Armstrong Siddeley

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Armstrong Siddeley
Armstrong Siddeley -logo
Yrityksen perustuspaikka Flag of the United Kingdom.svg.png Iso-Britannia
Toiminnassa 19191960
Yhtiön kohtalo Autojen valmistus lopetettu.
Ilmailualan toiminnot siirtyivät Bristol Siddeley:lle.
Kokonais valmistusmäärä n. 77900 kpl
Suosituin malli Four 14
Seuraaja


Armstrong Siddeley syntyi yhdistämällä kaksi autonvalmistajaa, joilla kummallakin oli jo valmiiksi pitkä yhdysnimi: Armstrong Whitworth ja Siddeley-Deasy. Armstrong Siddeley Motors valmisti autoja vuosina 1919–1960, ja sen tunnuksena ja jäähdytinkoristeena oli egyptiläinen sfinksi.

Esivalintavaihteisto[muokkaa]

Armstrong Siddeley käytti Whitley- ja Sapphire-malleissaan esivalintavaihteistoa. Whitleyssä esivalintavaihteisto oli mekaaninen ja myöhemmässä mallissa Sapphiressa sähköinen. Armstrong Siddeleyn Star Sapphiren vuosimalli 1960 oli viimeinen henkilöauto, jossa käytettiin sähköistä (tai mekaanista) esivalintaa. Vaihteisto on laajapintaisen hammaskosketuksensa vuoksi kestävä ja vahvaa vääntöä sietävä. Haittapuolena on painava rakenne. Vaihteisto vaihtaa etukäteen valitun vaihteen painettaessa kytkinpoljinta. Kytkinpoljin kuitenkaan ei katkaise vetoa kuten käsivalintaisissa autoissa, joten kuljettajan on oltava tarkkana. Liikkeelle lähdettäessä on ensin varmistettava, että vaihteisto on vapaalla. Vaunussa on automaattinen keskipakokytkin, joten liikkeelle lähtiessä painetaan vain kaasupoljinta. Sen jälkeen vaihteisto vaihtaa pehmeästi ja nopeasti ykköselle.

Merkki on Suomessa harvinainen. 1950-luvun Armstrong Siddeley Sapphire-malleja tuotiin Suomeen noin 60 yksilöä ja Whitley-malleja 40 yksilöä.

Malleja[muokkaa]


Ford Fiesta mk6.jpg Tämä henkilöautoon liittyvä artikkeli on tynkä.
Voit auttaa AutoWikiä laajentamalla artikkelia.

Aiheesta muualla[muokkaa]