Chevrolet Caprice

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Chevrolet Caprice
'75 Chevrolet Caprice Classic Convertible.jpg
Valmistaja ja valmistusmaa General Motors,
Valmistusaika GM Flag of the United States.svg.png Yhdysvallat 19641996, 2011–
GM Holden, Flag of Australia.svg.png Australia 1999–,
Luokka Full-size
Kori Eri versioita
Moottori Eri versioita
Iskutilavuus
Teho
Voimanvälitys
Kiihtyvyys
Huippunopeus
Hintaluokka
Edeltäjä
Seuraaja
Saman luokan autoja

Chevrolet Caprice on amerikkalaisen General Motors Corporationiin kuuluvan Chevrolet-yksikön, vuosina 1965–1996 valmistama, amerikkalaisen luokituksen mukaisesti full-size -kokoluokan auto. Full-size Chevroletien myyntilukemien huippuvuosi oli 1965, jolloin niitä myytiin yli miljoona kappaletta. Täysikokoisten Chevroletien sarja, johon Capricen lisäksi kuuluivat Biscayne-, Bel Air- ja Impala-mallit, oli kuusi- ja seitsemänkymmenluvuilla Amerikan suosituin automallisto. Caprice Custom Sedan esiteltiin mallivuodelle 1965, ylellisenä neliovisena hadtop-mallina.[[1]] Vuodelle 1966 Caprice-mallisto täydentyi kaksiovisella "formal hardtop"- sekä neliovisella station wagon -malleilla.[[2]] Vuosina 1971–1976 valmistetut Chevroletit olivat kokonsa puolesta suurimmillaan. Amerikkalainen autoilun aikakausilehti Motor Trend valitsi sekä vuosimallin 1977 kutistetun että vuoden 1991 uudelleenmuotoillun mallin Vuoden Autoksi. Mallin valmistus loppui vuonna 1996.

Caprice-mallinimi teki paluun Pohjois-Amerikkaan vuonna 2011, GM:n australialaisen tyäryhtiön Holdenin valmistamana versiona. Tämä poliisikäyttöön suunnattu takavetoinen malli on uudelleennimetty versio Holden WM Caprice -mallista. Holdenin valmistamia Statesman / Caprice -malleja on viety Lähi-Idän markkinoille Chevrolet Caprice -nimisinä vuodesta 2000 alkaen. 1970-luvulla Holdenin valmistamaa Statesman-automerkkiä vietiin Etelä-Afrikan markkinoille nimellä Chevrolet Caprice Classic.

Pohjalevyt[muokkaa]

Vuosimalli Pohjalevy
1965–1996 GM B-pohjalevy
2000–2006 GM V-pohjalevy
2007– GM Zeta-pohjalevy

Mallin alkuhistoria[muokkaa]

1965 Chevrolet Caprice Custom Sedan-01.jpg

Caprice-nimen takana on Chevroletin tuolloinen myyntijohtaja Bob Lund. Hän sai idean New York Cityssä sijainneen korkeatasoisen ravintolan nimestä.

Caprice Custom Sedan varustepaketti (Z18) sai erittäin hyvän vastaanoton, sen ainoan mallivuoden aikana jolloin se oli tarjolla, vaikka se lisäsi jo ennestään malliston kalleimman mallin, 4-ovisen hardtop Impalan hintaa melko tuntuvasti. Vuoden 1965 full-size Chevroleteissa oli aiemman X-rungon sijaan uusi, kehtomallinen runko, jousituksesta huolehtivat kierrejouset edessä ja takana. Alunperin Impala Sport Sedanin varustepakettina tarjottu Caprice piti sisällään tukevammat korin ja rungon kiinnityksen eristeet sekä paksummat äänieristeet, mustalla sävytetyn maskin, etulokasuojien Caprice-tunnukset, helman koristelistan, takapilareiden, ratin keskiön ja hansikaslokeron kannen Fleur-de-lis- eli ranskanlilja-embleemit sekä korin värin kanssa yhteensovitetut kapeat kylkiraidat. Koristekapselit olivat samanlaiset kuin kyseisen vuoden Super Sport-mallissa, mutta "spinnerin" eli kapselin keskikoristeen "SS"-tunnus oli korvattu Chevyn rusetilla. Korin takaosassa oli samanlainen musta koristepaneeli kuin Super Sportissa, mutta "Impala SS"-embleemin tilalla oli "Caprice by Chevrolet"-tunnus. Vnyylikatto oli maksullinen lisävaruste. Sisustukseen kuului korkealuokkaiset tekstiili- / vinyyliverhoillut istuimet alaslaskettavalla takaistuimen kyynärnojalla, tekstiili oviverhoilut, ovien alaosan verhoilu samalla paksulla matolla, jollaisella auton lattia ja etuosan jalkatilan sivupaneelit oli verhoiltu, pähkinäpuuviilua olevat ovien, kojelaudan ja ratin äänimerkin painikkeen koristeet sekä sisätiloan neljä valaisinta.

Moottorit ja vaihteistot 1965[muokkaa]

Vakiomoottori 3-portainen Syncro-Mesh
(vakio)
Ylivaihde
(optio)
3-portainen täyssynkronoitu
(optio)
4-portainen
(optio)
Powerglide
(optio)
Turbo Hydra-Matic
(optio)
195 hv Turbo-Fire
283 V8
O O O O
Valinnaiset moottorit lisämaksusta
250 hv Turbo-Fire
327 V8
O O O O
325 hv Turbo-Jet
396 V8
O O O O
425 hv Turbo-Jet
396 V8
O O

1. sukupolvi (1965–1970)[muokkaa]

1966 Chevrolet Full Size-02-03.jpg

Pääartikkeli: Chevrolet Caprice 1. sukupolvi

Mallivuodelle 1966 Capricesta tehtiin Chevroletin kärkimallisto, johon kuului nyt myös station wagon ja kaksiovinen hardtop coupe, jota voidaan myös kutsua termillä formal coupe. Formal coupe tarkoittaa koria, jonka muotoilu on lähellä sedan-malleja, eli "virallisempi tai muodollisempi", tässä tapauksessa eroa haettiin Impalan fastback-linjaiseen sport coupe-malliin. Uusi station wagon-malli Caprice Estate, jonka ulkoisiin varusteisiin kuului puukylkijäljitelmät, oli ensimmäinen Chevyn woodie sitten vuoden 1954.

2. sukupolvi (1971 – 1976)[muokkaa]

1972 Chevrolet Caprice Coupe.jpg

Pääartikkeli: Chevrolet Caprice 2. sukupolvi

Mallivuodelle 1971 Caprice oli suunniteltu täydellisesti uudelleen. Akseliväli oli kasvanut 121,5 tuumaan (3090 mm) ja korin muotoilu oli ns. "fuselage"-tyylinen. Ovien kahvat oli upotettu peltipinnan kanssa samaan tasaan ja ne olivat nyt "pull"-tyyppiset, eli oven aukaisu tapahtuu kahvaa vetämällä. Kattorakenne oli kaksinkertaista peltiä, jossa sisempi pelti oli muotoiltu ääniä ja resonansseja absorboivaksi. Nämä molemmat ominaisuudet oli esitelty aiemmin 1970½ Camaron ja Pontiac Firebirdin yhteydessä. Uutta designia korostettiin muodoiltaan Cadillacin vastaavaa muistuttavalla maskilla, jonka keskellä oli Capricen Fleur-de-lis -emblemmi ja takavaloja ympäröivällä, harjakiillotettua alumiinia olevalla koristelistalla.

3. sukupolvi (1977 – 1990)[muokkaa]

81-90 Chevrolet Caprice.jpg

Pääartikkeli: Chevrolet Caprice 3. sukupolvi

Vuodelle 1977 esitelty, uudella korilla ollut Caprice Classic oli radikaalisti pienempikokoinen kuin edeltäjänsä. Amerikanenglantilaisessa automaailmassa tätä kutsuttiin termillä downsizing. Capricen paino oli pudonnut ja ulkomitat pienentyneet, silti sisätiloissa pääntila, takapenkin jalkatila ja tavaratilan koko olivat kasvaneet, vuosimalliin 1976 verrattuna.

4. sukupolvi (1991 – 1996)[muokkaa]

1991chevroletcaprice.jpg

Pääartikkeli: Chevrolet Caprice 4. sukupolvi

Vuodelle 1991 Chevrolet Caprice tuli täysin uudistuneena. Edellisen, vuonna 1977 esitellyn korimallin kulmikkat muodot olivat vaihtuneet pyöreälinjaisiin ja aerodynaamisempiin. Pääosa koripelleistä ja sisutus olivat täysin uutta, runko ja voimalinja, ABS-jarruja lukuunottamatta, olivat peräisin vuoden 1990 mallista. Mallin valmistus lopetettiin vuonna 1996. Pääsyinä tähän voidaan pitää keskikokoisen Chevrolet Luminan nappaamaa osuutta perhesedanien markkinoista samaan aikaan kun full size -sedanien ja station wagoneiden ostajat siirtyivät enenevässä määrin SUV (Sports Utility Vehicle) ja MPV (Multi Purpose Vehicle) -mallien käyttäjiksi.

Jälkisanat[muokkaa]

Capricen poistuttua markkinoilta, Ford Crown Victoria ja sen sisarmallit Mercury Grand Marquis ja Lincoln Town Car, jatkoivat viimeisinä, perinteisinä amerikkalaisina (tosin nämäkin valmistettiin Kanadassa) full size -malleina, joissa veto on taka-akselilla, kori erillisen rungon päällä ja moottorina V8, kunnes niidenkin valmistus päättyi vuonna 2011. Capricen jälkeen Ford Crown Victoria dominoi poliisi- ja viranomaisautojen markkinoita, aina vuoteen 2011 saakka. Dodge esitteli itsekantavalla korilla olevan Dodge Chargerin vuonna 2006. Se oli valmistajansa ensimmäinen takavetoinen sedan sitten vuoden 1989.

Chevrolet Impala -nimi esiteltiin uudelleen Amerikan henkilöautomarkkinoille vuonna 2000, merkin premium-mallina, mutta auton konfiguraatio oli etuvetoinen.

5. sukupolvi (1999 – 2006)[muokkaa]

1999-2001 Holden WH Statesman sedan 02.jpg

Pääartikkeli: Holden Caprice 2. sukupolvi

General Motors elvytti Chevrolet Caprice -nimen, australialaisen tytäryhtiönsä Holdenin Lähi-idän markkinoille viemien Holden Statesman / Caprice -mallien nimenä. WH-sarjan Statesman- ja Caprice-mallit olivat ensimmäiset Holdenin mallit, jotka oli suunniteltu valmistettavaksi sekä oikean- että vasemmanpuoleisella ohjauksella, nimenomaan vientiä silmälläpitäen. Samaa taktiikkaa käytettiin pienemmän ja lyhyemmällä akselivälillä olleen Holden VT Commodoren yhteydessä, kun sen vasemmanpuoleisella ohjauksella valmistettua vientiversiota myytiin Lähi-idän markkina-alueella Chevrolet Lumina -nimellä.

Lähi-idän Caprice tuli vuonna 2000 myyntiin neljänä varusteversiona; perusversio LS, keskiluokan LTZ, urheilullinen SS ja malliston huipulla Royale, joka esiteltiin vuonna 2002. Eri versioiden väliset erot saatiin aikaan varusteiden ja tyylillisten seikkojen vaihtelulla. Perus LS oli varustettu 3,8-litraisella V6-moottorilla, LTZ:n vakiomoottori oli 295 hevosvoimainen (220 kW), 5,7 litran Gen III V8. SS ja Royale oli varustettu saman moottorin 325 hevosvoimaisella (242 kW) versiolla. Vuonna 2003 Holden esitteli uudistetut Statesman- ja Caprice-mallit ja tämä heijastui myös vuoden 2004 Lähi-idän mallistoon. Moottorit pysyivät muuttumattomina.

6. sukupolvi (2006 –)[muokkaa]

2008 Chevrolet Caprice LTZ (Kuwait) 01.jpg

Pääartikkeli: Chevrolet Caprice 6. sukupolvi

Vuoden 2006 marraskuussa esiteltiin täydellisesti uudistunut Caprice-mallisto, jonka perustana toimi hieman aiemmin markkinoille tullut Holden WM Statesman / Caprice. Kaikki Lähi-idän versiot oli varustettu 360-hevosvoimaisella, 6 litran L98 V8-moottorilla. Holden-pohjaisesta Chevrolet Capricesta tehtiin siviiliversioiden lisäksi poliisiversioita mm. Omanin ja Dubain poliisivoimille. Lokakuun 5. päivänä vuonna 2009 General Motors julkaisi poliisikäyttöön tarkoitetun Chevrolet Caprice PPV:n (Police Patrol Vehicle) prototyypin. Ainoastaan lainvalvontaviranomaisten käyttöön tarkoitettujen autojen toimitukset Yhdysvaltain ja Kanadan markkinoille alkoivat mallivuoden 2011 autoilla.

Rekisteröinti[muokkaa]

Caprice -mallia rekisteröitiin Suomessa seuraavasti:

Vuosi 1987 1988 1989 1990 1991 1993 1994 1995 1996 1997
Määrä (kpl) 46 72 63 79 85 5 12 9 4 1

Farmarimalli Chevrolet Caprice Classicia rekisteröitiin (pakettiautoksi) Suomessa seuraavasti:

Vuosi 1990 [1]
Määrä (kpl) 312

Lähteet[muokkaa]

  1. Tuulilasi 4B/1991
Chevroletlogo.jpg Chevrolet-nimellä myydyt tai valmistetut mallit
Nykyiset mallit
Henkilöautot

Beat | Bolt | Camaro | Cavalier | Cruze | Corvette | Malibu | Menlo | Monza | Onix/Joy | Optra | Sail / Aveo | Spark

Pick-upit

Colorado / S10 | D-Max | Montana | Silverado / Cheyenne (1500–3500HD)

Crossoverit, SUV:t

Blazer | Bolt EUV | Captiva | Equinox | Groove | Suburban | Tahoe | Tracker | Trailblazer (SUV) | Trailblazer (crossover) | Traverse | Trax

Vanit

Express | N300/Move | N400/Tornado Van | Orlando | Spin

Hyötyajoneuvot

F-series | N-series / LCF | Silverado (4500HD–6500HD)

Aiempia malleja
1910- ja
1920-luku

490 | Baby Grand | Classic Six | Light Six Series L | Little Four | Little Six | Series AA Capitol | Series AB National | Series AC International | Series F | Series FA Series FB | Series H | Series M Copper-Cooled | Superior

1930-ja
1940-luku

3100 | 3600 | 3800 | AC | Advance Design | AK Series | Deluxe | Eagle | Fleetline | Fleetmaster | Loadmaster | LQ | Master | Mercury | Series AD Universal
Series AE Independence | Series BA Confederate | Special | Standard Six | Styleline | Stylemaster | Thriftmaster

1950-luku

31 | 50 | 100 | 150 | 210 | 3100 | 3200 | 3600 | Apache | Beauville | Bel Air | Biscayne | Brookwood | Cameo | Cameo Carrier | Delray | El Camino | Kingswood Parkwood | Spartan | Task Force | Townsman | Viking | Yeoman

1960-luku

400 | Blazer | C10 | C15 | C20 | C30 | C/K | Caprice | Chevelle | Chevy | Chevy II | Constantia | Corvair | G10 | Greenbrier | K10 | K15 | K20 Kingswood Estate | Kommando | Lakewood | Nova | Opala | Parkwood | Sportvan | Titan | Van | Veraneio

1970-luku

350 | 1700 | 2500 | 3800 | 4100 | Ascona | Beauville | Bison | Bruin | Chevair | Chevelle Laguna | Chevette | Commodore | Custom Deluxe | De Ville | El Torro G20 | G30 | Iran | Laguna Type S-3 | LUV | Monte Carlo | Monza | Pickup | Rekord | Royal | Royale | San Remo | Scottsdale | Senator | Vega | Vega 2300

1980-luku

A10 | A20 | Aska | Astro | Beretta | S-10 Blazer | Cavalier | Celebrity | Chevy 500 | Citation | Citation II | Corsica | D10 | D20 | Gemini | Ipanema | Kadett | Kodiak Marajó | Metro | Monza | S-10 | Samurai | Spectrum | Sprint | Super Carry | Suprema | T-Series | Tracker | Vitara

1990-luku

454 SS | Alero | Astra | Calibra | Cassia | Chevy | Classic | CMP | CMV | Combo | Corsa | Esteem | Exclusive | Frontera | Grand Blazer | Joy | Lumina
Lumina APV | Matiz | Metro | Nabira | Niva | Omega | Prizm | Rodeo | Savana | Swift | Taxi Chronos | Tigra | Trafic | Trans Sport | Trooper | Urvan | Vectra | Venture Xtreme | Z34 | Zafira

2000-luku

Alto | Aveo | Cobalt | Epica | Estate | Evanda | Forester | Grand Vitara | HHR | Kalos | Lacetti | Lanos | Lova | Lumina | Lumina Coupe | LUV D-Max
Matiz Eco Logic | Meriva | Nubira | Optra | Rezzo | Sonora | SSR | T-Series | Tacuma | Tosca | TrailBlazer | Uplander | Vitara XL7 | W-Series

2010-luku

Agile | Avalanche | Captiva | Captiva Sport | Celta | City Express | Cobalt | C/E-series | Enjoy | Essentia | Grand Vitara Classic | HHR | Lova RV | Lumina | Lumina Ute | MW | N200 | Nexia | Omega Optra | Prisma | SS | Tavera | Vivant | Volt

2020-luku

Tornado