The Stig

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

The Stig on BBC:n auto-ohjelma Top Gearin testikuljettaja. Ohjelmassa häntä kuvaillaan "kesytetyksi kilpa-ajajaksi", jolla on hyvin erikoisia tai epäinhimillisiä ominaisuuksia ja tapoja. Kun The Stig esiteltiin Top Gear -yleisölle ensimmäisen kerran vuonna 2002, hänen ainoaksi toimenkuvaksi määriteltiin "ajaa lujaa". The Stig esiintyy ohjelmassa aina pukeutuneena ajohaalariin ja kypärään, eikä hänen henkilöllisyyttään virallisesti tunneta.

The Stig on listattu ohjelman lopputeksteissä ohjelman yhdeksi päähenkilöksi yhdessä Jeremy Clarksonin, Richard Hammondin, James Mayn ja aikaisemmin myös Jason Dawen kanssa.

Musta Stig[muokkaa]

Ensimmäinen The Stig käytti mustaa pukua ja mustaa kypärää. Top Gearin ensimmäisessä jaksossa Jeremy Clarkson esitteli hänet sijaisena, koska ohjelman tekijät eivät löytäneet ammattilaiskilpa-ajajaa, joka olisi kyennyt nopeisiin kierrosaikoihin. Clarkson sanoi The Stigistä:

"Emme tiedä hänen nimeään, emme todellakaan tiedä hänen nimeään, kukaan ei tiedä hänen nimeään, emmekä haluakaan tietää, koska hän on kilpa-ajajamme."

Clarkson kuvaili The Stigillä olevan myös "Nigel Mansell -syndrooma". The Stigin ainoa työohje oli: "Mene tuonne ja aja lujaa."

Mustaa Stigiä käytettiin ensimmäisillä kahdella tuotantokaudella, kunnes hän "kuoli" 3. tuotantokauden alussa ajaessaan viritetyn Jaguar XJ-S -urheiluauton HMS Invinciblen kannelta mereen. Musta Stig ajoi Top Gearin "kohtuuhintaisella autolla", Suzuki Lianalla ajan 1.44,4.

Entinen Formula 1 -kuljettaja Perry McCarthy paljasti vuonna 2003 kirjoittamassaan kirjassa Flat Out, Flat Broke, että hän oli musta Stig. Sarjan tekijät eivät tästä pitäneet, joten musta Stig "kuoli" sarjassa, ja hänet korvattiin valkoisella Stigillä.

Valkoinen Stig[muokkaa]

Kun Musta Stig "kuoli", hänen seuraajansa Valkoinen Stig esiteltiin kolmannen tuotantokauden alussa. Nimensä mukaisesti Valkoinen Stig käyttää valkoista ajohaalaria ja valkoista kypärää.

Arvailuja Valkoisen Stigin henkilöllisyydestä on esitetty runsaasti. Hänen on huhuttu olevan muun muassa Formula 1 -kuljettaja, kuten Julian Bailey, Damon Hill tai Nigel Mansell. Mark Webberin ollessa vieraana Top Gearissä 31. heinäkuuta 2005 hän sai Clarksonilta lahjaksi t-paidan, jossa oli teksti "I am The Stig" eli Minä olen The Stig. Webberiä varoitettiin käyttämästä paitaa F1-tilaisuuksissa, koska "Michaelkaan (Schumacher) ei aina pukeudu punaiseen".

Kun hollantilainen toimittaja haastatteli Valkoista Stigiä, tämä puhui brittikorostuksella. Äänen vertailussa todennäköisimmäksi The Stigin henkilöllisyydeksi tuli Jenson Button, mutta Button kiisti olevansa The Stig. Kommentoidessaan Jenson Buttonin ajoa tämän omalla kierroksella Clarkson totesi, että kuten muut F1-kuljettajat Button ajaa eri tavalla kuin The Stig. Button vastasi siihen: "Hän ei olekaan F1-ajaja".

Kun Top Gearin Talviolympialaiset-erikoisjaksossa The Stig hyppäsi mäkihyppyristä moottorikelkalla, ruotsalainen sanomalehti Aftonbladet kirjoitti, että stuntin teki ruotsalainen Dan Lang.

Tammikuussa 2007 Russ Swift, Top Gearissä aiemminkin esiintynyt stunt-ajaja, sanoi haastattelussa, että The Stig ei ole aina sama ihminen. Kun Damon Hill vieraili ohjelmassa ajamassa kohtuuhintaista autoa, Clarkson kysyi suoraan, onko Hill The Stig. Hill vältteli kysymystä, eikä antanut myönteistä tai kielteistä vastausta.

Kun Nigel Mansell vieraili ohjelmassa, Clarkson sanoi, että The Stig voisi ajaa radan aikaan 1.44. Mansell todisti teorian ajamalla ajan 1.44,6. The Stig oli ajanut ajan 1.44,4.

Essexissä 14. syyskuuta 2007 järjestetyssä konsertissa koomikko Jimmy Carrilta kysyttiin lavalla, kuka The Stig on. Carr vastasi: "Ensimmäinen oli Damon Hill, ja toista esittää kaksi vaihtoehtoista rallikuskia". Carrin kommenttien todenperäisyys on kuitenkin kyseenalainen, koska Mustan (ensimmäisen) The Stigin henkilöllisyys oli paljastunut jo vuonna 2003.

Stigin henkilöllisyydestä on jopa lyöty vetoa William Hillin veikkaussivustolla. Suosikiksi veikkauksissa on noussut monessakin Top Gear -jaksossa ollut stunt-ajaja Russ Swift, toisena listalla on Damon Hill.

Tammikuussa 2009 tuli julkisuuteen tieto, että Valkoisena Stiginä toimii englantilainen kilpa-ajaja Ben Collins, kun ajaja itse kertoi bristolilaiselle taidegalleristille totuuden alter-egostaan. Jo aikaisemmin häntä oli epäilty The Stigiksi äänivertailujen perusteella. Hänen tehtävänsä ohjelmassa on ajaa nopeita kierrosaikoja arvioitavana olevilla autoilla ja antaa vinkkejä ohjelmassa vieraileville tähdille.

Brittiläisen Daily Mail-lehden mukaan The Stigiä on esittänyt myös Heikki Kovalainen. Lehden mukaan Kovalainen oli ratissa 2004, kun Top Gearissa testattiin Renaultin F1-autoa. Heikki toimi tuolloin Renaultin testikuljettajana.

Nettikeskustelut ja muut spekulaatiot The Stigin henkilöllisyydestä ovat kuitenkin vain arvailuja, koska BBC tai Top Gearin työryhmä ei ole missään yhteydessä vahvistanut The Stigin oikeaa henkilöllisyyttä.

The Stigin oikea henkilöllisyys "paljastettiin" 13. tuotantokauden avausjaksossa, jossa The Stigin ajohaalariin ja kypärään pukeutunut F1-legenda Michael Schumacher paljasti kasvonsa. Jakson loppuun mennessä annettiin kuitenkin selvästi ymmärtää, että kyseessä oli pila. Lopputeksteissä The Stig mainitaan erikseen ja Michael Schumacher on jakson erikoisvieras. Jakson jälkeen ohjelman tuotantoryhmä ja BBC:n edustaja eivät edelleenkään vahvistaneet The Stigin henkilöllisyyttä.

The Stigin "sukulaiset"[muokkaa]

Top Gearissä on esiintynyt kolme The Stigin "sukulaista".

Kauden 9 kolmannessa jaksossa Clarkson, Hammond ja May matkustivat Yhdysvaltoihin, jossa heidän tehtävänään oli ajaa käytettyjä yhdysvaltalaisia autoja neljän osavaltion läpi. Matkan aikana Top Gear -juontajat suorittivat erilaisia tehtäviä, joista yhdessä tarkoituksena oli selvittää, mikä juontajien autoista oli nopein ratakierroksella. Tätä tehtävää suorittamaan kutsuttiin The Stigin hieman ylipainoinen "amerikanserkku", jota kutsuttiin leikkisästi The Big Stigiksi (Iso Stig).

Kauden 10 neljännessä jaksossa juontajat olivat jälleen matkalla, tällä kertaa Botswanassa. Eräs matkan tehtävistä oli jälleen nopea ratakierros, joka ajettiin tällä kertaa rallicross-radalla. Clarkson esitteli tehtävää suorittamaan kutsutun The Stigin tummaihoisen "afrikanserkun", jonka asusteena olivat ainoastaan Puman kengät, ajohansikkaat, lannevaate ja valkoinen kypärä.

Kahdennentoista kauden ensimmäisessä jaksossa esiintyi jälleen eräs The Stigin sukulainen, rekkakuski (Rig Stig), joka oli jopa The Stigin amerikanserkkuakin lihavampi ja muistutti stereotyyppistä rekkakuskia valkean haalarin käsivarren "rusketusta" myöten. Hänen tehtävänä oli esitellä juontajille kuorma-auton käsittelyä ja etenkin yliohjautuvuutta.

Eräässä jaksossa Stig oli uima-altaalla rentoutumassa ja taustalla on nähtävissä uiva nainen, jolla on valkoinen kypärä päässään.

Musiikkimaku[muokkaa]

The Stig on tunnettu siitä, että hän kuuntelee radalla ajaessaan monipuolista musiikkia ja erilaisia äänitteitä. Top Gearin historian aikana The Stig on kuunnellut muun muassa yhden hitin ihmeitä, viihdemusiikkia, progressiivista rockia, barokkimusiikkia, mainostunnareita, kieliopetuskasetteja, morsetusta, romanttisia runoja sekä elämänhallintaoppaita. Jeremy Clarkson on sanonut, että musiikki auttaa The Stigiä rauhoittumaan testikierroksilla. Tosiasiassa The Stigin kuuntelema musiikki on jälkiäänitetty kuhunkin Top Gear -jaksoon.

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian The_Stig-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.