Ford Focus III RS

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ford Focus RS
Ford Focus III RS etu.jpg
Valmistaja ja valmistusmaa Ford-Werke GmbH,
Flag of Germany.svg.png Saksa, Saarlouis [1]
Valmistusaika 20162018
Luokka Kompaktiluokka
Kori 5-ovinen hatchback
Suunnittelija Ford Performance
Pohjalevy
Moottori R4
Iskutilavuus 2300 cm3
Teho 257 kW
Voimanvälitys Neliveto
Kiihtyvyys 4,7 s (0–100 km/h)
Huippunopeus 268 km/h
Kulutus 7,7 l/100 km (yhd. EU)
CO2-päästöt 175 g/km
Hintaluokka
Edeltäjä Ford Focus II RS
Seuraaja
Saman luokan autoja

Pääartikkeli: Ford Focus RS

Kolmannen sukupolven Focus RS esiteltiin keväällä 2015 pidetyssä Geneven autonäyttelyssä. Mallin valmistus alkoi tammikuussa 2016 ja autot tulivat myyntiin maaliskuusta lähtien.

Focus III RS on tekniikaltaan nelivetoinen, ensimmäistä kertaa mallisarjan historiassa. Focus III RS on myös ensimmäinen RS-malli, joka tuli myyntiin kaikkialla maailmassa, aiempien autojen oltua tarjolla ainoastaan Euroopassa. [2][3]

Yleistä[muokkaa]

Focus RS perustuu kolmannen sukupolven vakio-Focusiin, mutta sen vakiovarustus poikkeea joiltain osin ylöspäin sekä urheilullisempaan suuntaan.

Focus RS:n yksinomaisia vakiovarusteita ovat:

  • Ulkopuoli: Kirkas LED-takasumuvalo alhaalla keskellä sekä 19-tuumaiset RS-kevytmetallivanteet 235/35R19 –renkailla. Vakiovarusteena olevat Bi-Xenon HID -mukautuvat ajovalot säätävät valon määrää ja kulmaa ajoneuvon nopeuden, ohjauskulman ja etäisyyden mukaan.
  • Sisätilat: Recaro-istuimet osanahkaverhoilulla, etuovien kynnyslistat RS-logolla, RS-lattiamatot edessä ja takana, musta kattoverhoilu, yksivärinen Ambiente–sisävalaistus sekä Audio 6: Sony radio/CD, DAB, 8" värikosketusnäyttö, 9 kaiutinta, 2xUSB- ja AUX-liitäntä, SD korttipaikka, Ford SYNC 2 Hätäapu- ja Bluetooth® HandsFree-toiminnoilla. (Englanninkieliset toiminnot) [4]

Tekniikka[muokkaa]

Focus RS:n ominaisuuksia ovat Launch Control, 4 ajoasetusta (Normal, Sport, Track, Drift) sekä vaihtovalo, joka ilmaisee optimaalisen vaihtohetken 5900 minuuttikierrosnopeuden kohdalla ja alkaa vilkkumaan kun kierrosluku lähestyy punarajaa eli 6800 r/min.

Moottori[muokkaa]

Focus RS:n voimanlähteenä on Fordin EcoBoost-moottori, jonka rakenne on sama kuin uudessa Mustangissa käytössä olevan, täysalumiinisen nelisylinterisen 2,3 litran moottorin. Focus RS:ssä käytössä olevaa moottoria on muutettu jonkin verran.

Kasvanut ulostuloteho on muodostettu uuden matalan inertian kaksikierukkaisen (twin scroll) turboahtimen avulla. Siinä on suurempi kompressoripuoli, joka antaa huomattavasti suuremman ilmavirtauksen yhdessä paljon suuremman välijäähdyttimen kanssa - näiden avulla maksimoidaan ahtopaine. Moottorin imupuolen virtausta on parannettu ja myös avaran pakopuolen suorituskykyä sähköisesti ohjatulla venttiilillä pakoputkessa - näiden avulla optimoidaan vastapaine ja pakoäänet.

iAWD-nelivetojärjestelmä[muokkaa]

Ford Performance -neliveto pohjautuu kahteen elektronisesti ohjautuvaan kytkimeen, jotka on sijoitettu voimanlähteen molemmin puolin. Nämä hallitsevat väännön jakautumista edessä ja takana ja voivat säädellä myös sivuttaisvääntöä taka-akseliin. Näin saadaan aikaan kaarreajo-ominaisuus, jolla on merkittävä vaikutus auton käsiteltävyyteen ja käyttäytymiseen mutkissa.

Hallintayksikkö muuttaa voimanjakoa kulloisenkin ajotilanteen mukaisesti ja tarkkailee sitä lukuisten antureiden avulla 100 kertaa sekunnissa. Väännöstä enimmillään 70 prosenttia voidaan ohjata taka-akselille. Koko taka-akselissa oleva vääntö voidaan jakaa jommallekummalle takapyörälle.

Mutkissa ajettaessa vääntö siirtyy ulommaiseen takapyörään, kun ohjauspyörä kulma, sivuttaiskiihtyvyys, kallistus tai vauhti muuttuu. Auto taittuu paremmin mutkaan, on vakaampi eikä käytännössä aliohjaudu ollenkaan.

Nelivetoa on säädetty poikkeuksellisen hyvän pidon, kaarrenopeuden ja mutkan jälkeisen kiihtyvyyden aikaan saamiseksi. Käsiteltävyyttä on mahdollista säätää, joten auto saadaan hallittuun luisuun radalla.

Alusta[muokkaa]

Ford Performance -neliveto on kalibroitu edistyneen ajovakauden hallintajärjestelmän rinnalla, erityisesti jarruihin perustuvan kaarreajon hallintajärjestelmän kanssa, joka toimii nelivetojärjestelmän voimanjaon rinnalla.

Alustassa on urheilullinen jousitus - jousien, puslien ja kallistuksenvakaimen ollessa jäykempiä kuin Focus ST:ssä - sekä vaihdettavat kaksivaiheiset iskunvaimentimet, jotka tuovat lisäjäykkyyttä radalla ajettaessa. Huolellisesti säädetty EPAS-ohjausjärjestelmä toimii yhteistyössä jäykistetyn etujousituksen ja lyhyempien tukivarsien kanssa ja saa aikaan tunnokkaan ohjauksen. [2][4]

Tekniset tiedot[muokkaa]

RS
Valmistettu 1/2016-4/2018
Moottorin rakenne R4-ottomoottori, DOHC 24v, Ti-VCT, suorasuihkutus, twin-scroll turbo, välijäähdytin
Moottorin tunnus EcoBoost
Iskutilavuus 2261 cm³
Suurin teho 257 kW (350 hv) @
6000 r/min
Suurin vääntö 440 Nm
(yliahdolla 470 Nm)
@
2000–4500 r/min
Vetotapa Neliveto (iAWD)
Vaihteisto 6-port. manuaali
Kiihtyvyys 0–100 km/h 4,7 s
Huippunopeus 268 km/h
Polttoaineenkulutus
(yhdistetty)
7,7 l/100 km
CO2-päästöt
(yhdistetty)
175 g/km
EU-päästöluokitus Euro 6

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

  1. Michael Martinez: Ford’s Focus RS begins production in Germany – The Detroit News, 18. tammikuu 2016. Viitattu: 10. joulukuu 2018.
  2. 2,0 2,1 Ensiesittelyssä täysin uusi Ford Focus RS: huipputehokkaassa autossa on ensimmäistä kertaa neliveto – Oy Ford Ab, 17. helmikuu 2015. Viitattu: 10. joulukuu 2018.
  3. Toni Jalovaara: Ford Focus RS on raju – Tekniikan Maailma, 3. helmikuu 2015. Viitattu: 10. joulukuu 2018.
  4. 4,0 4,1 Uusi Ford Focus RS – Legenda on palannut! – FordStore Lahti, 24. syyskuu 2015. Viitattu: 11. joulukuu 2018.
Ford logo.png Fordin Euroopassa myytävien mallien aikajana 2010 – 2040
Luokka 2010-luku 2020-luku 2030-luku
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Kaupunkiauto Ka (RU8) Ka+
Pieni auto Fiesta VII Fiesta VIII
Fiesta ST (JA8) Fiesta VIII ST
Kompaktiluokka Focus II Focus III Focus (DEH)
Focus II ST Focus III ST Focus IV ST
Focus II RS Focus III RS
Keskiluokka Mondeo IV Mondeo V
GT Mustang VI
CUV Puma
SUV EcoSport
Kuga I Kuga II Kuga III
Edge
MPV Fusion B-MAX
C-MAX / Grand C-MAX
S-MAX I S-MAX II
Galaxy II Galaxy III
LAV Transit Courier
Transit Connect I Transit Connect II
Pakettiauto /
Minibussi
Transit Custom / Tourneo Custom
Transit V Transit VI
Lava-auto Ranger (J97M) Ranger (T6)