1-sylinterinen moottori

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

1-sylinterinen moottori koostuu vain yhdestä sylinteristä. Kyseessä on yksinkertaisin rakenne, joka on mahdollinen otto- ja dieselmoottorille. Autoissa yksisylinteriset moottorit ovat nykyään jo historiaa, mutta esimerkiksi mopoissa ja ruohonleikkureissa ne ovat hyvin yleisiä. Autoilun alkuaikoina lähes kaikki moottorit olivat yksisylinterisiä, mikä teki moottoreista helposti huollettavia ja halpoja valmistaa. Ongelmana olivat isot sylinterit ja epätasainen käynti.

Edut ja haitat[muokkaa]

Verrattuna monisylinterisiin, yksisylinterisellä moottorilla on monia etuja. Se on pääasiassa yksinkertainen ja taloudellinen rakenne. Monisylinterisissä moottoreissa joudutaan usein käyttämään tasapainoakseleita tai painoja värinöiden poistamiseksi. Suurin miinus 1-sylinteriselle on sillä oleva suhteellisen pieni tehopainosuhde.

Käyttö[muokkaa]

Jotkin varhaiset autot kuten Cadillac 1906 malli K ja vuoden 1907 L- ja M-mallit käyttivät 1-sylinteristä moottoria. Eurooppalaisista autoista voidaan mainita vuosina 19551962 valmistettu pieni BMW Isetta. Kääpiöautoissa on usein käytetty yksisylinteristä moottoria. Nelitahtinen yksisylinterinen moottori on ollut seuraavissa 1950- ja 1960-luvun kääpiöautoissa: Heinkel ja siitä lisenssillä valmistettu Trojan 200 sekä BMW Isetta.

Yksisylinterinen kaksitahtimoottori on ollut seuraavissa kääpiöautoissa: Zündapp Janus, Peelin mallit (Peel Trident, Peel P50) ja Messerschmitt.

Pieni yksisylinterinen moottori on usein ilmajäähdytteinen.

Yksisylinterinen nelitahtimoottori on ollut seuraavissa autoissa: Hanomag 2/10.

Moottorityyppi on ollut suosittu myös venekäytössä. Nykyään yleisin kohde on 50 cm³ kaksitahtimoottori monissa moottoripyörissä ja mopoissa.

Polttomoottorityypit
Rivi 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 12, 14
V 2, 4, 6, 8, 10, 12, 16, 18, 20, 24
Bokseri 2, 4, 6, 8, 12, 16
W 8, 12, 16, 18, 32
Muut rivimoottorit H, VR5, VR6, VR8, Vastakkaismäntämoottori, U (Neliö)
Muut Tähtimoottori, Kiertomäntämoottori, Wankel-moottori

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Single_cylinder_engine-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.