Adams-Farwell

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Adams-Farwell 20 hp

Adams-Farwell oli amerikkalainen messinkikauden (brass era) automerkki, jonka valmistajana toimi Iowan Dubuquessa vuonna 1892 perustettu, ja edelleen toiminnassa oleva, The Adams Company.

Historiaa[muokkaa]

Vuosien 1898 ja 1907 välisenä aikana The Adams Company valmisti 52 autoa, joitka sisälsivät todella edistyksellisiä innovaatioita kuten polttoaineen suihkutus, mekaaninen ahdin ja automaattinen sytytysennakon säätö. Eräs malleista kykeni saavuttamaan 75 mph:n (120 km/h) huippunopeuden, mikäli vain tiestön kunto sen salli.

The Adams Companyn johdossa työskenteli itseoppinut mekaanikko Fay Oliver Farwell, joka oli aloittanut kokeilut polttomoottorien parissa vuoden 1895 paikkeilla. Hänen näkemyksensä mukaan paras konfiguraatio moottorille on pyörivä tähtimoottori, jonka kampiakseli on asennettu kiintästi ajoneuvon alustaan. Tällaisesta rakenteesta saatiin huomattavasti kevyempi kuin tuonaikaiset polttomoottorit, joissa sylinterit on järjestetty riviin, vastakkain tai V-kulmaan, koska ne kaikki vaativat toimiakseen vauhtipyörän. Pyörivässä tähtimoottorirakenteessa kampikammio ja sylinterit muodostavat moottorin käydessä vauhtipyörää vastaavan massavoiman. Farwellin rakenteessa ei myöskään tarvittu jäähdytintä, koska moottori oli ilmajäähdytteinen.

Adams-Farwell -merkin historia alkaa vuodesta 1898, jolloin valmistuu Model One, Adams-Farwellin "hevoseton vaunu". Farwell asensi kolmesylinterisen pyörivän tähtimoottorinsa express wagon -tyyppisten tavaravaunujen [1] etuosaan, etupyörien väliin makuuasentoon. Tämä oli ainoa malli, joka suunniteltiin eteen asennetulla moottorilla ja se jäi myös ainoaksi valmistuneeksi yksilöksi. Etumoottorinen rakenne osoittautui epäkäytännölliseksi, joten hänen seuraavassa autossaan, joka oli käytännöllisesti nimetty malli 2:ksi, moottori oli asennettu takaosaan, kuten siitä lähtien kaikissa Adams-Farwelleissa. Tämän mallin tiedetään olleen pinnapyörillä varustetun, jotka todennäköisesti olivat peräisin polkupyörästä, mutta tamän jälkeen valmistuksessa siirryttiin suosimaan puupuolaisia tykistöpyöriä. Autoista numero 3 (1901) ja 4 tiedetään muutoin hyvin vähän. Numero 5 oli näytteillä vuoden 1905 helmikuussa pidetyssä Chicagon autonäyttelyssä. Vasta tässä vaiheessa yhtiö alkoi ottamaan tilauksia vastaan ja mallista 5 tuli tuotantomalli Model 6 20/25 hp, jota valmistettiin rajoitetussa määrin.

Lähteet[muokkaa]

The Adams Companyn historiaa
Adams-Farwell -merkin historiaa
Hinkley, Jim. "Requiem for an Industry," Kingman Daily Miner, May 5, 2007.
Kirkwood, Thomas J. and Diana. "Adams-Farwell Earned Dubuque Auto Niche," Telegraph Herald, Nov. 19, 1985, p. 4