Chevrolet Caprice 6. sukupolvi

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Caprice 6. sukupolvi
Chevrolet Caprice PPV 2011 front.jpg
Valmistaja ja valmistusmaa GM-Holden
Flag of Australia.svg.png Australia
Elizabeth, Etelä-Australia
Valmistusaika 2006– (Lähi-itä),
2010– (Pohjois-Amerikka)
Muut nimet Holden WM / WN Caprice
Buick Park Avenue (Kiina)
Kori 4-ovinen sedan
Moottori 3,6 LFX V6 224 kW (301 hv)
6,0 L77 V8 265 kW (355 hv)
Voimanvälitys 6-portainen 6L80 automaatti
Edeltäjä Holden WL Caprice
Pontiac G8 (Pohjois-Amerikka)
Saman luokan autoja Chevrolet Camaro
Chevrolet Lumina
Chevrolet SS
Holden VE Commodore
Holden VF Commodore
Holden Ute
Pontiac G8

Pääartikkeli: Chevrolet Caprice, Pääartikkeli: Holden WM Caprice

2008 Chevrolet Caprice LTZ (Kuwait) 01.jpg
Chevrolet Caprice LTZ 2008, Lähi-idän versio

Lähi-itä[muokkaa]

Vuoden 2006 marraskuussa esiteltiin täydellisesti uudistunut Caprice-mallisto, jonka perustana toimi hieman aiemmin markkinoille tullut Holden WM Statesman / Caprice. Uuden Capricen varustelutasot olivat LS, LTZ, SS ja Royale. Kaikki Lähi-idän versiot oli varustettu 360-hevosvoimaisella, 6 litran L98 V8-mootttorilla. Holden-pohjaisesta Chevrolet Capricesta tehtiin siviiliversioiden lisäksi poliisiversioita mm. Omanin ja Dubain poliisivoimille.

Pohjois-Amerikka[muokkaa]

Chevrolet Caprice PPV 2011 rear.jpg
Chevrolet Caprice PPV 01.jpg

Lokakuun 5. päivänä vuonna 2009 General Motors julkaisi poliisikäyttöön tarkoitetun Chevrolet Caprice PPV:n (Police Patrol Vehicle) prototyypin. Ainoastaan lainvalvontaviranomaisten käyttöön tarkoitettujen autojen toimitukset Yhdysvaltain ja Kanadan markkinoille alkoivat mallivuoden 2011 autoilla. General Motors ei myynyt Caprice PPV:tä julkisilla markkinoilla, mutta joitain yksilöitä on kulkeutunut myös yksityiskäyttöön. Kyseiset autot ovat olleet GM:n tai sen edustajien esittelykappaleita sekä edustajien myymätöntä varastoa. Caprice PPV:t valmistetaan Australiassa ja ne perustuvat Holden WM Caprice -malliin. Capricen voimanlähteenä on joko 6-litrainen L77 AFM V8, joka oli vakiomoottori vuonna 2011 ja optio vuodesta 2012 tai nykyisin vakiona olevalla 3,6-litraisella LLT SIDI V6 -moottorilla, joka tuli markkinoille yhdeksän kuukautta ensimmäisten autojen jälkeen. Molemmat moottorit pystyvät käyttämään polttoaineenaan myös E85 etanolia.

Caprice PPV konseptimalli perustui Lähi-idän Caprice LS -versioon, jonka pohjana taas oli Holden WM Caprice Series I. Keula ja maski olivat samat kuin vuosien 2007–2010 Caprice LS:n. Caprice-teksti oli kaiverrettu takaluukun kromikoristeeseen, takaluukun oikeassa reunassa oli PPV-emblemmi ja GM:n vuosina 2007–2009 Pohjois-Amerikan ajoneuvoissaan käyttämä FlexiFuel-tunnus. PPV oli varustettu kaksoispakoputkistolla, keskikonsoliin sijoitetulla vaihteenvalitsimella. Pidätettyjen henkilöiden kuljettamista silmälläpitäen etu- ja takaistuimet oli erotettu väliseinällä, jonka etupuolella oli kiinnikkeet rynnäkköasetta ja pumppuhaulikkoa varten. Hälytysvalojen ja sireenien katkaisimet olivat keskikonsolissa ja kojelaudassa radion ja ilmastoinnin säätölaitteiden paikalla oli kosketusnäyttöruutu. 18" vanteet ja pölykapselit olivat samat, joita oli käytetty Impala 9C1 -poliisiversiossa. Kenttätesteissä Los Angeles Police Departmentilla ollut prototyyppi oli varustettu samanlaisella keulalla, maskilla, vanteilla ja kapseleilla kuin tuotantomallit. Malli perustui Series I WM Capriceen, jonka peräosa oli 2007–2010 Capricesta.

Caprice PPV:hen on Chevroletin toimesta tehty joitain erikoissovelluksia. Kuljettajan istuimen muotoilussa on otettu huomioon poliisien työssään käyttämä varustevyö, tämä parantaa auton käyttömukavuutta. Voimalinjan viritykseen kuuluu Performance Algorithm Liftfoot (PAL) -järjestelmä ja auton alusta on viritetty poliisikäyttöä silmälläpitäen.

USA:n General Motorsin hakeuduttua alkuvuodesta 2009 konkurssiin myös Holdenin Pohjois-Amerikan vienti oli vaakalaudalla. Yhtiössä oli pohdinnan alla myös se, olisiko Pohjois-Amerikan markkinoille tarjottava poliisimalli Pontiac G8 -pohjainen, lyhytakselivälinen Holden VE Commodore, kuten Australian poliisivoimilla vaiko pidemmällä akselivälillä varustettu Holden WM Caprice, kuten Lähi-idän alueen poliiseilla.

Caprice PPV sai myönteisen ammattikunnalta vastaanoton ja ainoa kritiikin kohde oli ylivarovainen ajonvakautusjärjestelmä. Caprice PPV eroaa ulkonäöltään australialaisista ja Lähi-idän sukulaisistaan etupuskurin osalta, joka on peräisin Commodore Omega Series II:sta sekä maskiltaan, jonka struktuuri on samankaltainen kuin vuosien 2001–2011 Ford Crown Victoria Police Interceptor -mallissa. Caprice PPV:n sisutus on sama kuin Commodore Omegan, tämä VE Commodoren varustetaso on yleisesti käytössä Australian ja Uuden Seelannin poliisivoimien ajoneuvoissa. Tunnuksettomassa siviiliversiossa käytetään samaa sisustusta kuin Lähi-idän Caprice LS -varustetasossa.

Vuoden 2014 päivityksiin kuuluu Holden VF Commodore Evoke -varustetason sisutus, jossa vaihteenvalitsin on tilankäytön tehostamiseksi siirretty keskikonsolista ohjauspylvääseen ja tunnuksettoman 9C3-version poistuminen valikoimasta.

Mitat[muokkaa]

Akseliväli 3010 mm (118,5")
Pituus 5187 mm (204,2")
Leveys 1900 mm (74,8")
Korkeus 1491 mm (58,7")
Pohjalevy GM Zeta -pohjalevy

Lähteet[muokkaa]

Chevrolet logo.png Chevrolet-mallien aikajana, 1980 – 2009
Luokka 1980 1990 2000
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Subcompact Sprint Geo Metro
Chevette Aveo
Spectrum
Monza Nova
Compact Prizm
Cavalier Cavalier Cavalier HHR
Citation Corsica / Beretta Cobalt
Mid-size Malibu Malibu Malibu Malibu
Celebrity Lumina Lumina
Full-size Impala Impala SS Impala Impala
Caprice Caprice Caprice Caprice
Personal luxury Monte Carlo Monte Carlo Monte Carlo Monte Carlo
Sports Camaro Camaro Camaro
Corvette (C3) Corvette (C4) Corvette (C5) Corvette (C6)