Harry Ferguson

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Harry Ferguson 2.jpg

Henry George "Harry" Ferguson (4. marraskuuta 1884 – 25. lokakuuta 1960) oli irlantilainen insinööri ja keksijä, joka tunnetaan parhaiten saavutuksistaan modernin traktorin kehittäjänä. Hän oli lisäksi ensimmäinen irlantilainen joka valmisti oman lentokoneen ja lensi sillä, lisäksi hänet tunnetaan moottoriurheilun parista. Ensimmäisen nelivetoinen Formula 1 -luokan kilpa-auto, Ferguson P99, kehitettiin Ferguson Research Ltd.:n toimesta. Tänäpäivänä hänen nimensä elää Massey Ferguson -tuotemerkin yhteydessä.

Elämäkerta[muokkaa]

Uran alku[muokkaa]

Harry Ferguson syntyi yksitoistalapsiseen maanviljelijäperheeseen Growellissa, Dromoren kaupungin lähistöllä, Pohjois-Irlannin Downin kreivikunnassa.

Vuonna 1902 Harry siirtyi maatilalta töihin veljensä Joen omistamaan, polkupyörien ja autojen huoltoja ja korjauksia harjoittavaan firmaan. Työskennellessään mekaanikkona hän sai ulkomaalaisten, lentonäytöksiä järjestäneiden seurueiden inspiroimana, kipinän ilmailuun. Vuonna 1904 hän aloitti kilvanajamisen moottoripyörällä.

Ilmailu[muokkaa]

Ferguson Monoplane.jpg

Harry Fergusonista tuli ensimmäinen lentokoneella lentänyt irlantilainen ja ensimmäinen Irlannin taivaalle noussut henkilö, kun hän joulukuun 31. päivänä vuonna 1909 nousi lentoon itse valmistamallaan yksitasoisella lentokoneella. Voimanlähteenä lentokoneessa oli 35-hevosvoimainen J.A.P.-moottori.

Maatalouden laitteiden suunnittelu[muokkaa]

T-mallin Fordista muokattu Eros-traktori

Ajauduttuaan veljensä kanssa erimielisyyksiin lentämisen turvallisuudesta ja tulevaisuudesta, Harry päätti jatkaa lentämisen kehittämistä yksin. Hän testasi lentokonettaan vielä vuosien 1911 ja 1912 aikana, kunnes luopui sen jatkokehityksestä. Harry oli perustanut vuonna 1911 yhtiön, joka myi Maxwell-, Star- ja Vauxhall-henkilöautoja sekä Overtime traktoreita. Tästä liiketoimesta muototui myöhemmin Harry Ferguson Limited -yhtiö.

Harry Ferguson ymmärsi ongelmat joita ilmaantui, käytettäessä traktoria ja auraa hevosvetoisen auran tapaan, toisistaan erillisinä yksikköinä. Hän kehitti kiinteästi vetokoneeseen liitettävän auran, jonka hän esitteli vuonna 1917, Fordin T-mallista modifioituna autotraktorina nimeltä "Eros". Ferguson ja häntä avustanut insinööri Willie Sands suunnittelivat vartavasten Eroksen perään sopivan, tukipyörättömän auran nimeltä "Belfast plough".

Ferguson oli käynyt vuonna 1917 Henry Fordin kanssa neuvotteluja Fordson F -traktorin mahdollisesta tuotannosta Irlannissa ja näiden neuvottelujen tuloksena Henry Ford & Son ilmoitti aloittavansa traktoritehtaan rakennustyöt Irlannin Corkissa. Jotta Eroksen valmistuksen ja tulevan F-mallin valmistuksen väliin ei tulisi myynnillistä katkosta, Ferguson tuotti maahan 6000 kappaletta Fordson Malli F -traktoria. Willie Sands suunnitteli muutossarjan, jolla Eroksen perään suunniteltu kyntöaura saatiin kytkettyä Fordson F:n perään.

Kolmipistenostolaite[muokkaa]

Ferguson TEF kolmipistenostolaite.jpg

Harry käänsi tämän aurojen valmistusta koskeneen takaiskun edukseen, myymällä omistusosuutensa Eros-auroja valmistaneesta yhtiöstä ja perustamalla Eber ja George Shermanin kanssa vuonna 1925 yhtiön nimeltä Ferguson-Sherman Inc. Harry omisti kaiken tarmonsa kehittääkseen erityisesti Fordson F-mallin perään soveltuvan kyntöauran. Tämän kehitystyön tuloksena syntyi kahteen suuntaan toimiva “Duplex Hitch”-kytkentälaite. Sen etuisuutena, keveyden lisäksi, oli että auran takertuessa esteeseen sitä voitiin keventää ylöspäin siirtämällä. Tämä vähensi traktorin ympärikaatumisen riskiä, mikäli aura tarttuu kiinni esteeseen tai vetovastus kasvaa liaaksi maaperän tiiviyden takia.

Kolmipistenostolaite on se keksintö, josta Harry Ferguson parhaiten muistetaan. Tämä laite oli maanviljelystyössä suorastaan vallankumouksellinen. Sen sijaan että traktorilla olisi vain vedetty maan muokkaamiseen tarkoitettuja laitteita, niiden työkorkeutta voitiin nyt tarpeen ja käyttöolosuhteiden muutosten mukaan säädellä hydraulisesti. Kolmipistenostolaite kasvoi Fergusonin 1920-luvun alkupuolella suunnitelemasta "Duplex Hitch" -kytkentälaitteesta. Kolmipistenostolaite patentoitiin vuonna 1928. Nostolaitteen ensimmäinen versio oli nykyisiin nähden "väärin päin", ts. alhaalla oli yksi mekaaninen työntövarsi ja ylhäällä kaksi hydraulista vetovartta, muta pian Ferguson käänsi järjestyksen toisin päin.

Ferguson Black[muokkaa]

Harry Fergusonin saatua kolmipistenostolaitteen kehitystyön valmiiksi, hän tarvitsi kevyen traktorin jossa "Ferguson System" pääsisi oikeuksiinsa. Hänelle kävi pian selväksi että paras tapa edetä oli oman traktorimallin suunnittelu ja valmistus. Vain siten samaan laitteeseen pystyttäisiin yhdistämään ne ominaisuudet, jotka hän näki traktorissa tarpeelliseksi. Tämän kehitystyön tuloksena syntyi prototyyppi Ferguson "Black" (nimitys tulee traktorin kauttaaltaan mustasta värityksestä), joka esiteltiin vuuonna 1933. Mallin sarjatuotanto aloitettiin vuonna 1936 ja Ferguson Malli A -nimisen traktorin varsinaisesta valmistuksesta vastasi konepajayhtiö David Brown Ltd., Yorkshiren Huddersfieldissä. Tätä yhteistyötä varten perustettiin yhtiö nimeltä Ferguson-Brown Ltd. Ferguson Black oli nykyaikaisen traktorin kantaäiti, hydraulisine kolmipistenostolaitteineen, vetovastuksen tasaimineen ja automaattisine syvyyssäätöineen.

Ferguson-Brown -traktorit[muokkaa]

Vuonna 1933 tapahtunutta "Black"-prototyypin esittelyä seuranneina vuosina Harry Ferguson paneutui hydrauliikkajärjestelmän ongelmiin. Vuonna 1935 nämä oli ratkaistu ja mallin sarjatuotanto saatettiin aloittaa. Tätä varten Ferguson solmi yorkshirelaisen konepaja David Brown Ltd:n kanssa yhteistyösopimuksen, jonka perusteella Dawid Brown aloittaisi traktorien valmistamisen Huddersfieldin tehtaallaan ja Harry Ferguson Ltd. huolehtisi niiden myynnistä.

Ensimmäiset 550 kappaletta Ferguson Malli A -traktoria varustettiin Coventry Climax L -moottorilla, joka antoi sille noin 20 hevosvoiman tehon. Tämän jälkeen Coventry Climax uudisti työkalunsa ja David Brown Ltd. osti aiemmat, valmistaakseen tästälähtien moottorit itse.

Ennen tehtaalta lähtöä, jokaisen valmistuneen traktorin moottori testattiin, jotta voitiin varmistua moottorin oikeasta ja riittävästä tehosta ja paljaat metallipinnat tarkistettiin ruosteen varalta, ennenkuin niiden päälle suihkutettiin "Fergusonin harmaa" maalipinta. Traktorin perusversion myyntihinta, ilman lisälaitteita oli vuonna 1936 224 puntaa (nykyrahassa n. 13 000 £), tähän päälle kyntöaura, jonka hinta oli 26 puntaa (nykyrahassa n. 1500 £). Vertailuna samaan aikaan Fordson maksoi vain 140 puntaa (nykyrahassa n. 8000 £). Tämä seikka, yhdessä talouden matalasuhdanteen kanssa, tarkoitti sitä että myyntilukemat olivat verrattain alhaiset. Vuosien 1936 – 1938 välisenä aikana valmistui 1350 yksikköä. Agressivisesta myyntitoiminnasta huolimatta koneita meni kaupaksi vain 15 – 20 kappaleen viikkovauhtia ja vuonna 1937 myymättömiä koneita alkoi kasautua yhtiön pihalle. Mielipide-erot siitä, miten myyntiä saataisiin vauhditettua, johtivat Harry Fergusonin ja David Brownin teiden erkanemiseen vuonna 1938.

Yhteistyö Fordin kanssa[muokkaa]

Lokakuussa 1938 Harry Ferguson päätti siirtyä valtameren toiselle puolelle ja vei mennessään Ferguson-Brown traktorin No 722, täysin lisälaittein varusteltuna. Fegusonin yhteistyökumppani Eber Sherman järjesti Harry Fergusonille tapaamisen Henry Fordin kanssa, jossa tällä oli mahdollisuus esitellä Ferguson-Brown -traktorin ominaisuuksia. Maatalon poikana Henry Ford oli näkemästään vaikuttunut ja hän ja Harry Ferguson solmivat kuuluisan "kättä-päälle" -sopimuksen, jonka tuloksena syntyi Ford-Ferguson 9N -traktorimalli.

Henry Fordin pojanpoika Henry Ford II katkaisi yhteistyösopimuksen Fergusonin kanssa 30. päivänä kesäkuuta vuonna 1947. Ford jatkoi kuitenkin kolmipistenostolaitteen käyttöä uudessa 8N-traktorimallissaan, mutta ilman "Ferguson System" -nimeä. Koska Fergusonin patentti oli vielä voimassa, hän haastoi Ford Motor Companyn oikeuteen, suunnittelemansa laitteen luvattomasta valmistuksesta. Oikeus antoi asiasta päätöksensä huhtikuussa 1952 ja siinä Ford Motor Company velvoitettiin maksamaan Harry Fergusonille 9 miljoonaa dollaria (nykyrahassa 76,8 miljoonaa dollaria), korvauksina patenttirikkomuksista. Oikeudenkäynti jättiläismäistä koneistoa vastaan maksoi Fergusonille puolet tuosta summasta sekä terveyden menetyksen.

Harmaa Fergu[muokkaa]

Toisen maailmansodan aikana brittiläinen Standard Motor Company oli rakentanut Coventryn Banner Lanelle lentokoneiden moottoreita valmistaneen tehtaan. Sodan päätyttyä tämä pinta-alaltaan 93 000 m2 tehdas oli lähes tyhjäkäynnillä ja Standard Motorin johtaja Sir John Black etsi kuumeisesti uusia toimintoja sen kattojen alle. Harry Fergusonin kiinnostuksen kohteena oli juuri tämäntyyppinen teollisuuslaitos ja nämä kaksi solmivat sopimuksen Ferguson-traktoreiden tuotannon aloittamisesta. Kuten aiemminkin, Harry Ferguson vastasi suunnittelusta, kehityksestä, myynnistä ja huolto-organisaation järjestämisestä, Standard Motor Companyn toimiessa traktoreiden valmistuksesta vastaavana.

Uuden yhteenliittymän ensimmäisenä tuotoksena syntyi Ferguson TE20 (TE = Tractor England), joista ensimmäinen rullasi ulos Banner Lanen tuotantolinjalta 6. päivänä heinäkuuta vuonna 1946. "Pikku Fergu" tai "Harmaa Fergu", joilla nimillä traktori meillä Suomessa tunnettiin oli merkittävä virstanpylväs, ei vain Fergusonille vaan ylipäätään koko maatalousalalle.

Ensimmäisten versioiden moottorina oli amerikkalainen 1966 cm3 Continental Z-120, mutta kun Standard Vanguard -henkilöautoa varten kehitetty 2088 cm3 moottori tuli markkinoille syyskuussa 1947, tämä otettiin TE20:ssa käyttöön kesäkuussa 1948. Banner Lanen tehtailla valmistettiin vuoteen 1953 mennessä 517 651 kappaletta Ferguson TE20 -traktoria. Vuoden 1953 keskivaiheilla Harry Ferguson Ltd yhdistyi kanadalaisen, maatalouskoneita ja traktoreita valmistaneen Massey-Harris Company Ltd:n kanssa ja ne muodostivat Massey-Harris-Ferguson -nimisen yhtiön. Yhtiö jatkoi traktoreiden valmistamista sekä Massey-Harris- että Ferguson-brändien alla joulukuuhun 1957, jolloin yhtiön nimeksi muutettiin Massey-Ferguson. Massey-Harris-Ferguson -yhtiön ensimmäinen yhteinen tuote oli Ferguson FE35 eli "Kultamaha", joka esiteltiin lokakuussa 1956. Vuoden 1957 lopussa traktorin merkki muuttui Massey-Fergusoniksi ja väri punaiseksi.

Harry Ferguson kuoli barbituraattien yliannostukseen kotonaan Gloucestershiren Stow-on-the-Woldissa vuonna 1960. Selvittämättä jäi, oliko kyse vahingosta vai tarkoituksellisesta teosta.

Ferguson traktorit Suomessa[muokkaa]

Traktoreita Suomessa edusti aina vuoteen 1961 Farming Oy. Tämän jälkeen Massey Fergusoniksi nimeltään muuttuneita maatalouskoneita edusti Hankkija Maatalous, jonka jälkeen Massey Ferguson -traktoreiden maahantuonti alkoi silloisen Maatalouskeskon (nyk. Konekesko) toimesta 1.8.2002. 9.3.2016 Maahantuojaksi vaihtui Turun Konekeskus.

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Massey_Ferguson-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.

Muut lähteet[muokkaa]

http://www.ferguson-museum.co.uk/index.php
http://www.yesterdaystractors.com/articles/artint262.htm
http://tractorblogger.blogspot.fi/2009/02/origins-of-modern-tractor-part-6-of-10.html The HANDSHAKE DEAL
http://www.konedata.net/Traktorit/MF35.htm
http://www.maatilanpirkka.fi/fi/content/massey-ferguson-traktorit-10-vuotta-keskolla
http://www.turunkonekeskus.fi/ajankohtaista/turun-konekeskus-oy-aloittaa-massey-fergusonin-maahantuojana-ja-myyjana.html