Volvo V40 (P1)

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Volvo V40
(P1)
Volvo V40 D2 Summum (II) – Frontansicht.jpg
Valmistaja ja valmistusmaa Volvo Personvagnar AB,
Flag of Belgium.svg.png Belgia, Gent
Flag of Malaysia.svg.png Malesia, Shah Alam
Valmistusaika 20122019
Luokka Kompaktiluokka
Kori 5-ovinen hatchback
Suunnittelija Peter Horbury
Pohjalevy Volvo P1 -pohjalevy
Moottori R4, R5
Iskutilavuus 1498 – 2497 cm3
Teho 84 – 187 kW
Voimanvälitys Etuveto, neliveto
Kiihtyvyys
Huippunopeus
Kulutus
CO2-päästöt g/km
Hintaluokka
Edeltäjä Volvo S40 II
Volvo V50
Seuraaja
Saman luokan autoja
Volvo V40 D2 Summum (II) – Heckansicht.jpg

Pääartikkeli: Volvo V40

Toisen sukupolven Volvo V40 esiteltiin vuoden 2012 keväällä pidetyssä Geneven autonäyttelyssä ja malli tuli myyntiin saman vuoden syyskuun puolivälissä.

Viisiovinen ja viistoperäinen, C-segmenttiin sijoittuva luukkuperämalli korvasi markkinoilla porrasperäisen S40:n sekä farmarikorisen V50:n. Lisäksi mallin voidaan katsoa korvanneen myös coupé-henkisen C30:n. Kahden ensinmainitun valmistus lopetettiin toukokuussa 2012, luukkuperä-coupé C30 pysyi tuotannossa vuoden 2012 loppuun.

Etuvetoista mallisarjaa täydennettiin nelivetoisella V40 Cross Country -mallilla, joka esiteltiin lokakuussa 2012 pidetyssä Pariisin autonäyttelyssä.

Yleistä[muokkaa]

Volvo V40-ohjaamo.jpg

Täysin uusi Volvo V40 kilpailee premium hatchback -luokassa valttikortteinaan ylellinen ulkoasu ja ajotuntuma, jotka korostavat vaikutelmaa kompaktista mallista, joka on varustettu suuremman auton ominaisuuksilla. Puhtaat elegantit linjat, laadukkaat materiaalit ja viimeistely sekä intuitiivinen huipputekniikka muodostavat vakuuttavan kokonaisuuden.

Coupémaisen kattolinjan ja dynaamisten pintojen yhdistelmä antaa autolle nykyaikaisen urheilullisen ilmeen. Malli on kuitenkin samalla myös klassisten Volvojen ylpeä jälkeläinen ja sisältää hienovaraisia muotoilullisia elementtejä mm. ikonisesta P1800:sta takaoven yläosassa sekä P1800 ES -mallista inspiraatiota hakeneen takalasiratkaisun

Auton design-elementtejä ovat mm. matala ja leveä etumuotoilu, leveät hartiat ja dynaaminen profiili, ulkoinen tyylisarja, sivupeilit, istuimet, joissa on mukava sivutuki, ohut, kelluva keskikonsoli, kehyksetön taustapeili, kätevät säilytystilat, seitsemän erilaista tunnelmavalaistusta, valaistu vaihteenvalitsimen nuppi sekä kaksitasoinen tavaratilan lattia.

Volvo V40 -mallissa kuljettajakeskeistä lähestymistapaa on korostettu uudella graafisella mittaristolla, jonka avulla kuljettaja voi muokata mittarien asettelua ja esitettäviä tietoja. Muihin käytännöllisiin ominaisuuksiin kuuluu Volvo On Call:iin saatavilla oleva mobiilisovellus, joka auttaa kuljettajaa pitämään yhteyttä autoon, kun se on pysäköity.

V40:n ulkoisessa valaistuksessa on käytetty LED-teknologiaa seuraavissa kohteissa: etuseisontavalot, suuntavilkut sivupeileissä, takaseisontavalot, takarekisterikilven valot, korkealle asennettu jarruvalo sekä päiväajovalot (DRL)

Varustus[muokkaa]

Mukavuusvarustus[muokkaa]

V40 on Suomessa tarjolla varustetasoina Kinetic, Momentum, Summum, R-Design ja Ocean Race. Muualla Euroopassa V40 voi olla tarjolla erilaisilla varusteilla, mikä tulee ottaa huomioon verrattaessa auton verotonta myyntihintaa Suomessa ja muualla Euroopassa. Autoa voi lisäksi personoida mieleisekseen erilaisten varustepakettien ja yksilöllisten lisävarusteiden avulla.

V40:n käyttö- ja ajomukavuutta lisääviä vakiovarusteita ovat mm. ilmastointi, kuljettajan istuimen kallistuksen ja korkeuden säätö ja säädettävä ristiselän tuki, lämmitettävät etuistuimet, syvyys- ja korkeussuunnassa säädettävä ohjauspyörä, ohjaustehostin, Sensus Audio Performance -järjestelmä 5” värinäytöllä, 4 kaiutinta, CD-soitin, AUX-liitäntä, sähkötoimiset ikkunannostimet edessä ja takana sekä sähkösäätöiset ja -lämmiteiset taustapeilit.

Turvallisuusvarustus[muokkaa]

Useat uudet huipputekniset ominaisuudet, suuremmista malleista tuttujen turvallisuus- ja tukitoimintojen ohella, tekevät uudesta Volvo V40:stä tähän mennessä älykkäimmän ja turvallisimman Volvo-mallin. Uusia ominaisuuksia ovat maailman ensimmäinen jalankulkijaturvatyyny, oikealla kaistalla pysymistä avustava toiminto ohjauspyörän vasteella, nerokas pysäköintiapu, automaattinen liikennemerkkien tunnistustoiminto, aktiiviset kaukovalot sekä peruutettaessa sivuilla ja takana liikkuvia ajoneuvoja tarkkaileva Cross Traffic Alert -tutkajärjestelmä.

Täysin uusi V40 sisältää myös mullistavan jalankulkijoiden havaitsemistoiminnon automaattisella täysjarrutuksella sekä edelleen kehitetyn City Safety -järjestelmän, joka auttaa välttämään hidasvauhtisia yhteentörmäyksiä enintään 50 km/h nopeudessa.

Tekniikka[muokkaa]

Alusta[muokkaa]

Täysin uudessa Volvo V40 -mallissa on kaksi eri alustavaihtoehtoa. Dynamic-alusta on autossa vakiona. Sähköinen ohjaustehostin (EPAS) käyttää sähkömoottoria ja tukee ohjauksen hammastankoa. Kuljettaja voi valita kolmesta tehostuksen tasosta.

Sport-alusta on 10 mm matalampi kuin dynaaminen alusta ja sen jouset ja iskunvaimentimet ovat jäykemmät.

Kaarreluistonesto on uusi toiminto, jonka avulla auto selvittää kaarteet entistä sulavammin. Auton sisempää vetävää pyörää jarrutetaan ja tehoa välitetään enemmän ulommalle vetävälle pyörälle. Näin kuljettaja voi kääntyä mutkaan tiukemmin ilman aliohjautuvuutta.

V40:n DSTC-ajovakauden hallintajärjestelmä sisältää useita hienostuneita ominaisuuksia, jotka tarjoavat ainutlaatuisen yhdistelmän ajonautintoa ja turvallisuutta. Lisävakautustoiminto käyttää kallistuskulma-anturia, jonka avulla se osaa tunnistaa pyörien sutimisen erittäin varhaisessa vaiheessa. Tämän ansiosta ajovakauden hallintajärjestelmä voi puuttua tilanteeseen aikaisemmin ja tarkemmin.

Voimalinja[muokkaa]

Volvo V40:n moottorilinja koostui alkuun kahdesta bensiini- ja kahdesta dieselmoottorista. Bensiinikäyttöisinä vaihtoehtoina olivat nelisylinterinen, 1,6-litrainen Ford EcoBoost-moottori, joko 110 kW:n (150 hv) tai 132 kW:n (180 hv) versiona, tai Volvon oma viisisylinterinen, 2,5-litrainen B5254T12-moottori, teholtaan 187 kW (254 hv). Joillain markkina-alueilla V40 T5:n voimanlähteenä toimi Volvon viisisylinterinen ja 2,0-litrainen B5204T9-moottori, joka tuottaa tehoa 213 hv @ 6000 r/min ja vääntöä 300 Nm @ 2700 – 5000 r/min.

Dieselkäyttöisinä vaihtoehtoina olivat nelisylinterinen, 1,6-litrainen Ford Duratorq -moottori, teholtaan 115 hv tai Volvon oma viisisylinterinen, 2,0-litrainen D5204T6-moottori, teholtaan 110 kW (150 hv) tai 130 kW (177 hv).

Vuoden 2014 toukokuusta alkaen kaikkiin uusiin Volvo-malleihin voi tilata moottorin uudesta Drive-E -voimansiirtotuoteperheestä. Tammikuusta 2015 lähtien nämä moottorit ovat saatavana uudessa V40 D4 -mallissa (korvaten vanhan viisisylinterisen D4:n) sekä V40 T5 -mallissa (korvaten vanhan viisisylinterisen bensiini-T5:n).

Mallivuosi 2016 tuo mukanaan Volvon oman moottorituotannon laajenemisen. V40-malliin on viikosta 21/2015 alkaen saatavilla 120 hevosvoimainen D2, jonka päästöt on ainoastaan 82 g/km. Mallivuosimuutos tuo myös mallista riippuen uudet nelisylinteriset D3 ja D5 -dieselmoottorit sekä uudet bensiinimoottorit T2,T3 ja T4.

Drive-E -moottorit[muokkaa]

Ensimmäiset kaksilitraiset nelisylinteriset Drive-E-moottorit (joita kutsuttiin kehitysvaiheessa nimellä Volvo Engine Architecture [VEA]) lanseerattiin vuoden 2013 syksyllä. Vuoden 2014 toukokuusta alkaen uuden voimansiirtoperheen moottorit tulivat saataville kaikkiin uusiin Volvo-malleihin, XC90:ää lukuun ottamatta.

V40-malliin on aluksi saatavilla kaksi moottoria nelisylinterisestä Drive-E-tuoteperheestä: Nelisylinterinen T5-bensiiniturbomoottori kehittää tehoa 245 hv ja vääntöä 350 Nm. D4-turbodieselmoottori kehittää 190 hevosvoimaa tehoa ja 400 Nm vääntöä. Moottori hyödyntää ensimmäisenä maailmassa i-ART -tekniikkaa, joka käyttää painepalautetta kustakin ruiskutussuuttimesta, perinteisen yksittäisen paineanturin sijaan.

Dieselmoottori sisältää myös huipputeknisen kaksoisturbon sekä jäähdytysjärjestelmän älykkään venttiiliratkaisun, joka takaa nopeamman lämmitysvaiheen kylmäkäynnistyksen jälkeen.

Moottoreiden parina toimii joko Volvon uusi 8-vaihteinen automaattivaihteisto tai 6-vaihteinen käsivalintainen vaihteisto. Automaattivaihteistolla varustetuissa versioissa on ohjauspyörän taakse sijoitetut siivekkeet manuaalista vaihtamista vartan.

Cross Country[muokkaa]

Volvo V40 Cross Country D3 Momentum – Frontansicht.jpg
Volvo V40 Cross Country D3 Momentum – Heckansicht.jpg

Vuoden 2013 alussa Volvo toi markkinoille V40 Cross Country -mallin, joka on tarjolla etu- tai nelivetoisena versiona.

T5-bensiiniversioon on saatavana neliveto, joka parantaa auton suorituskykyä kaikissa olosuhteissa. Viisisylinterinen 2,5 litran T5-moottori kehittää tehoa 254 hevosvoimaa (187 kW) ja vääntöä 400 Nm, mukaan lukien 40 Nm:n yliahtotoiminto kiihdytyksissä.

Toukokuusta 2013 alkaen Volvo V40 Cross Country -mallin T5-version (254 hv) lisäksi myös T4-versioon (180 hv) on saatavana neliveto, joka parantaa auton suorituskykyä haastavissa olosuhteissa.

Kuljettaja ajaa V40 Cross Country -mallissa 40 mm korkeammalla kuin normaalissa V40:ssä. Vahvaa vaikutelmaa korostaa lisäksi joukko ainutlaatuisia Cross Country –yksityiskohtia, kuten isokokoiset pyörät, mukaan lukien jopa 19 tuuman vanteet,keulassa tumma kontrastia luova puskuri, hunajakennosäleikkö ja pystysuuntaiset päiväajovalot, muotoillut kontrastihelmat, sekä kontrastia luova takapuskuri ja integroitu suojalevy.

V40 Cross Country sisältää monia hienostuneita maastoajon inspiroimia yksityiskohtia, kuten kiiltävän tumman kehyksen ikkunoiden ja pilarien ympärillä, mustat peilikotelot ja tyylikkäät kattokiskot.

Mallivuosi 2015[muokkaa]

245 hevosvoiman Drive-E T5 -bensiiniturbomoottori tuli tarjolle V40 Cross Country AWD -malliin syyskuussa 2014. Muita uusia ominaisuuksia ovat 19” Damara-alumiinivanteet (harmaa timanttileikkaus), jotka tarjoavat enemmän mukavuutta, maasto-ominaisuuksia ja suojaa sekä vähemmän melua. Malliin tuli tarjolle myös uusi koriväri, Power Blue. Sisätiloihin on tuotu päivitetty tieto-, viihde- ja navigointijärjestelmä, Sensus Connect, joka antaa omistajan muodostaa saumattoman yhteyden autoonsa.

R-Design[muokkaa]

Volvo V40 D3 Summum R-Design (II) – Frontansicht.jpg

Samaan aikaan V40 Cross Countryn kanssa markkinoille lanseerattiin urheilullinen V40 R-Design.

Mallin yksinomaisiin design-piirteisiin kuuluu uniikki keula pystyyn asennetuilla LED-päiväajovaloilla ja takapuskuriin muotoiltu diffuusori kaksilla pakoputkien ulostuloilla. Mallin muita design-ominaisuuksia ovat ulkopeilien alumiiniharmaat kuoret, pianomusta maski "R-Design" -emblemmillä sekä sisätilojen yksinomaiset piirteet kuten mittariston sininen taustaväri ja musta sisäkaton verhoilu. V40 R-Design -mallille on lisäksi yksinoikeudella varattu sininen Rebel Blue -väri.

Tekniset tiedot[muokkaa]

Bensiinimallit[muokkaa]

Malli T2 T3
Myynnissä 5/2013 – 3/2015 3/2015 – 7/2019 3/2015 – 7/2019 5/2012 – 3/2015
Moottorin rakenne R4, DOHC 16V, Turbo
Moottorin tunnus B4164T4 B4154T5 B4204T38 B4154T4 B4204T37 B4164T3
Iskutilavuus 1596 cm3 1498 cm3 1969 cm3 1498 cm3 1969 cm3 1596 cm3
Suurin teho 88 kW (120 hv)
@ 4500 r/min
90 kW (122 hv)
@ 5000 r/min
112 kW (152 hv)
@ 5000 r/min
110 kW (150 hv)
@ 5700 r/min
Suurin vääntö 240 Nm
(yliahdolla 270 Nm)
@ 1600–3000 r/min
220 Nm
@ 1600–3500 r/min
220 Nm
@ 1100–3500 r/min
250 Nm
@ 1700–4000 r/min
250 Nm
@ 1300–4000 r/min
240 Nm
(yliahdolla 270 Nm)
@ 1600–4000 r/min
Vaihteisto 6-vaiht. manuaali 6-port. Geartronic 6-vaiht. manuaali 6-port. Geartronic 6-vaihteinen manuaali
Vetotapa Etuveto
Kiihtyvyys 0–100 km/h 9,9 s 9,8 s 10,4 s 8,9 s 8,3 s 8,8 s
Huippunopeus 195 km/h 190 km/h 210 km/h
Polttoaineenkulutus 5,3 l/100 km 5,6 l/100 km 5,5 l/100 km 5,6 l/100 km 5,5 l/100 km 5,3 l/100 km
CO2-päästöt 124 g/km 127 g/km 129 g/km 127 g/km 129 g/km 124 g/km
Päästöluokitus Euro 5 Euro 6, 3/2018 lähtien Euro 6d-TEMP Euro 5


T4 T5
Myynnissä 5/2012–3/2015 3/2015–3/2018 1/2013–3/2018 10/2012–4/2014 4/2014–3/2018
Moottorin rakenne R4, DOHC 16v, turbo R5, DOHC 20v, turbo R4, DOHC 16v, turbo
Moottorin tunnus B4164T B4202T21 B5204T8 B5204T9 B5254T12 B4204T11
Iskutilavuus 1596 cm³ 1969 cm³ 1984 cm³ 2497 cm³ 1969 cm³
Suurin teho 132 kW (180 hv) @
5700 r/min
140 kW (190 hv) @
5000 r/min
132 kW (180 hv) @
5000 r/min
157 kW (214 hv) @
6000 r/min
187 kW (254 hv) @
5400 r/min
180 kW (245 hv) @
5500 r/min
Suurin vääntö 240 Nm
(yliahdolla 270 Nm) @
1600–5000 r/min
320 Nm @
1500–4000 r/min
300 Nm @
2700–4000 r/min
300 Nm @
2700–5000 r/min
360 Nm
(yliahdolla 400 Nm) @
1800–4200 r/min
350 Nm @
1500–4800 r/min
Vaihteisto, vakio 6-port. manuaali 8-port. Geartronic 6-portainen Geartronic 8-port. Geartronic
Vaihteisto, valinnainen 6-port. Powershift
Vetotapa, vakio Etuveto Neliveto Etuveto
Vetotapa, valinnainen Neliveto Neliveto
Kiihtyvyys 0–100 km/h 7,7 s
[8,5 s]
7,4 s 8,7 s 7,7 s 6,1 s 6,3 s
Huippunopeus 225 km/h
[225 km/h]
210 km/h 220 km/h 225 km/h 250 km/h 240 km/h
Polttoaineenkulutus 5,5 l/100 km
[6,1 l/100 km]
6,4 l/100 km 7,5 l/100 km 7,6 l/100 km 7,9 l/100 km 5,9 l/100 km
CO2-päästöt 129 g/km
[143 g/km]
149 g/km 174 g/km 178 g/km 185 g/km 137 g/km
Päästöluokitus Euro 5 Euro 6 Euro 5 Euro 6

Dieselmallit[muokkaa]

D2 D3 D4 D4
Myynnissä 5/2012–4/2015 4/2015–7/2019 4/2015–7/2019 5/2012–4/2015 5/2012–4/2014 4/2014–3/2018
Moottorin rakenne R4, turbo R5, turbo R4, turbo
Moottorin tunnus D4162T D4204T8 D4204T9 D5204T6 D5204T4 D4204T14
Iskutilavuus 1560 cm³ 1969 cm³ 1984 cm³ 1969 cm³
Suurin teho 84 kW (114 hv) @
3600 r/min
88 kW (120 hv) @
3750 r/min
110 kW (150 hv) @
3750 r/min
110 kW (150 hv) @
3500 r/min
130 kW (177 hv) @
3500 r/min
140 kW (190 hv) @
4250 r/min
Suurin vääntö 270 Nm
(yliahdolla 285 Nm) @
1750–2500 r/min
280 Nm @
1500–2250 r/min
320 Nm @
1750–3000 r/min
350 Nm @
1500–2750 r/min
400 Nm @
1750–2750 r/min
400 Nm @
1750–2500 r/min
Vaihteisto, vakio 6-portainen manuaalivaihteisto
Vaihteisto, valinnainen 6-port. Powershift 6-portainen Geartronic 8-port. Geartronic
Vetotapa Etuveto
Kiihtyvyys 0–100 km/h 11,9 s
[12,1 s]
10,5 s
[10,3 s]
8,4 s
[8,4 s]
9,6 s
[9,3 s]
8,6 s
[8,3 s]
7,4 s
[7,2 s]
Huippunopeus 190 km/h
[190 km/h]
190 km/h
[190 km/h]
210 km/h
[210 km/h]
210 km/h
[205 km/h]
220 km/h
[215 km/h]
230 km/h
[230 km/h]
Polttoaineenkulutus 3,4 l/100 km
[3,8 l/100 km]
3,6 l/100 km
[3,8 l/100 km]
3,8 l/100 km
[4,0 l/100 km]
4,3 l/100 km
[5,2 l/100 km]
4,3 l/100 km
[5,2 l/100 km]
3,3 l/100 km
[4,0 l/100 km]
CO2-päästöt 88 g/km
[102 g/km]
94 g/km
[99 g/km]
99 g/km
[104 g/km]
114 g/km
[136 g/km]
114 g/km
[136 g/km]
85 g/km
[106 g/km]
Päästöluokitus Euro 5 Euro 6
(3/2018 lähtien Euro 6d-TEMP)
Euro 5 Euro 6

Turvallisuus[muokkaa]

EuroNCAP.png Euro NCAP -kolaritestin tulokset
Yleisarvosana Encap a 5.png
Aikuismatkustaja 98 % 35.1 pistettä
Lapsimatkustaja 75 % 36.6 pistettä
Jalankulkija 88 % 31.8 pistettä
Turvallisuus avusteet 100 % 7.0 pistettä
Valmistenumero, josta lähtien tulokset voimassa: Koskee kaikkia mallisarjan autoja
Kolaritestin tulos Euro NCAP -sivulla

Mitat[muokkaa]

  • Pituus: 4369 mm
  • Leveys: 1802 mm
  • Korkeus: 1445 mm
  • Akseliväli: 2647 mm
  • Tyhjäpaino: 1357 – 1498 kg

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]


Volvo logo.png Volvon mallien aikajana 2010–2040
Luokka 2010 2020 2030
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Kompaktiluokka S40 / V50 V40 (P1)
Keskiluokka S60 (Y20) S60 (SPA)
V60 (Y20) V60 (SPA)
Ylempi keskiluokka S80 II (AS) S90 (SPA)
V70 III (B) V90 (SPA)
SUV XC40
XC60 (Y20) XC60 (SPA)
XC70 (P24)
XC90 I (P28) XC90 II