Škoda Octavia (Typ 5E)

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Škoda Octavia
(Typ 5E)
Skoda Octavia 1.8 TSI Green tec Elegance (III) – Frontansicht.jpg
Valmistaja ja valmistusmaa Škoda Auto a.s.,
Flag of the Czech Republic.svg.png Tsekki, Mladá Boleslav [1]
Flag of Russia.svg.png Venäjä Nižni Novgorod [2]
Flag of India.svg.png Intia, Aurangabad [3]
Valmistusaika 2012
Luokka Keskiluokka
Kori 5-ovinen liftback
5-ovinen farmari
Suunnittelija Jozef Kabaň
Pohjalevy VAG MQB -pohjalevy
Moottori R4
Iskutilavuus 1390–1984 cm3
Teho 55–147 kW
Voimanvälitys Etuveto, Neliveto
Kiihtyvyys 7,3–15,9 s (0–100 km/h)
Huippunopeus 170–240 km/h
Kulutus 4,4–8,7 l/100 km (yhd. EU)
CO2-päästöt 114–207 g/km
Hintaluokka 20.600–36.100 € (2009)
Edeltäjä Škoda Octavia (Typ 1Z)
Seuraaja
Saman luokan autoja Audi A3 (8V)
Seat Leon (5F)
Volkswagen Golf VII

Pääartikkeli: Škoda Octavia

Škoda Octavia (virallinen kirjoitusmuoto ŠKODA Octavia) on tsekkiläisen, Volkswagen Groupiin kuuluvan Škoda Auton valmistama keskikokoluokan henkilöautomalli.

Kolmannen sukupolven Octavia sai ensiesittelynsä vuoden 2012 joulukuun puolivälissä, Mladá Boleslav'n kaupungissa sijaitsevassa Škoda-museossa pidetyssä paljastustilaisuudessa. Liftback-mallin valmistus aloitettiin Škodan Mladá Boleslav:n tehtaalla 17. päivänä joulukuuta 2012 ja ensimmäiset autot tulivat myyntiin helmikuussa 2013. Saman vuoden huhtikuussa aloitettiin farmarimallin tuotanto. Molemmat korimallit valmistetaan Volkswagen Groupin MQB -pohjalevylle.

Vuoden 2014 elokuussa markkinoille tuotiin korkeammalla maavaralla ja nelivedolla varustettu malli Octavia Scout.

Yleistä[muokkaa]

Korin valmistuksessa käytettyjen erikois- ja suurlujuusteräslaatujen ansiosta kolmannen sukupolven Octavia on 102 kg edeltäjäänsä kevyempi. Tämä taas näkyy pienempänä polttoaineenkulutuksena ja vähäisempinä CO2-päästöinä. Škodan energiapihin GreenLine-version kulutus on alimmillaan 3,4 litraa dieselöljyä sadalla kilometrillä, hiilidioksidipäästöjen ollessa 89 g/km. Liftback-mallin tavaratilan vetoisuus on 590 l ja farmarimallin 610 l. Mallin hinta on onnistuttu pitämään lähellä edeltäjänsä tasoa, mm. joitain rakenteita yksinkertaistamalla. Esimerkiksi edeltäneessä mallissa ollut takapyörien monivarsituenta on, 110 kW:n teholuokkaan asti, vaihtunut yhdystukiakseliin.

Liftback-versio tuli myyntiin helmikuun 2013 puolivälissä ja ensimmäiset farmarimallit lähtivät toimitukseen 25. päivänä toukokuuta. Tämän jälkeen mallisto on laajentunut suorituskykyisellä RS- ja nelivetoisella Scout-versiolla, jonka lisäksi RS:n moottorivalikoimaan täydennettiin siten, että se on valittavissa joko bensiini- tai dieselmoottorilla.

Kolmannen sukupolven Octavian ajoturvallisuutta lisääviin varusteisiin kuuluuvat mm. lukkiutumattomat jarrut (ABS), Front Assistant – automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä ja automaattijarrutus, Lane Assistant -kaista-avustin, Driver Activity Assistant - kuljettajan vireystason tunnistusjärjestelmä sekä Multi-collision Brake -monitörmäysjarrujärjestelmä, jonka toimintaperiaate on että jos sattuu onnettomuus, jossa kuljettajan tai etumatkustajan turvatyyny laukeaa, auto tekee automaattijarrutuksen. Euroopan markkina-alueelle tarkoitetuissa malleissa on kuljettajan sekä etumatkustajan turvatyynyjen lisäksi kuljettajan ja etumatkustajan istuimen sivuturvatyynyt, jotka suojaavat lantiota, vatsaa ja rintakehää sivutörmäysten yhteydessä. Kojelaudan alaosassa, ohjauspyörän alla on kuljettajan polviturvatyyny, lisäksi ikkunaturvatyynyt peittävät auton sivuikkuna-alueet ja sisärakenteet A-pilarista C-pilariin saakka. Mallin tuotannon alkuvaiheessa sen varusteisiin kuului myös jalankulkijoiden turvatyyny, mutta se poistui vuoden 2013 puolivälin vaiheilla varustuksesta. Tämän seurauksena Euro NCAP -törmäystestin jalankulkijan turvallisuusprosentit putosivat 82:ta 66 prosenttiin. Lisäksi kolmannen sukupolven Octavian turvallisuutta lisäävään varustukseen kuuluu Traffic Sign Recognition -liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä, mukatuva vakionopeussäädin ja vilkkuvat jarruvalot. Jarruvalot alkavat vilkkua automaattisesti, kun autolla jarrutetaan voimakkaasti ajonopeudessa yli 60 km/h. Kun auto on pysähtynyt, jarruvalojen vilkkuminen loppuu ja hätävilkut kytkeytyvät päälle. Kun autolla lähdetään jälleen liikkeelle, hätävilkut sammuvat automaattisesti.

Käyttömukavuutta lisäävinä varusteina mallissa on mm. avaimeton keskuslukitus ja käynnistys KESSY (Keyless-Entry-Start-and-Exit-System), ŠKODA infotainment -audiojärjestelmä sekä Columbus -navigointijärjestelmä 8" värikosketusnäytöllä.

Octavia G-TEC[muokkaa]

Škoda aloitti maakaasukäyttöisen Octavia G-TEC -mallin valmistuksen Mladá Boleslav´n tehtailla keväällä 2014.

Octavia G-TEC on saatavana sekä hatchback- ja farmarikorilla, molempien voimanlähteenä on 1,4 TSI -moottori. 81 kW:n (110 hv) tehonen moottori on suunniteltu käyttämään polttoaineenaan sekä bensiiniä että maakaasua (CNG). Mallin vakiovarustukseen kuuluu lisäksi Green tec -paketti, johon kuuluu moottorin start-stop -automatiikka ja jarrutusenergian talteenotto.

Uusi moottori täyttää syyskuussa 2014 voimaan tulevat Euro 6 -päästöluokitukset. CNG-käyttöisenä Octavia G-TEC- ja Octavia Combi G-TEC -mallien toimintasäde on n. 410 km. Keskimääräinen polttoaineenkulutus on 5,4 m3 (3,5 kg) kaasua per 100 km, tällä kulutuksella CO2-päästöt ovat 97 g/km. Bensiinikäyttöisenä toimintasäde on 920 km. Kun molempien polttoaineiden säiliöt on tankattu täyteen, toimintasäde on 1330 km. Kiihtyvyys 0 - 100 km/h vie aikaa 10,9 s ja mallien huippunopeus on 195 km/h.

Octavia G-TECissä on kaksi tavaratilan lattian alle sijoitettua CNG-säiliötä, joihin mahtuu yhteensä 15 kg kaasua, 200 bar:in paineeseen puristettuna. Octavia G-TECIn tavartilan vetoisuus on tästä huolimatta 460 l, Octavia Combi G-TECin 480 l.

Muiden Octavia-sarjan mallien tavoin, G-TEC sai kasvojenkohotuksen keväällä 2017.[4]

Octavia Scout[muokkaa]

Octavia Scout 2015 (1).jpg
Octavia Scout 2015 (2).jpg

Nelivetoinen, toisen sukupolven Octavia Scout sai ensiesittelynsä maaliskuussa 2014 pidetyssä Geneven autonäyttelyssä ja sen valmistus aloitettiin Mladá Boleslav'n tehtaalla saman vuoden elokuussa. Scout perustuu Octavia Combi -malliin.

Ulkoisesti Octavia Scout poikkeaa vakiomalleista etu- ja takapuskuriensa, muovisten lokasuojien ja helmalevikkeiden sekä ulkopeilien suojamuovien osalta. Etusumuvalot ovat malille yksinomaiset ja etu- sekä takapuskureissa on liukulevyt. Mallin maavara on 171 mm, joka on 31 mm vakiomalleja korkeampi. Vakiomalleja parempi alustan roiskesuojaus on vakiovaruste, samoin suuremmat, 220/50 R17 -renkaat kevytmetallivantein. Korkean maavaran ansiosta auton lähestymiskulma on 16,7 astetta ja jättökulma 13,8 astetta.

Tekniikka[muokkaa]

Edessä on MacPherson-pyöräntuenta ja kolmiotukivarret, takana on monivarsituenta.

Nelivetotekniikkana Octavia Scoutissa on Haldex-5 -lamellikytkin. Järjestelmän tukena on sähkötoiminen vetopyörästön lukko EDL (Electronic differential lock) sekä ajonvakautusjärjestelmä ESC (Electronic Stabilisation Control), joka on kuljettajan säädettävissä. Octavia Scoutin suurin sallittu perävaunumassa on 2000 kiloa.

Mallivuosi 2017[muokkaa]

  • Octavia saa uuden, 3-sylinterisen TSI-moottorin.
  • Active-, Ambition- ja Style -malleihin tulee tarjolle aerodynamiikkaa parantava paketti. Paketti sisältää maskin taakse sijoitetun, automaattisesti avautuvan ja sulkeutuvan kaihtimen, takaluukun tai katon jatkeena olevan ilmanohjaimen sekä matalamman alustan. Lisäksi pakettiin kuuluu matalan vierintävastuksen renkaat.
  • Malleihin 110 kW (150 hv) ja siitä ylöspäin, tuli tarjolle semi-aktiivinen (Dynamic Chassis Control, DCC) -vaimennusjärjestelmä. Tämän avulla kuljettaja voi valita ohjauksen ja alustan asetukset käyttötiloista Comfort, Normal ja Sport. DCC on saatavana myös Škoda Octavia RS- ja RS 230 -malleihin, jolloin sen avulla näiden urheilullisten mallien ominaisuudet saadaan miellyttävämmiksi jokapäiväisessä arkiajossa yhdellä napin painalluksella. Onnettomuuden uhatessa DCC kytkeytyy automaattisesti Sport-tilaan, jolloin auto on äkkinäisissä väistöliikkeissä paremmin hallittavissa.

Driving Mode Select -valitsimella kuljettaja pystyy säätämään ohjauksen, DSG:n ja alustan asetuksia eri toimiintatiloissa. Jokaisessa käyttötilassa asetukset voidaan tehdä omien mieltymysten mukaisiksi. DCC ja Driving Mode Select ovat tarjolla Ambition-varustetasosta ylöspäin.

Wienissä tammikuussa 2017 pidetyssä tilaisuudessa julkaistiin kasvojenkohotuksen saaneet Octavia ja Octavia RS. Uudistuksen myötä keula sai uuden ilmeen ja mallien mitat muuttuivat hieman. Octavian pituus kasvoi 11 millimetrillä mittaan 4670 mm ja Octavia Combin 8 millimetrillä mittaan 4667 mm. Taka-akselin raideleveys on suurentunut malliversiosta riippuen 20–30 millimetrillä. RS:n bensiinimoottori sai kasvojenkohotuksen yhteydessä 10 hevosvoimaa lisää.

Maaliskuussa 2017, Geneven autonäyttelyssä, yleisölle esiteltiin uudistuneet Octavia RS 245 ja Octavia Scout.[5]

Tekniikka[muokkaa]

Škoda 1.0 TSI -moottori

Octavia on saatavilla sekä TSI-bensiinimoottoreilla että Common-Rail -dieselmoottoreilla. Bensiinimoottorivaihtoehdot ovat nelisylinteriset 1.2 TSI (77 kW/105 hv) sekä 1.4 TSI (103 kW/140 hv) ja tehokkaimpana 1.8 TSI (132 kW/180 hv). Dieselmoottorivaihtoehdot ovat nelisylinteriset 1.6 TDI 105 (77 kW/105 hv) sekä tehokkaimpana 2.0 TDI 150 (110 kW/150 hv). Kaikkien perusmoottorien yhteyteen on asennettu Green tec -varustepaketti, johon kuuluu moottorin start-stop -automatiikka sekä jarrutusenergian talteenotto. Vaihteistoina Octaviaan on tarjolla on sekä viisi- että kuusivaihteiset käsivalintaiset vaihteistot tai automaattinen DSG-Kaksoiskytkinvaihteisto. Autoon valitun moottorin mukaan DSG-vaihteisto on kuusi- tai seitsemänvaihteinen.

Uusien EA211- (1.2 TSI, 1.4 TSI) ja EA888 (1.8 TSI, 2.0 TSI) -bensiinimoottorien pitäisi parhaimmillaan päästä jopa 23% pienempään polttoaineenkulutukseen, kuin aikaisemmin. Tätä tavoitetta on tuettu monilla teknisillä ratkaisuilla, kuten esimerkiksi pakoputkiston virtausten optimoinnilla siten, että moottori saavuttaa mahdollisimman nopeasti käyttölämpötilansa. Samoja bensiinimoottoreita käytetään myös Octavian sisarmalleissa Audi A3 (8V), Seat Leon (5F) ja Volkswagen Golf VII.

Mallivuodelle 2017 uusi turboahdettu, kolmesylinterinen TSI-moottori korvaa 1,2-litraisen, nelisylinterisen version. Uusi täysalumiininen 1.0 TSI painaa ainoastaan 78 kg. Sylinterilohkolla ja -kannella on omat jäähdytysnestepiirinsä, lisäksi sylinterikanteen integroitu pakosarja muodostaa tärkeän elementin moottorin lämmönhallinassa. Moottorin imu- ja pakonokka-akseleita voidaan säätää autonomisesti 50- ja 40 astetta.

Tekniset tiedot[muokkaa]

Ottomoottorit[muokkaa]

1.0 TSI 1.2 TSI 1.4 TSI G-TEC 1.4 TSI
Valmistusaika 6/2016- 12/2012- 12/2012–5/2015 5/2015–6/2016 3/2015- 12/2012–5/2015 5/2015–8/2017
Moottorin rakenne R3 12v, suorasuihkutus, turbo R4 16v, suorasuihkutus, turbo
Moottorin tunnus CHZD CJZB CJZA CYVB CPWA CHPA CHPB, CZDA
Moottoriperhe VW EA211
Iskutilavuus 999 cm³ 1197 cm³ 1395 cm³
Suurin teho 85 kW (115 hv) @
5500 r/min
63 kW (86 hv) @
4300–5300 r/min
77 kW (105 hv) @
4500–5500 r/min
81 kW (110 hv) @
4500–5500 r/min
81 kW (110 hv) @
4800–6000 r/min
103 kW (140 hv) @
4500–6000 r/min
110 kW (150 hv) @
4500–6000 r/min
Suurin vääntö 200 Nm @
2000–3500 r/min
160 Nm @
1400–3500 r/min
175 Nm @
1400–4000 r/min
200 Nm @
1500–3500 r/min
250 Nm @
1500–3500 r/min
Vetotapa, vakio Etuveto
Vaihteisto, vakio 6-port. manuaali 5-port. manuaali 6-portainen manuaalivaihteisto
Vaihteisto, valinnainen 7-port. DSG 7-portainen DSG
Kiihtyvyys 0–100 km/h: 9,9–10,2 s 12,0–12,2 s 10,3–10,5 s
[10,5–10,6 s]
10,9–11,0 s 8,4–8,5 s
[8,5–8,6 s]
Huippunopeus 200–202 km/h 178–181 km/h 193–196 km/h 193–195 km/h 212–215 km/h 212–215 km/h
[212–215 km/h]
Polttoaineenkulutus
(yhdistetty)
4,5 l/100 km
[4,6 l/100 km]
5,2–5,3 l/100 km 4,9–5,1 l/100 km
[5,0 l/100 km]
4,8–5,0 l/100 km
[4,8–4,9 l/100 km]
5,4 l/100 km
3,5 kg/100 km CNG
5,3 l/100 km
[5,0 l/100 km]
5,1–5,2 l/100 km
[4,8–5,1 l/100 km]
CO2-päästöt (yhdistetty) 104–105 g/km
[106–107 g/km]
119–122 g/km 114–117 g/km
[115 g/km]
113–116 g/km
[112–114 g/km]
97–127 g/km 121 g/km
[116 g/km]
117–121
[111–117 g/km]
  • Arvot hakasulkeissa koskevat valinnaisella vaihteistolla varustettuja malleja
Malli 1.5 TSI 1.8 TSI 1.8 TSI 4×4
Valmistusaika 8/2017- 12/2012- 7/2013-
Moottorin rakenne R4 16v, suorasuihkutus, turbo
Moottorin tunnus DADA CJSA CJSB
Moottoriperhe VW EA211 evo VW EA888
Iskutilavuus 1498 cm³ 1798 cm³
Suurin teho 110 kW (150 hv) @
5000–6000 r/min
132 kW (180 hv) @
5100–6200 r/min
132 kW (180 hv) @
4500–6200 r/min
Suurin vääntö 250 Nm @
1500–3500 r/min
250 Nm @
1250–5000 r/min
280 Nm @
1350–4500 r/min
Vetotapa Etuveto Neliveto
Vaihteisto, vakio 6-portainen manuaali 6-port. DSG
Vaihteisto, valinnainen 7-portainen DSG
Kiihtyvyys 0–100 km/h: 7,3–7,4 s
[7,4–7,5 s]
7,4–7,5 s
Huippunopeus 219–220 km/h 229–231 km/h 227–229 km/h
Polttoaineenkulutus
(yhdistetty)
4,9–5,0 l/100 km 6,1 l/100 km
[5,7–6,7 l/100 km]
6,4–6,6 l/100 km
CO2-päästöt (yhdistetty) 113–115 g/km
[114 g/km]
141 g/km
[128–156 g/km]
153–154 g/km
  • Arvot hakasulkeissa koskevat valinnaisella vaihteistolla varustettuja malleja

Dieselmoottorit[muokkaa]

1.6 TDI 1.6 TDI (GreenLine) 1.6 TDI 2.0 TDI 2.0 TDI5
Valmistettu 5/2013- 12/2012–05/2015 05/2015–12/2016 01/2014–05/2016 1/2017- 12/2012- 7/2013-
Moottorin rakenne R4 16v, yhteispaineruiskutus, turbo
Moottorin tunnus CLHB CLHA DBKA CRKB DDYA CKFC CUPA, CUNA5
Moottoriperhe VW EA288
Iskutilavuus 1598 cm³ 1968 cm³
Suurin teho 66 kW (90 hv) @
2750–4800 r/min
77 kW (105 hv) @
3000–4000 r/min
81 kW (110 hv) @
3250–4000 r/min
85 kW (115 hv) @
3250–4000 r/min
110 kW (150 hv) @
3500–4000 r/min
135 kW (184 hv) @
3500–4000 r/min
Suurin vääntö 230 Nm @
1400–2700 r/min
250 Nm @
1500–2750 r/min
250 Nm @
1500–3000 r/min
250 Nm @
1500–3200 r/min
320 Nm @
1750–3000 r/min
340 Nm @
1750–3000 r/min7
380 Nm/1750–3000 r/min
Vetotapa, vakio Etuveto
Vetotapa, valinnainen Neliveto Neliveto Neliveto6
Vaihteisto, vakio 5-portainen manuaalivaihteisto 6-port. manuaali 5-port. manuaali 6-portainen manuaali
Vaihteisto, valinnainen 7-portainen DSG /
6-portainen manuaali4
7-port. DSG 6-port. DSG /
6-portainen manuaali4
6-port. DSG6
Kiihtyvyys 0–100 km/h 12,2–12,3 s 10,8–11,7 s
[10,9–11,1 s]
10,8–11,0 s
[10,9–11,1 s]
10,6 s 10,1 s
[10,2 s]
8,5–8,7 s
[8,6–8,7 s]
7,9–8,0 s
[7,1–8,0 s]
Huippunopeus 183–186 km/h 188–194 km/h 191–195 km/h
[191–195 km/h]
206 km/h 203 km/h
[202 km/h]
213–218 km/h 219–232 km/h
Polttoaineenkulutus
(yhdistetty)
4,1 l/100 km 3,8–4,5 l/100 km
[3,9–4,0 l/100 km]
3,8–3,9 l/100 km
[3,7–3,9 l/100 km]
3,2–3,5 l/100 km 4,0–4,2 l/100 km
[3,9–4,0 l/100 km]
4,1–4,9 l/100 km
[4,5 l/100 km]
4,6 l/100 km
[5,0–5,1 l/100 km]
CO2-päästöt
(yhdistetty)
109 g/km 99–119 g/km
[102–104 g/km]
98–101 g/km
[98–102 g/km]
85–90 g/km 105–109 g/km
[102–105 g/km]
106–124 g/km
[119 g/km]
119 g/km
[129–132 g/km]
  • Arvot hakasulkeissa koskevat DSG-vaihteistolla varustettuja malleja
  • 4 = Nelivedon yhteydessä, 7/2013 lähtien, malleihin L&K ja Scout
  • 5 = Nelivedon yhteydessä, malleihin L&K, Scout ja RS
  • 6 = Mallit L&K ja Scout
  • 7 = 11/2016 lähtien 340 Nm

Turvallisuus[muokkaa]

2013
EuroNCAP.png Euro NCAP -kolaritestin tulokset
Yleisarvosana Encap a 5.png
Aikuismatkustaja 93 % 34 pistettä
Lapsimatkustaja 86 % 42 pistettä
Jalankulkija 66 % 24 pistettä
Turvallisuus avusteet 66 % 6 pistettä
Valmistenumero, josta lähtien tulokset voimassa: TMBBG7NE8D0040380
Kolaritestin tulos Euro NCAP -sivulla

Rekisteröinti[muokkaa]

Škoda Octaviaa rekisteröitiin Suomessa seuraavasti:

Vuosi 2013
Määrä (kpl) 4780

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

Skoda.png Škoda Auton-mallien aikajana Euroopassa 2010 – 2040
Luokka 2010 2020 2030
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Kaupunkiauto Citigo
Pieni auto Fabia II Fabia (NJ)
Kompaktiluokka Octavia I Rapid (NH) Scala
Keskiluokka Octavia II Octavia III Octavia IV
Ylempi keskiluokka Superb II Superb (3V)
Tila-auto Roomster
Crossover Yeti I Yeti II Kamiq
SUV Karoq (NU)
Kodiaq
Kodiaq RS