Ford Focus III ST

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ford Focus III ST
Ford Focus III ST- Mondial de l'Automobile de Paris 2012 - 001.jpg
Valmistaja ja valmistusmaa Ford Team RS,
Ford Performance
Flag of Germany.svg.png Saksa, Saarlouis [1]
Valmistusaika 20122018
Luokka Kompaktiluokka
Kori 5-ovinen hatchback
5-ovinen farmari
Suunnittelija
Pohjalevy Ford Global C
Moottori R4
Iskutilavuus 2000 cm3
Teho 136 – 184 kW
Voimanvälitys Etuveto
Kiihtyvyys 6,5 – 8,3 s (0–100 km/h)
Huippunopeus 216 – 248 km/h [2]
Kulutus 4,2 –6,8 l/100 km
(yhd. EU) [2]
CO2-päästöt 110 – 159 g/km
Hintaluokka
Edeltäjä Ford Focus mk2 ST
Seuraaja Ford Focus IV ST
Saman luokan autoja

Pääartikkeli: Ford Focus ST

Kolmannen sukupolven Focus ST esiteltiin syskussa 2011 pidetyssä Frankfurtin autonäyttelyssä ja sen valmistus aloitettiin Fordin Saarlouisin tehtaalla Saksassa kesäkuussa 2012. Euroopassa Focus ST tuli tarjolle myös farmarikorisena ST Wagon -versiona.

Vuonna 2014 ST sai muun Focus-malliston tavoin kasvojenkohotuksen ja samalla tarjontaan lisättiin dieselmoottorinen versio.

Yleistä[muokkaa]

Edellisen sukupolven ST:n voimanlähteenä toiminut Volvon viisisylinterinen on vaihtunut 2,0-litraiseen EcoBoost-moottoriin. Kyseisen moottorin teho Focus ST:ssä on 184 kW (250 hv) ja vääntömomentti 360 Nm, voimanvälityksestä vastaa Getragin MMT6-manuaalivaihteisto. Kiihdytys 0 - 100 km/h nopeuteen vie aikaa 6,5 sekuntia ja mallin huippunopeus on 248 km/h. Kolmannen sukupolven Focus ST on Fordin ensimmäinen Maailmanauto-politiikan mukainen urheilullinen malli, jota myydään samanlaisena versiona (Wagon-mallia lukuunottamatta) viidellä mantereella ja yli 40:ssä maassa.

Varusteet[muokkaa]

Alusta[muokkaa]

Focus ST:n alusta on erikoisvaimentimin varustettu sarjavalmisteinen sport-alusta. Ajonvakautusjärjestelmä (ESP) on säädettävissä kolmelle eri asetukselle ja sen kanssa yhteistyössä toimii sähköinen vetopyörästön lukko (Torque Vectoring Control). TSC (Torque Steer Compensation) -järjestelmä hillitsee voimakastehoisessa etuvetoisessa autossa ilmenevää ohjauksen vetelyä ja yhdistettynä muuttuvavälityksiseen, sähköiseen ohjaustehostimeen se mahdollistaa voimakkaat kiihdytykset kaarreajossa. Järjestelmä tarjoaa osaavalle kuljettajalle myös mahdollisuuden viedä etuvetoista autoa takavetoisen tavoin kylki edellä.[1]

Kori[muokkaa]

Koska Focus ST on enemmänkin korkeatasoinen ja samalla suorituskykyinen auto, kuin raaka ja raju urheiluversio, on sen varustelista kohtuullisen kattava. Mallin varusteisiin kuluu mm. ilmastointi, Recaro-sport-istuimet edessä, Radio/CD -laitteisto USB-liitännällä ja ohjauspyörän taakse sijoitetulla kaukosäätimellä, avaimeton Power Start -käynnistys ja 18-tuumaiset ST-design -kevytmetallivanteet matalaprofiilirenkailla ja rengaspaineiden tarkkailujärjestelmällä.

Urheilullista ilmettä mallille antavat kiiltävän musta maski, korin värinen kattospoileri, helmasarjat, sekä diffuusori, jonka keskelle on sijoitettu pakoputkien tupla-ulostulot. Wagon-malliin kuuluu edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi mustat kattokaiteet.

Sisätiloissa mittaristoa on täydennetty öljynpaine-, öljyn lämpötila- ja ahtopainemittarein. Nahkaverhoiltu ohjauspyörä ja vaihteenvalitsimen nuppi ovat vakiovarusteita, samoin ST-design -polkimet. Koska kyseessä on korkeatasoinen auto, myös äänieristyksestä on huolehdittu hyvin. Urheilullista tunnelmaa matkustamoon on kuitenkin saatavilla Sound-Symposer -järjestelmän avulla, joka erityisen venttiilin avulla luo auton sisälle kilpa-automaisen äänimaailman.[2]

Lisämaksua vastaan auton varustetasoa voi nostaa sähkösäätöisillä, Windsor-nahkaisilla etuistuimilla, kaksialueilmastoinnilla ja Bi-Xenon-ajovaloilla, joiden kanssa tulee LED-päiväajovalot ja -takavalot.

Facelift 2015[muokkaa]

Focus III ST (2015-)
Ford Focus III ST hatchback (facelift).jpg
Focus III ST Wagon (2014-)
Focus III ST (facelift) ohjaamo
  • Uusi Ford Focus ST tarjoaa parannettua ajodynamiikkaa, edistyksellisiä ominaisuuksia ja ensimmäistä kertaa niin bensiini- kuin dieselmoottorivaihtoehdon
  • Uudet alustan hallintateknologiat, kuten alan ensimmäinen Enhanced Transitional Stability -vakausjärjestelmä, sekä hienosäädetty jousitus ja ohjaus saavat aikaan entistä tunnokkaamman ja tasapainoisemman ajokokemuksen.
  • Focus ST:n saa nyt myös 185-hevosvoimaisena dieselinä 110 g/km CO2-päästöillä 250-hevosvoimaisen EcoBoost-bensiinimoottorin lisäksi. Auto-Start-Stop-toiminto on vakiona molemmissa moottorivaihtoehdoissa
  • Uusissa, urheilullisen ja tehokkaan näköisissä viisiovisissa ja farmarimalleissa on erottuva lamppujen, säleikön ja puskurin muotoilu sekä valinnaisena uudet 19-tuumaiset kevytmetallivanteet ja suorituskykyiset jarrut.
  • Ohjaamon hallintalaitteet ovat ergonomisesti sijoitetut, istuimet ovat Recaron ja ohjauspyörä ST:lle tyypillisen urheilullinen.
  • Uusiin kuljettajaa avustaviin ja yhteydenpitoa helpottaviin ominaisuuksiin kuuluvat SYNC2-järjestelmä 8-tuumaisella korkearesoluutioisella kosketusvärinäytöllä ja ääniohjattavuudella.

Entistä parempi ajodynamiikka[muokkaa]

Auton keulan parempi jäykkyys, joka on saatu aikaan vahventamalla kahta moottoritilan kiinnikettä ja käyttämällä vahvempaa metallikaarihitsaustekniikkaa, vähentää korin joustoa mutkissa, mistä seuraa parempi tunnokkuus ja ketteryys. Jousituksessa on käytetty täysin uusia etujousia ja iskunvaimentimia sekä edessä että takana. Alemman tukivarren ja takajousinivelen jousien holkit ovat jäykemmät. Kun nämä yhdistetään kallistuksenvakaimeen ja edellisen sukupolven ST:n takajousiin, saadaan aikaan terävämpi dynaaminen suorituskyky.

Tärkeimpiin innovaatioihin kuuluvat alan ensimmäinen Enhanced Transitional Stability (EST) -vakausjärjestelmä, joka on osa Electronic Stability Control (ESC) -järjestelmää. ETS tunnistaa ajoneuvon vakauden ja ohjaajan tekemät liikkeet ja ennustaa, milloin auto saattaa joutua sivuluisuun tai kuljettaja menettää auton hallinnan. Jos näin käy, järjestelmä puuttuu siihen tarvittaessa jarruttamalla yksittäistä rengasta, jotta optimaalinen tarkkuus ja hallinta säilyvät nopeiden ohjausliikkeiden aikana, kuten vaihdettaessa kaistaa.

Myös auton kaarreajon hallintajärjestelmää (Torque Vectoring Control) on uudistettu. Se optimoi renkaiden vääntöjaon maksimoidakseen pidon mutkissa, vähentääkseen aliohjautuvuutta ja parantaakseen auton ketteryyttä. Focus ST:n kuljettajilla on käytössään kolmivaiheinen ESC-järjestelmä:

  • Standard – ESC ja luistonesto ovat aktiiviset
  • Sport – luistonesto ja ESC eivät vähennä moottorin vääntömomenttia, ESC ei puutu ajoon jarruttamalla niin hanakasti, jolloin auto on sporttisempi ajaa. ETS ei ole päällä.
  • Off – luistonesto ja ESC eivät vähennä moottorin vääntömomenttia, ESC ei puutu ajoon jarruttamalla (kaarreajon hallintajärjestelmä pysyy aktiivisena). ETS ei ole päällä.

Autoon saa valinnaisvarusteena uudet, tehokkaat jarrut, joissa on suuremmat, halkaisijaltaan 335 mm:n levyjarrut edessä (normaalikoko on 320 mm) ja 19-tuumaiset kevytmetallivanteet. Jarrutusteho on parempi eikä jarruttaminen täristä ajettaessa kovaa joko tiellä tai radalla. Moottorin alusta on suunniteltu siten, että auton tehot jakautuvat kovassa kiihdytyksessä optimaalisesti. Erityisesti eturenkaiden pitoon ja vaihteen vaihtamisen laatuun on kiinnitetty huomiota. Lisäksi Ford on kehittänyt yhteistyössä Michelinin kanssa uudet 19-tuumaiset renkaat, jotka täydentävät ajodynamiikkaa maksimoimalla sivuttaispitoa.

Kaksi moottoria[muokkaa]

Ensimmäistä kertaa Focus ST:hen on saatavilla dieselmoottori, 185-hevosvoimainen 2,0 litran TDCi, joka on optimoitu tuottamaan ST:n tasoisen suorituskyvyn, mutta on samaan aikaan polttoainetehokas ja siksi käytännöllinen päivittäiseen ajoon. Moottorissa on uusimman sukupolven yhteispaineruiskutus, joka toimii 2000 barin paineella, muuttuvageometrinen turboahdin, uusi sylinterinkansi ja uudistettu sylinteriryhmä. Tehoa on parannettu ja CO2-päästöjä alennettu lukuisten uusien teknologioiden avulla. Näitä ovat mm. aktiivinen lämmönseurantajärjestelmä, säädettävä öljypumppu, kitkaa pienentävät pinnoitteet laakereissa sekä typenoksidisuodatin.

Moottorissa on 23 prosenttia enemmän tehoja kuin uuden Focus-malliston vastaavassa 2,0-litraisesessa 150-hevosvoimaisessa dieselissä. Tehon lisäykseen on päästy kalibroinneilla, uudella ilmanotolla ja urheilulliseksi säädetyllä pakosarjalla. Huipputeho saavutetaan kierrosnopeudella 3500 r/min ja 400 Nm:n vääntömomentti kierrosalueella 2000 - 2750 r/min. Auton huippunopeus on 217 km/h. Koska vääntöä on niin paljon, auto kiihtyy hyvin myös matalilla kierroksilla ajettaessa. Ajettaessa kuutosvaihteella auto kiihtyy 80-120 km/h vain 9,7 sekunnissa. Se peittoaa vastaavan 150-hevosvoimaisen tavallisen Focuksen kiihtyvyydessä 2,2 sekunnilla.

Fordin 2.0 litran EcoBoost-moottorissa on turboahdin, muuttuva venttiilien ajoitus ja polttoaineen suorasuihkutus. 250-hevosvoimainen versio kehitettiin ST:tä varten kalibroimalla moottoria sekä imu- ja pakosarjaa. Huipputehot saavutetaan kierrosten ollessa 5500 r/min. 360 Nm:n vääntömomentti on puolestaan käytössä alueella 2000 – 4500 r/min. Huippunopeus on 248 km/h.
Molempien moottoreiden parina on 6-vaihteinen manuaalivaihteisto.

Keväällä 2017 dieselmallin valinnaiseksi vaihteistoksi tuli PowerShift-kaksoiskytkinautomaatti.[3]

Tekniset tiedot[muokkaa]

2.0 EcoBoost 2.0 TDCi
Myynnissä 6/2012–4/2018 10/2014–4/2018
Moottorin rakenne R4-ottomoottori, DOHC, Ti-VCT turboahdin,
polttoaineen suorasuihkutus
R4-dieselmoottori, DOHC, turboahdin,
polttoaineen yhteispaineruiskutus
Moottoriperhe Ford EcoBoost 2.0 Ford Duratorq
Iskutilavuus 2000 cm³ 1997 cm³
Suurin teho 184 kW (250 hv) @
5500 r/min
136 kW (185 hv) @
3500 r/min
Suurin vääntö 360 Nm @
2000-4500 r/min
400 Nm @
2000–2750 r/min
Vetotapa Etuveto
Vaihteisto, vakio 6-portainen manuaali
Vaihteisto, valinnainen 6-port. PowerShift
Huippunopeus 248 km/h 217 km/h
Polttoaineenkulutus 6,8 - 7,2 l/100 km 4,2 l/100 km
CO2-päästöt 159 - 169 g/km 110 g/km
Päästöluokitus Euro 6

Mitat[muokkaa]

Hatchback Wagon
Pituus 4362 mm 4563 mm
Leveys 1823 mm
Korkeus 1471 mm 1486 mm
Akseliväli 2648 mm

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

Ford logo.png Fordin Euroopassa myytävien mallien aikajana 2010 – 2040
Luokka 2010-luku 2020-luku 2030-luku
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Kaupunkiauto Ka (RU8) Ka+
Pieni auto Fiesta VII Fiesta VIII
Fiesta ST (JA8) Fiesta VIII ST
Kompaktiluokka Focus II Focus III Focus (DEH)
Focus II ST Focus III ST Focus IV ST
Focus II RS Focus III RS
Keskiluokka Mondeo IV Mondeo V
GT Mustang VI
CUV Puma
SUV EcoSport
Kuga I Kuga II Kuga III
Edge
MPV Fusion B-MAX
C-MAX / Grand C-MAX
S-MAX I S-MAX II
Galaxy II Galaxy III
LAV Transit Courier
Transit Connect I Transit Connect II
Pakettiauto /
Minibussi
Transit Custom / Tourneo Custom
Transit V Transit VI
Lava-auto Ranger (J97M) Ranger (T6)