Viitattu: 27. maaliskuu 2011.
  5. Kovalainen puristi huiman kierroksen - MTV.fi, 27. elokuuta 2011
  6. Lotus-pomo riemuitsi Kovalaisen ajosta - tallin historian paras - MTV.fi, 25. syyskuuta 2011
  7. Kovalainen listattiin kauden parhaimpiin kuskeihin - MTV.fi, 9. joulukuuta 2011
  8. Kovalaiselle upeat kehut - "Ajaa kuin supertähti" - MTV.fi, 2. heinäkuuta 2012
  9. Kovalainen jämäsijoista: alkaa rassata nuppia - MTV.fi, 7. heinäkuuta 2012
  10. Lotus-pomo vahvistaa Kovalaisen kiinnostuksen - MTV.fi, 9. syyskuuta 2012
  11. Kovalaiselle pisteettömyysennätys - MTV.fi, 25. marraskuuta 2012
  12. Lotus vahvisti Kovalaisen pestin - MTV.fi, 14. marraskuuta 2013
  13. Heikki Kovalainen katuu formulapäätöstään: Olin lojaali liian kauan - MTV.fi, 30. huhtikuuta 2015
  14. Ex-Formula 1 driver Heikki Kovalainen gets BMW DTM test - Andrew van Leeuwen, Autosport, autosport.com, 25. elokuuta 2014
  15. Heikki Kovalaisen uusi aluevaltaus varmistui - MTV.fi, 6. helmikuuta 2015
  16. Kovalaisen ajot jatkuvat - Ilta-Sanomat, iltasanomat.fi, 4. helmikuuta 2016
  17. VM: Heikki Kovalaiselle äärimmäisen nolo tieto - Iltalehti.fi, 3. maaliskuuta 2011