Volvo V90 (SPA)

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Volvo V90
Volvo V90 Inscription D5 AWD etu.jpg
Valmistaja ja valmistusmaa Volvo Cars,
Flag of Sweden.svg.png Ruotsi, Torslanda [1]
Flag of the People's Republic of China.svg.png Kiina
Valmistusaika 2016[2]
Luokka Ylempi keskiluokka
Kori 4-ovinen farmari
Suunnittelija Thomas Ingenlath [3]
Pohjalevy Volvo SPA
Moottori R4
Iskutilavuus 1969 cm3
Teho 110 – 235 kW
Voimanvälitys Etuveto, neliveto
Kiihtyvyys 4,8–10,2 s (0–100 km/h)
Huippunopeus 205–250 km/h
Kulutus 1,9–7,2 l/100 km (yhd. EU)
CO2-päästöt 44–165 g/km
Hintaluokka
Edeltäjä Volvo V70 III
Seuraaja
Saman luokan autoja Volvo S90 (2016)
Volvo XC90 II


V90 on ruotsalaisen Volvon vuonna 2016, seuraavan mallivuoden autoina, markkinoille tuoma, farmari-korinen suurikokoinen malli. Malli esiteltiin yleisölle maaliskuussa 2016 pidetyssä Geneven autonäyttelyssä. V90:n polttomoottoriversiot tulivat myyntiin Euroopassa alkusyksystä 2016, hybridiauto seurasi saman vuoden loppusyksyllä. [4]

V90:n kanssa samalle pohjalevylle perustuva ja saman tekniikan jakava sedanmalli Volvo S90 tuli Euroopassa myyntiin kesällä 2016. [5]

Yleistä[muokkaa]

V90 valmistetaan Volvon valmistetaan Scalable Product Architecture (SPA) -pohjalevylle. Samaa pohjalevyä käyttävät myös V90:n lähisukulaiset, XC90 ja uusi S90. Uusi V90 on edeltäjäänsä kymmenisen senttiä pidempi niin akseliväliltään kuin kokonaispituudeltaankin. Tämä on antanut lisää polvitilaa etenkin takaistuimelle.

Valtaosa kojetaulun katkaisijoista ja säätimistä on sijoitettu keskikonsolin Sensus-kosketusnäyttöön. Näyttöä käytetään myös mm. navigaattorin ja tietoviihdejärjestelmän toimintoihin.

Edullisimman Kinetic-tason ulkonäköön vaikuttavia vakiovarusteita ovat mm. korinväriset helmat, puskurit ja peilit, "Thorin vasara" -LED-päiväajovalot, LED-ajovalot, 17-tuumaiset pyörät 7-puolaisilla alumiinivanteilla (D3, D4) tai 18-tuumaiset pyörät 10-puolaisilla "Turbiini"-aluvanteilla (D5, T5, T6) ja sivuikkunoiden kiiltolistat (rosteri).

Sisätilojen toiminnalliseen varustukseen kuuluu mm. 12V sähköpistoke edessä ja keskikonsolin takaosassa, digitaalinen 8" mittaristo, "Bella"-kangasverhoilu, kyynärnoja ja säilytyslokero edessä, takaistuimen kyynärnoja ja suksiluukku, lukuvalot edessä ja takana, valaistut meikkipeilit, sisävalaistus Mid Level, maavalot etuovissa, sähkötoimisesti taitettavat pääntuet takana ja sähkötoimisesti 40-60-suhteessa alas taittuva takaistuimen selkänoja.

Varustus[muokkaa]

V90 on tarjolla varustetasoina Kinetic, Momentum, ylellinen Inscription ja urheilullinen R-Design. Muualla Euroopassa V90 saattaa olla myynnissä erilaisilla varusteilla, mikä tulee ottaa huomioon verrattaessa auton verotonta myyntihintaa Suomessa ja muualla Euroopassa. Autoa voi lisäksi personoida mieleisekseen erilaisten varustepakettien ja yksilöllisten lisävarusteiden avulla.

Mukavuusvarusteet[muokkaa]

V90:n käyttö- ja ajomukavuutta lisäävään vakiovarustukseen kuuluu mm. automaattinen 2-vyöhykeilmastointi, ajotietokone, avaimeton sisäänmeno ja käynnistys, Sensus Audio High performance 9,3" kosketusvärinäytöllä (8 kanavainen 220W vahvistin, 10 kaiutinta, Bluetooth, USB- ja AUX-liitännät), Sensuksen kauko-ohjaus ohjauspyörässä, sisäilman laatujärjestelmä (IAQS ja CZIP), sähkötoimiset ikkunat edessä ja takana, sähkötoiminen seisontajarru, Intellisafe Assist (mukautuva tasanopeudensäädin jonoavustimella, puoliautonominen ohjausaputoiminto (pilot assist II), etäisyysvahti (jos HUD), tieltäsuistumissuoja), ohjauspyörän etäisyys- ja korkeussäädöt, sähkötoimiset ja lämmitteiset ulkopeilit sekä mäkilähtöavustin.

 • Ilmanlaatu - Clean Zone Interior Package (CZIP): Laajennettu puhallintoiminto, joka tarkoittaa, että puhallin käynnistyy avattaessa auto kauko-ohjaimella. Puhallin täyttää tällöin matkustamon raittiilla ilmalla. Toiminto käynnistyy tarvittaessa ja sulkeutuu automaattisesti hetken kuluttua tai kun jokin matkustamon ovista avataan. Puhaltimen toiminta-aika lyhenee vähitellen pienentyvän tarpeen takia, kunnes auto on 4 vuotta vanha.
 • Ilmanlaatujärjestelmä IAQS on täysin automaattinen järjestelmä, joka puhdistaa matkustamon ilman epäpuhtauksista, kuten hiukkaset, hiilivedyt, typpioksidit ja maanpinnan otsoni. Jos ulkoilma on saastunutta, ilmanotto suljetaan ja ilmaa kierrätetään uudelleen.

Turvallisuusvarusteet[muokkaa]

V90:n käyttö- ja ajoturvallisuutta lisäävään vakiovarustukseen kuuluu mm. City safety -järjestelmä (törmäysvaroitin automaattisella täysjarrutuksella, jalankulkijan ja polkupyöräilijän havaitsemistoiminto täysjarrutuksella, isojen eläinten havaitsemistoiminto), hätäjarrutustehostimella (EBA) ja hätäjarrutusvalot (EBL), ESC-ajovakaudenhallintajärjestelmä, liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä, kuljettajan ja etumatkustajan turvatyyny, SIPS-sivuturvatyynyt, IC-turvaverhot, etuturvavöiden korkeussäätö, turvavyön esikiristimet, ISOFIX kiinnityskoukut takaistuimen reunapaikoilla, WHIPS-piiskanheilahdus-suojajärjestelmä etuistuimissa sekä lapsilukot.

 • Turvaverho IC (Inflatable Curtain) on SIPS-järjestelmän ja turvatyynyjärjestelmän osa. Se on asennettu pituussuunnassa sisäkaton molemmille puolille ja auttaa suojaamaan kuljettajaa ja auton ulkopaikkojen matkustajia. Riittävän voimakkaassa törmäyksessä tunnistimet reagoivat ja turvaverho täyttyy.
 • Sivutörmäyksen yhteydessä SIPS (Side Impact Protection System) jakaa suuren osan törmäysvoimasta palkkeihin, pilareihin, lattiaan, kattoon ja korin muihin osiin. Sivuturvatyynyt, kuljettajan ja matkustajan paikalla, suojaavat rintaa ja lantiota ja ovat SIPS-järjestelmän tärkeä osa. Sivuturvatyyny on sijoitettu etuistuimen selkänojan runkoon.
 • WHIPS (Whiplash Protection System) on suoja retkahdusvammoja vastaan. Järjestelmä koostuu energiaa vaimentavasta selkänojasta sekä järjestelmään sovitetusta niskatuesta etuistuimissa. WHIPS-järjestelmä aktivoituu takatörmäyksessä, jossa törmäyskulma, nopeus ja törmäävän ajoneuvon ominaisuudet ovat vaikuttavia tekijöitä.

V90 Cross Country[muokkaa]

Vuodelle 2017 V90-mallistoon lisättiin huonoille teille ja kevyeen maastokäyttöön soveltuva V90 Cross Country, lyhyemmin CC.

Ulkoisesti CC eroaa vakiomallista lisäsuojilla varustettujen etu- ja takapuskuriensa, sivuhelmojen ja pyöränaukkojen suojalistojen, sekä korkeamman maavaransa osalta. Maavaraa mallilla on 200 mm, joka on kuutisen senttiä enemmän kuin vakiomallissa.

Teknikkapuolen varusteisiin kuuluvat alamäkiavustin ja automaattivaihteisto. Malli on jatkuvalla nelivedolla varustettu ja kuljettajan valittavissa on neljä ajotilaa, Comfort, Eco, Dynamic, Off-Road tai Individual, jotka vaikuttavat moottorin ja vaihteiston asetuksiin.

CC:n moottorivaihtoehdot ovat T5 AWD (245 hv / 350 nm), T6 AWD, (320 hv / 400 Nm), D4 AWD (190 hv / 400 Nm) ja D5 AWD (235 hv / 480 Nm).

V90 Cross Country Ocean Race[muokkaa]

Mallivuodelle 2018 V90 Cross Country -sarjaan lisättiin erikoismalli Ocean Race. Ulkoisesti Ocean Race eroaa vakio-CC:stä harmaan jäähdyttäjän säleikkönsä, harmaiden sivuhelmojensa pyöränaukkojen listojen- ja etu- ja takapuskureidensa harmaiden alaosiensa osalta. Myös kevytmetallivanteet ovat Ocean Race -versiolle uniikit. Puskureissa on lisänä kirkkaan oranssit somisteet ja samaa väriä löytyy myös auton sisältä, jossa turvavyöt ja istuimien tereet ovat oranssit. Istuimet ovat vakiomallin istuimista poikkeavat ja urheilullisesti muotoillut. Muita Ocean Race -version yksinomaisia varusteita ovat mm. tavaratilan virtalähde ja ladattava taskulamppu. [6]

Tekniikka[muokkaa]

Polestar performance[muokkaa]

V90 on mahdollista varustaa auton suorituskykyä nostavalla Polestar performance -paketilla. Polestar-paketti ei ainoastaan nosta moottorin tehoa, vaan nopeuttaa moottorin reagointia kaasupolkimen liikkeisiin sekä nopeuttaa ja terävöittää vaihteiden vaihtamista. [7]

Vaihteisto[muokkaa]

Kaikissa malleissa on 8-portainen automaattivaihteisto; AW TG-81SC kaikissa muissa paitsi T8 AWD -hybridissä, jossa on AW TG-81SD. Molempien vaihdelaatikkomallien välitykset ovat idettiset.

Kehitys[muokkaa]

Syksyllä 2019 T8 Twin Engine -lataushybridi sai uuden akun ja akun latauksen brake-by-wire-tekniikalla. T8-voimansiirron toimintasäde sähköllä kasvoi noin 15 prosentilla.[8][9]

Keväällä 2020 Volvo esitteli kevyen kasvojenkohotuksen saaneen V90:n. Volvon muotoilijat ovat hienosäätäneet auton etu- ja takaosaa ja siinä on nyt muun muassa uudet sumuvalot, uudelleen muotoiltu spoileri sekä uusi etupuskurin alaosa. V90- ja V90 Cross Country -malleissa on täysin uusi takavalomuotoilu, joka sisältää LED-valokuvion ja sekventiaaliset suuntavilkut. Uudet koriväri- ja vannevaihtoehdot lisäävät autojen ulkoisia muokkausmahdollisuuksia.

Sisätiloissa perusteellisesti uudistettu Bowers & Wilkins -audiojärjestelmä tarjoaa entistä hienostuneemman kuuntelukokemuksen; tästä kiitos kuuluu uusitulle vahvistimelle, automaattiselle ajoneuvon melunvaimennukselle ja uudelle tila-asetukselle, joka jäljittelee jazzklubin äänimaailmaa.

Toinen uusi sisäinen ominaisuus on kehittynyt ilmanpuhdistin PM 2.5 -pienhiukkasanturilla. Aluksi Kiinan markkinoille kehitetty ja nyt maailmanlaajuisesti lanseerattava toiminto auttaa kuljettajaa tarkkailemaan auton sisäilman laatua keskinäytöstä. Kehittynyt ilmanpuhdistin voi tarvittaessa puhdistaa matkustamon ilman lähes kaikista pienhiukkasista muutamassa minuutissa.[10]

Tekniset tiedot[muokkaa]

Bensiinimallit[muokkaa]

T4 T4 Polestar Performance T5 T5 Polestar Performance T6 AWD T6 Polestar Performance
Vuosimalli 2017–2020 2019–2020 2017–2020 2016–2017 2018–2020 2017–2020 2016–2017 2018–2020
Moottori R4, suorasuihkutus, turbo R4, suorasuihkutus, turbo + mekaaninen ahdin
Moottoriperhe Volvo VEA -moottori
Iskutilavuus 1969 cm3
Suurin teho 140 kW (190 hv) @
5000 r/min
155 kW (210 hv) @
5000 r/min
184 kW (250 hv) @
5500 r/min
187 kW (254 hv) @
5500 r/min
186 kW (253 hv) @
5500 r/min
228 kW (310 hv) @
5700 r/min
235 kW (320 hv) @
5700 r/min
240 kW (326 hv) @
5700 r/min
Suurin vääntö 300 Nm @
1600–4000 r/min
360 Nm @
1600–4000 r/min
350 Nm @
1800–4800 r/min
350 Nm @
1500–4800 r/min
400 Nm @
1800–4800 r/min
400 Nm @
2200–5100 r/min
400 Nm @
2200–5400 r/min
430 Nm @
2200–5100 r/min
Vetotapa Etuveto Neliveto
Vaihteisto 8-portainen Geartronic
Huippunopeus 210 km/h 230 km/h 250 km/h
Kiihtyvyys 0–100 km/h 8,9 s 7,0 s 6,1 s
Polttoaineenkulutus 6,9 l/100 km 6,8 l/100 km 7,4 l/100 km
CO2-päästöt 156 g/km 154 g/km 156 g/km 169 g/km
Päästöluokitus Euro 6
Euro 6d-TEMP
Euro 6d-TEMP Euro 6
Euro 6d-TEMP
Euro 6 Euro 6d-TEMP Euro 6
Euro 6d-TEMP
Euro 6 Euro 6d-TEMP


B4 B5 B6 AWD
Vuosimalli 2020–
Moottori R4, suorasuihkutus, turbo, MHEV R4, suorasuihkutus, turbo + mekaaninen ahdin, MHEV
Moottoriperhe Volvo VEA -moottori
Iskutilavuus 1969 cm3
Suurin teho 145 kW (197 hv) @
4800–5400 r/min
184 kW (250 hv) @
5400–5700 r/min
220 kW (300 hv) @
5700 r/min
Suurin vääntö 300 Nm @
1500–4200 r/min
350 Nm @
1800–4800 r/min
420 Nm @
2100–4800 r/min
Vetotapa Etuveto Neliveto
Vaihteisto 8-portainen Geartronic
Huippunopeus 180 km/h
Kiihtyvyys 0–100 km/h 7,9 s 6,9 s 6,2 s
Polttoaineenkulutus 6,4–6,6 l/100 km 7,1–7,3 l/100 km
CO2-päästöt 146–150 g/km 162–166 g/km
Päästöluokitus Euro 6d

Dieselmallit[muokkaa]

D3
(AWD)
[Automatic]
D4
(AWD)
[Automatic]
D5 AWD
Automatic
Vuosimalli 2016–2018 2018– 2016–2018 2018– 2016–2018 2018–
Moottori R4, DOHC 16v, yhteispaineruiskutus, turbo R4, DOHC 16v, yhteispaineruiskutus, turbo, välijäähdytin R4, DOHC 16v, yhteispaineruiskutus, turbo R4, DOHC 16v, yhteispaineruiskutus, turbo, välijäähdytin R4, DOHC 16v, yhteispaineruiskutus, turbo R4, DOHC 16v, yhteispaineruiskutus, turbo, välijäähdytin
Moottoriperhe Volvo VEA -moottori
Iskutilavuus 1969 cm3
Suurin teho 110 kW (150 hv) @ 3750 r/min
(110 kW (150 hv) @ 4250 r/min)
140 kW (190 hv) @
4250 r/min
173 kW (235 hv) @
4000 r/min
Suurin vääntö 320 Nm @ 1740–3000 r/min
(350 Nm @ 1500–2520 r/min)
400 Nm @
1750–2500 r/min
(1740–2520 r/min)
400 Nm @
1740–2520 r/min
480 Nm @
1750–2250 r/min
480 Nm @
1740–2220 r/min
Vetotapa, vakio Etuveto Neliveto
Vetotapa, valinnainen Neliveto
Vaihteisto, vakio 6-portainen manuaalivaihteisto 8-portainen Geartronic
Vaihteisto, valinnainen 8-portainen Geartronic
Huippunopeus 205 km/h 225 km/h 220 km/h 240 km/h 235 km/h
Kiihtyvyys 0–100 km/h 10,2 s 8,5 s
(8,7 s)
[8,5 s]
8,5 s 7,2 s
Polttoaineenkulutus 4,5 l/100 km
(4,9 l/100 km)
4,8–4,9 l/100 km
(5,3–5,4 l/100 km)
[5,0–5,1 l/100 km]
4,5 l/100 km 4,6–4,7 l/100 km
(5,3–5,4 l/100 km)
[4,8–4,9 l/100 km]
4,9 l/100 km 5,6 l/100 km
CO2-päästöt 119 g/km
(128 g/km)
126–129 g/km
(139–142 g/km)
[131–134 g/km]
119 g/km 121–124 g/km
(139–142 g/km)
[127–129 g/km]
129 g/km 146–148 g/km
Päästöluokitus Euro 6 Euro 6d-TEMP Euro 6 Euro 6d-TEMP Euro 6 Euro 6d-TEMP

Hybridimallit[muokkaa]

T6 TWIN ENGINE AWD T8 TWIN ENGINE AWD T8 TWIN ENGINE AWD
Polestar Performance
Vuosimalli 2020– 2018– 2017–2018 2018–
Järjestelmän rakenne Bensiinimoottori + sähkömoottori
Polttomoottorin rakenne R4, DOHC 16v, suorasuihkutus, turbo + mekaaninen ahdin
Moottoriperhe Volvo VEA -moottori
Iskutilavuus 1969 cm3
Suurin teho, polttomoottori 186 kW (253 hv) @
5500 r/min
223 kW (303 hv) @
6000 r/min
235 kW (320 hv) @
5700 r/min
233 kW (318 hv) @
6000 r/min
Suurin teho, sähkömoottori 65 kW (87 hv) @ 7000 r/min
Järjestelmän teho 303 kW (407 hv) 291 kW (391 hv)
Suurin vääntö, polttomoottori 350 Nm @
1700–5000 r/min
400 Nm @
2200–4800 r/min
400 Nm @
2200–5400 r/min
430 Nm @
2200–4800 r/min
Suurin vääntö, sähkömoottori 240 Nm 150 Nm 240 Nm
Järjestelmän suurin vääntö 640 Nm
Vaihteisto 8-portainen Geartronic
Vetotapa Etuveto / Neliveto, ajotilan mukaan
Kiihtyvyys 0–100 km/h 5,9 s 5,3 s 4,8 s 5,3 s
Huippunopeus 180 km/h 250 km/h
Huippunopeus sähköllä
Polttoaineenkulutus 1,9 l/100 km 2,0–2,1 l/100 km 2,0 l/100 km 2,0–2,1 l/100 km
Sähkönkulutus
CO2-päästöt 43 g/km 47–49 g/km 46 g/km 47–49 g/km
Akkukapasiteetti 10,4 kWh
(11,6 kWh)
9,2 kWh
Toimintasäde 40 km
(40–47 km)
Päästöluokitus Euro 6d Euro 6d-TEMP Euro 6 Euro 6d-TEMP

Mitat[muokkaa]

 • Pituus: 4936 mm
 • Leveys: ilman peilejä 1879 mm, peilien kanssa 2019 mm
 • Korkeus: 1475 mm (hainevä-antennin kanssa)
 • Akseliväli: 2941 mm
 • Raideleveys: edessä 1628 mm, takana 1629 mm

Turvallisuus[muokkaa]

Volvo on ensimmäinen autonvalmistaja, jonka mallit ovat saaneet täydet kuusi pistettä automaattisten jarrutusjärjestelmien jalankulkijatesteissä ja lisäksi kokonaisarvosanaksi täydet 5 tähteä.

V90:n pisteet ylittävät kaikkien viime vuonna testattujen autojen parhaat kokonaistulokset, ja Euro NCAP:n testihistorian kolme parasta autoa ovat nyt kaikki Volvoja. [11]


EuroNCAP.png Euro NCAP -kolaritestin tulokset
Yleisarvosana Encap a 5.png
Aikuismatkustaja 95 % 36,2 pistettä
Lapsimatkustaja 80 % 39,3 pistettä
Jalankulkija 76 % 32,3 pistettä
Turvallisuus avusteet 93 % 11,2 pistettä
Valmistenumero, josta lähtien tulokset voimassa: Kaikki mallisarjan autot
Kolaritestin tulos Euro NCAP -sivulla

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

 1. Fredrik Wallin: Här är första bilderna på nya Volvobilen – Aftonbladet, aftonbladet.se, 10. kesäkuuta 2015
 2. Volvo V90 - model year 2017 – Volvo Car Group Global Media, media.volvocars.com
 3. Volvo Cars esittelee ylellisen ja muuntautumiskykyisen uuden V90 -mallin farmariluokan huipulle – Bilia, bilia.fi, 22. helmikuuta 2016
 4. Odotus palkittiin: tuorein kartano-Volvo V90 on saanut uuden ilmeen ja tekniikan – Hämeen Sanomat, hameensanomat.fi, 29. elokuuta 2016
 5. Jussi Saarinen: Volvo V90 ja S90 – Ison Volvon uusi ote – Moottori, moottori.fi, 11. heinäkuuta 2016
 6. Marko Jokela: Koeajo: Volvo V90 Cross Country – erottuva erikoismalli – Moottori, 21. maaliskuu 2018. ”28.10.2018”
 7. The new Polestar optimisation now available for the Volvo S90 and V90 – Polestar, polestar.com
 8. Volvo on edelleen lataushybridien ylivoimainen ykkönen – Volvo Car Finland, Cision News, 4. lokakuu 2019. Viitattu: 23. kesäkuu 2020.
 9. Eetu Kokkonen: Koeajo: Lataamalla pidemmälle – Volvo V90 T8 – Moottori, 20. marraskuu 2019. Viitattu: 23. kesäkuu 2020.
 10. Volvo Cars esittelee uudistetut S90/ V90-mallit – Volvo Cars Finland, Lehdistötiedote, 21. huhtikuu 2020. Viitattu: 26. tammikuu 2021.
 11. Volvo S90 ja V90 saivat Euro NCAP:ltä huippuarvosanan jalankulkijaturvallisuudesta – Volvo Car Finland, news.cision.com, 25. tammikuuta 2017


Volvo logo.png Volvon mallien aikajana 2010–2040
Luokka 2010 2020 2030
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Kompaktiluokka S40 / V50 V40 (P1)
Keskiluokka S60 (Y20) S60 (SPA)
V60 (Y20) V60 (SPA)
Ylempi keskiluokka S80 II (AS) S90 (SPA)
V70 III (B) V90 (SPA)
SUV XC40
XC60 (Y20) XC60 (SPA)
XC70 (P24)
XC90 I (P28) XC90 II