Trekka

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Trekka

Trekka oli vuosina 1966–1973 valmistettu pieni takavetoinen maastoauto. Trekka on ensimmäinen Uudessa-Seelannissa suunniteltu ja valmistettu auto. Trekan tekniikka perustui Škoda 440 (1955) ja Škoda Octavia (1959) -malleihin.

1950-luvun alussa Uuden-Seelannin hallitus määräsi henkilöautoille tuontitullit suosiakseen paikallista autonvalmistusta. Maahan kehittyikin ajoneuvojen kokoonpanoteollisuutta. Autoja jouduttiin Suomen tapaan jonottamaan Uudessa Seelannissakin 1950-1960-luvuilla, koska tuontilupien saanti riippui maan valuuttavarantojen määrästä.

Uuden Seelannin Škodan maahantuoja oli aloittanut Škoda Octavian kokoonpanon. Maahantuontiliikkeen omistaja Phil Andrews päätti suunnitella auton, jossa olisi Škodan alusta ja moottori. Toinen New Zealand Motor Holdings -yhtiö alkoi valmistaa vuonna 1966 Trekka-autoa, jossa oli pieni avolava. Moottorina oli Škodan nelisylinterinen nestejäähdytteinen rivimoottori, iskutilavuus 1221 cm³ ja suurin teho 35 kilowattia.

Vaihteita oli neljä eteen ja peruutusvaihde. Sekä edessä että takana oli rumpujarrut.

Trekkaa oli saatavana avolavaisena ja umpikorisena mallina. Värivaihtoehtoja oli vain kaksi, vihreä ja vaaleanruskea. Trekka oli suunniteltu erityisesti maatilojen käyttöön. Ulkonäöllinen esikuva Land Rover oli kuitenkin nelivetoinen ja Trekka takavetoinen. Lisävarusteena saatava tasauspyörästön lukko tosin paransi maastoajo-ominaisuuksia.

Trekka oli maassaan halpa auto, sillä kotimaassa valmistettuna verot olivat matalat ja Škoda valmisti Trekan tarvitsemat alustat edullisesti. Alustat ja moottorit tuotiin Uuteen Seelantiin kaukaa Tsekkoslovakiasta. Houkuttelevuutta lisäsi saatavuus ilman jonotusta. Valmistus alkoi Otahuhussa pääkaupunki Aucklandin lähellä joulukuussa 1966.

Kotimaassaan Trekka oli hyötyajoneuvojen luokassa suosittu, mutta sen valmistus piti lopettaa Škodan lopetettua Octavia Kombin tuotannon vuonna 1971, jolloin Škoda ei enää voinut myydä Trekkaan suunniteltuja alustoja.

Aiheesta muualla[muokkaa]

http://fi.wikipedia.org/wiki/Trekka