Chevrolet Caprice 2. sukupolvi

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Caprice 2. sukupolvi
'71 Chevrolet Caprice Sedan (Centropolis Laval '10).jpg
Valmistaja ja valmistusmaa General Motors
Flag of the United States.svg.png Yhdysvallat
Arlington, Texas
Oshawa, Ontario, Kanada
South Gate, Kalifornia
Tarrytown, New York
Caracas, Venezuela
Valmistusaika 1970 – 1976
Kori 2-ovinen hardtop
2-ovinen coupe
4-ovinen hardtop
4-ovinen sedan
4-ovinen station wagon
2-ovinen convertible
Saman luokan autoja Buick LeSabre
Chevrolet Impala
Oldsmobile 88
Pontiac Bonneville
Chevrolet Caprice Coupe 1971.jpg
1971 Chevrolet-20.jpg

Pääartikkeli: Chevrolet Caprice

1971[muokkaa]

Mallivuodelle 1971 Caprice oli suunniteltu täydellisesti uudelleen. Akseliväli oli kasvanut 121,5 tuumaan (3090 mm) ja korin muotoilu oli ns. "fuselage"-tyylinen. Ovien kahvat oli upotettu peltipinnan kanssa samaan tasaan ja ne olivat nyt "pull"-tyyppiset, eli oven aukaisu tapahtuu kahvaa vetämällä. Kattorakenne oli kaksinkertaista peltiä, jossa sisempi pelti oli muotoiltu ääniä ja resonansseja absorboivaksi. Nämä molemmat ominaisuudet oli esitelty aiemmin 1970½ Camaron ja Pontiac Firebirdin yhteydessä. Uutta designia korostettiin muodoiltaan Cadillacin vastaavaa muistuttavalla maskilla, jonka keskellä oli Capricen Fleur-de-lis -emblemmi ja takavaloja ympäröivällä, harjakiillotettua alumiinia olevalla koristelistalla. Korin helma- ja jäykistepeltien tuuletusta oli parannettu, kehtorungon jäykkyyttä oli paranettu pidemmän akselivälin takia, äänieristystä lisätty ja edessä sekä takana pyöränripustus ja jousitus olivat saaneet parannuksia, jotka vähensivät melua ja paransivat auton ajettavuutta.

Näkyvyyttä ulos oli parannettu tuomalla aiempaa ohuemmat A-pilarit taemmas. Täysin pehmustettu kojelauta oli muutoin muotoiltu uudestaan, mutta hallintalaitteiden katkaisijat löytyivät tutuilta paikoiltaan. Nopeusmittari oli vaakasuorakaiteen muotoinen ja viisarinäytöllä, kaksipuolaisen ohjauspyörän keskiosa oli pehmustettu. Sisustusmateriaalien osalta Capricet jatkoivat ylellisemmällä linjalla kuin sisarmalli Impalan versiot. Istuimet oli verhoiltu korkealuokkaisella tekstiili-vinyyli -yhdistelmällä, kojelaudan lisäksi ovissa ja ohjauspyörän keskiössä oli jalopuukoristeet ja ovipaneelien alaosassa oli nukkamattoverhoilu. Sedan-mallin etuistuin oli varustettu keskiosan alastaittuvalla kyynärnojalla.

Tehostetut levyjarrut edessä olivat vakiovaruste, vakiomoottorina oli nyt 400 kuutiotuuman Turbo-Fire V8-moottori, joka antoi tehoa uuden SAE netto -luokituksen mukaisesti mitattuna 170 hevosvoimaa, vanhalla SAE brutto -mittaustavalla 255 hevosvoimaa. Vakio- ja optiomoottorit oli suunniteltu käyttämään alimillaan RON 91 -oktaanista, matalalyijyistä tai lyijytöntä bensiiniä. Tähän oli päästy mm. laskemalla moottorien puristussuhde 8,5:1:een. General Motors oli "kolmesta suuresta" ensimmäinen, joka otti kaikissa moottoreissaan käyttöön lyijyttömän, matalaoktaanisen bensiinin, ennakoiden näin tulevien vuosien kiristyviä päästörajoituksia.

Optiomoottorina ollutta 300 brutto-, 206 nettohevosvoimaista, 400 kuutiotuumaista Turbo Jet V8-moottoria ei tule sekoittaa vanhempaan 400 cid pikkulohkomoottoriin, uuden 400-moottorin iskutilavuus on itse asiassa 402 kuutiotuumaa. Nelisatanen oli tilattavissa kaksoispakoputkistolla, jolloin teholukemaksi saatiin 260 hv SAE netto. Toisena optiomoottorina ollut 365 SAE brutto-, 285 SAE nettohevosvoimainen 454 Turbo-Fire oli varustettu vakiona tuplaputkistolla. Kun mallivuoden 1971 autot esiteltiin syksyllä 1970, kolmevaihteinen manuaalivaihteisto oli vakiovaruste, mutta Turbo-Hydramatic automaattivaihteisto muuttui vakiovarusteeksi kesken mallivuoden kaikissa Capriceissa, samoin kuin muuttuvavälityksinen ohjaustehostin. Tämä muutos koski myös edullisempien mallisarjojen V8-moottoreilla varustettuja versioita.

Chevrolet ilmoitti teknisissä arvoissaan moottoreiden teholukeman sekä "gross" että "net" -hevosvoimina jo vuonna 1971, autoteollisuuden standardiksi SAE netto tuli seuraavana vuonna. SAE netto (SAE net horsepower) -mittaustavassa moottorissa oli kiinni kaikki lisälaitteet kuten myös imu -ja pakosarjat. Vuodesta 1972 yhdysvaltalaiset ilmoittivat tehon ainostaan merkinnällä "SAE net hp". Tämä vastaa lähinnä DIN-normin mukaista mittausta.

"SAE netto" mittaukset ovat tarkempia kuin "SAE brutto", mutta silti ne ilmoittavat moottorin tehon vauhtipyörästä mitattuna. Koska "SAE brutto" arvoja ilmoiteltiin melko vapaasti ei ole olemassa tarkkaa kaavaa jolla voisi muuntaa nämä kaksi vastaamaan toisiaan.

Moottorit 1971[muokkaa]

Vakiomoottori Teho SAE brutto Teho SAE netto
Turbo-Fire
400 V8
255 170
Valinnaiset moottorit lisämaksusta
Turbo-Jet
400 V8
300 206 ¤¤
Turbo-Jet
454 V8
365 285

¤¤ Kaksoispakoputkistolla 260

1972[muokkaa]

1972 Chevrolet Full Size-02.jpg

Mallivuodelle 1972 Caprice tuli varsin vähäisin muutoksin. Keulan ilme oli muuttunut matalemman maskin ansiosta. Takana puskuri oli kasvanut ja suorakaiteenmuotoiset, kolmekammioiset takavalot oli muotoiltu sen sisään. Puskurit olivat rakenteeltaan uudenlaiset, törmäysvoimaa itseensä imevät, vuotta ennen kuin ne tulivat liittovaltion määräyksellä pakolliseksi turvavarusteeksi. Uutta turvallisuusajattelua edustivat myös helppokäytttöisemmiksi suunnitellut turvavyöt ja etuäärivalot, jotka toimivat myös sivuvilkkuina. Vakiovarusteinen Astro Ventilation oli uudistettu siten, että puhallinmoottori pyöri aina, kun sytytysvirta oli kytketty. Läpivirtaustuuletuksen ulosvientikanavat oli siirretty tavaratilan kannesta ovipieliin, näin järjestelmän melutasoa oli saatu laskettua ja likaa ja vettä keräävät takaluukun ritilät voitiin hylätä. Voimalinja oli edellisvuoden kaltainen, nyt moottoritehot ilmoitettiin ainoastaan SAE nettohevosvoimina. Moottorien teholukemissa oli lieviä muutoksia. Kolmeportainen Turbo Hydra-Matic -automaattivaihteisto oli vakiovaruste. Caprice-malliston uusi tulokas vuonna 1972 oli neliovinen sedan.

Moottorit 1972[muokkaa]

Vakiomoottori Teho SAE netto
Turbo-Fire
400 V8
170
Valinnaiset moottorit lisämaksusta
Turbo-Jet
400 V8
210 ¤¤
Turbo-Jet
454 V8
270 ¤¤

¤¤ Ei saatavilla Kalifornian osavaltiossa

1973[muokkaa]

1973 Chevrolet-02-03.jpg
1973 Chevrolet-04-05.jpg

Mallivuodelle 1973 Caprice-mallisto kasvoi suurimmilleen. Vuodesta 1969 station wagoneiden top-of-the-line -mallina ollut Kingswood Estate oli pudotettu pois ja Caprice Estate oli tehnyt paluun. Toinen uutuus oli Caprice convertible. Avomalli oli noussut luokkaa ylemmäs, edukkaammasta Impala-mallistosta, jossa ei nyt enää ollut tarjolla avoversiota. Muista full-size Chevroleteista poikkeavia, vain Capriceen asennettuja varusteita olivat: Muista poikkeava, kiiltävillä pystyrivoilla varustettu maski, keulan Caprice-vaakuna, rattiakselin muoviverhous ja uusi ohjauspyörä, jotka oli sävytetty täsmäämään muun verhoilun värien kanssa, sedan-malleissa sisävalaistuksen katkaisijat myös takaovissa, coupe- ja sedan-mallien etuovien kiinivetämiseen tarkoitetut remmimäiset kahvat, kaksinuottinen äänimerkki, takapyöränaukkojen lisähelmat, leveät, kiiltävät helmalistat myös takapyörän jälkeen ja etupyöränaukkojen listat, kyljen koristelista mustalla, muovisella keskiosalla. Full-size Chevyt olivat kierrejousin varustettuja, mutta Estaten taka-akseli oli tuettu lehtijousilla. Estate oli varustettu vakiona sähköisellä takalasinnostimella ja piiloon liukuvalla takaluukulla. Estaten istuinten verhoilu oli täysvinyyliä, samoin kuin convertiblen, muissa malleissa istuinten verhous oli tekstiilin ja vinyylin erilaisia yhdistelmiä. Estate oli saatavilla kahdella tai kolmella istuimella. Uutena vaihtoehtona henkilömalleissa oli 50/50-jaettu etuistuin, jossa oikea puolisko oli käännettävissä lepoasentoon. Estaten puukylkiteippaus oli läpikuultava, jolloin auton korin väri antoi sille mukavan lisäefektin. Tekniikkapuolella kiristyneet päästörajoitukset kuristivat mootoritehoja entisestään ja Chevyjen moottoreihin tuli uusina varusteina mm. pakokaasujen kierrätysjärjestelmä EGR.

Moottorit 1973[muokkaa]

Vakiomoottori Teho SAE netto
Turbo-Fire
400 V8
, 2-kurkkuinen kaasutin
150
Valinnainen moottori lisämaksusta
Turbo-Jet
454 V8
, 4-kurkkuinen kaasutin
245

1974[muokkaa]

1974 Chevrolet Full Line-02.jpg
1974 Chevrolet Full Line-06.jpg

Mallivuodelle 1974 coupe- ja sedan-mallien nimeksi tuli Caprice Classic. Keulan ilmettä muutettiin uudella maskilla. takavalot oli siirretty puskurin yläpuolelle ja puskurit edessä ja takana olivat nyt, määräysten mukaisesti, 5 mailin tuntinopeudella (8 km/h) tapahtuvan törmäyksen kestävät. Kaksiovinen malli ei ollut enää hardtop-coupe. Vaikka ovi oli edelleenkin karmiton, oli korin rakenteissa nyt B-pilari, kiinteät sivuikkunat ja C-pilari. Caprice Estate, convertible ja nelioviset sedan- ja hardtop-mallit jatkoivat vähäisin muutoksin. Moottoripuolella uutuutena oli 400 kuutiotuumaisen moottorin nelikurkkuisella kaasuttimella varustettu versio, joka kaikkien korimallien Kalifornian-versioiden vakiomoottori. Muut moottoriversiot olivat tuttuja edeltäneeltä vuodelta, lukuunottamatta 454 Turbo Jet -moottoria, jonka teho oli laskenut 10 hevosvoimaa. Uutena turvavarusteena esiteltiin turvavöiden "interlock"-lukitusmekanismi, joka esti moottorin käynnistämisen, elleivät turvavyöt olleet kytkettyinä. Kuluttajat kokivat tämän kuitenkin yksilönvapautta rajoittavana tekijänä ja turvavaruste poistettiin tämän vuoden jälkeisistä malleista. Käyttömukavuutta ja turvallisuutta oli mahdollista parantaa myös tälle vuodelle uutena lisävarusteena esitellyllä oikean puolen mekaanisesti kaukosäädettävällä taustapeilillä. Tämän varusteen tilaamisen edellytyksenä oli, että myös vasemmanpuolen taustapeiliin valittiin kaukosäätöoptio.

Vuonna 1974 Uuteen Seelantiin myytiin erä Caprice Classiceja, jotka pohjoissaaren Coromandelin niemellä sijainnut firma, Mercury Bay Motors, muutti oikeanpuoleisella ohjauksella varustetuiksi.

Moottorit 1974[muokkaa]

Vakiomoottori Teho SAE netto
Turbo-Fire
400-2 V8
150 ¤¤
Valinnaiset moottorit lisämaksusta
Turbo-Fire
400-4 V8
180 ¤
Turbo-Jet
454-4 V8
235 ¤¤¤

¤¤ Saatavilla muissa osavaltioissa, paitsi Kaliforniassa ¤ Saatavilla vain Kaliforniassa ¤¤¤ Saatavilla kaikissa osavaltioissa

1975[muokkaa]

1975 Chevrolet Full Line-08.jpg
1975 Chevrolet Full Line-10.jpg

Mallivuodelle 1975 Caprice Classic sai keulaan ja takaosaan jälleen uuden ilmeen ja nyt mallien ulkonäkö poikkesi täysin edukkaammasta Impala-sarjasta. Neliovisen hardtop-mallin C-pilari oli saanut lisäikkunan ja neliovisen sedanin takaovien lasipinta-alaa oli kasvatettu, myös C-pilarin uudella muotoilulla.

Arabian öljytuottajien supistettua raakaöljyntuotantoa vuodenvaihteen 1973 – 74 tienoilla, amerikkalaisten autonvalmistajien keskuudessa levisi paniikki, joka johti outoihin reaktioihin. Vaikka autojen polttoainetalous oli kohonneen bensiinin hinnan takia noussut kuluttajille tärkeäksi asiaksi, ei se näkynyt mitenkään full-size autojen koossa tai varustelussa. Päinvastoin, vuosien 1975 – 76 autot ovat suurimpia, mitä sarjatuotantona henkilöautomarkkinoille on valmistettu. Moottoreiden puolella mentiin kuitenkin juuri päinvastaiseen suuntaan. Moottoritehoja oli laskettu tasaisesti ja tiukentuneet saastemääräykset ja niiden täyttämiseksi asennetut saastelaitteet kuristivat moottoreita entisestään. Lopputuoksna tästä oli, että tämän aikakauden amerikkalainen auto todellakin on janoinen. GM esitteli polttoaineen säästön nimissä New Efficiency System -paketin, johon kuului ensikertaa katalysaattori ja HEI-virranjakaja (High Energy Ignition). Paketin muita varusteita olivat mm. kaasuttimen uusi imuilmanotto ja vyörenkaat, jotka oli esitelty jo edeltävänä vuonna. Taloudellisuusajattelu tuotiin myös auton käyttäjän vaikutuspiiriin. Optiona oli saatavana Econominder-mittaripaketti, joka sisälsi moottorin jäähdytysnesteen lämpötilamittarin sekä imusarjan alipainetta mittaavan taloudellisuusmittarin. Kokonaisvaltaista käyttötaloudellisuutta haettiin myös kasvaneilla huoltoväleillä. Uusia käyttömukavuutta lisääviä optiovarusteita olivat mm. lasinpyyhkijöiden säädettävä tihkutoiminto ja 50/50 -jaettu etuistuin, lepoasentoon kääntyvällä matkustajan selkänojalla nyt kaikissa korimalleissa.

Moottorit 1975[muokkaa]

Vakiomoottori Teho SAE netto
350-2 V8 145
350-4 V8 155 ¤
Valinnaiset moottorit lisämaksusta
400-4 V8 175
454-4 V8 215

¤ Saatavilla vain Kaliforniassa

1976[muokkaa]

1976 Chevrolet Full Size-02.jpg
1976 Chevrolet Full Size-03.jpg
1976 Chevrolet Wagons-02.jpg

Mallivuodelle 1976 Caprice tuli vähäisin muutoksin. Tämä tulisi olemaan vuonna 1971 esitellyn korin kuudes ja viimeinen mallivuosi. Ajovaloumpiot olivat vaihtuneet pyöreistä suorakaiteenmuotoisiin. Keulan ilme poikkesi tältä osin muista isoista Chevyistä, samoin takavalojen muotilu oli Caprice Classicilla omanlaisensa. Maskin muotoilu muistutti kalliimman Cadillac Calaisin vastaavaa. Uutena varustelupakettina esiteltiin "Landau", joka oli saatvissa 2-oviseen coupe-malliin. Varustepakettiin kuului Landau-tyylinen vinyylikatto kiiltävillä rajauslistoilla, korin väriset pisarapeilit, korin väriset koristekapselit Landau-emblemmeillä, korin sivulistat katon vinyylin värisellä keskiosalla, takasivuikkunoiden Landau-dekaalit ja deluxe-puskurit muovisella listalla edessä ja takana. Caprice Estate -mallien pyykylkijäljitelmä oli nyt sävyltään tumma "Mozambique". Käyttömukavuutta lisäävänä tekijänä, station wagoneiden takaovet olivat suuremmat kuin sedan-mallien. Tavaratila oli helposti muunneltavissa, sillä myös kolmannen istuimen selkänoja kaatui alas sivuovelta käsin, sinne asennetun istuimen lukitusvivun ansiosta.

Vuoden 1976 mallit painoivat suunnilleen 1950 kg ja pituutta niillä oli 5660 mm. Korisarjan ensimmäisiin, vuoden 1971 malleihin verraten paino oli vuosien aikana noussut n. 120 kg ja pituutta oli tullut lisää 150 mm. Tämän korimallin valmistuksen lopettamisen myötä tulisi päättymään eräs aikakausi amerikkalaisten full-size autojen historiassa, Vuosina 1975 – 76 kuluttajille tarkoitetut autot olivat olleet suurimmillaan ja varustelu raskaimmillaan, tämänkaltaisia autoja ei enää tultaisi näkemään. Chevroletille ja Caprice-malleille tämä vuosi olisi lisäksi viimeinen, kun tarjolla olisi isolohko 454 V8 -moottori, hardtop-korimalleja tai piiloon vetäytyvä station wagoneiden takaovi.

Moottorit 1976[muokkaa]

Sedan ja coupe
Vakiomoottori Teho SAE netto
350-2 V8 ¤ 145
350-4 V8 ¤¤ 165
Valinnaiset moottorit lisämaksusta
400-4 V8 175
454-4 V8 ¤# 225

¤ Ei saatavilla Kaliforniassa, ¤¤ Kalifornian vakiomoottori, muualla optio, # Kaksoispakoputkisto
Kaikkien moottoreiden yhteydessä Turbo Hydra-matic automaattivaihteisto

Station wagon
Vakiomoottori Teho SAE netto
400-4 V8 175
Valinnaiset moottorit lisämaksusta
454-4 V8 ¤# 225

¤ Ei saatavilla Kaliforniassa, # Kaksoispakoputkistolla
Kaikkien moottoreiden yhteydessä Turbo Hydra-matic automaattivaihteisto


Aiheesta muualla[muokkaa]

1971[muokkaa]

http://www.youtube.com/watch?v=9IK2csA9xbc Video
http://www.oldcarbrochures.org/index.php/NA/Chevrolet/1971_Chevrolet Myyntiesitteitä
http://oldcaradvertising.com/Chevrolet/1971/1971%20Chevrolet%20Ad-11.html Capricen amerikkalainen lehtimainos

1972[muokkaa]

http://www.youtube.com/watch?v=ZLgnQAI2ncE Video
http://www.oldcarbrochures.org/index.php/NA/Chevrolet/1972_Chevrolet Myyntiesitteitä
http://oldcaradvertising.com/Chevrolet/1972/dirindex.html Amerikkalaisia lehtimainoksia

1973[muokkaa]

http://www.youtube.com/watch?v=E0MAlAByGw0
http://www.oldcarbrochures.org/index.php/NA/Chevrolet/1973_Chevrolet
http://oldcaradvertising.com/Chevrolet/1973/dirindex.html

1974[muokkaa]

http://www.youtube.com/watch?v=iqx_RNsb5BE
http://www.oldcarbrochures.org/index.php/NA/Chevrolet/1974_Chevrolet
http://oldcaradvertising.com/Chevrolet/1974/dirindex.html

1975[muokkaa]

http://www.youtube.com/watch?v=UV5MnobjYqg http://www.oldcarbrochures.org/NA/Chevrolet/1975_Chevrolet
http://oldcaradvertising.com/Chevrolet/1975/dirindex.html

1976[muokkaa]

http://www.youtube.com/watch?v=WQdHouvj8cg http://www.oldcarbrochures.org/NA/Chevrolet/1976_Chevrolet
http://oldcaradvertising.com/Chevrolet/1976/1976%20Chevrolet%20Ad-01.html

Chevrolet logo.png Chevrolet-mallien aikajana, 1950-1979
Luokka 1950-luku 1960-luku 1970-luku
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Subcompact Vega
Monza
Chevette
Compact Corvair Corvair
Chevy II / Nova Nova Nova Nova
Mid-size Chevelle / Malibu Chevelle / Malibu Malibu
Monte Carlo Monte Carlo Monte Carlo
Full-size Special Special 150 150 Delray / Yeoman
Deluxe Deluxe 210 / Townsman 210 Biscayne / Brookwood Biscayne / Brookwood Biscayne / Brookwood Biscayne / Brookwood Biscayne / Brookwood Biscayne (CAN)
Bel Air Bel Air / Townsman Bel Air Bel Air Bel Air Bel Air/ Townsman Bel Air/ Townsman
Beauville Impala Impala Impala Impala / Kingswood Impala / Kingswood Impala
Nomad Nomad Caprice / Kingswood Estate Caprice / Kingswood Estate Caprice
Urheiluauto Camaro Camaro
Corvette (C1) Corvette Corvette (C3)