Borgward

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Borgward
Borgward-logo 1.jpg
Yrityksen perustusmaa
Flag of Germany.svg.png Saksa (Weimarin tasavalta), Bremen
Perustettu 1929
Toiminta loppunut 1961
Lopettamisen syy Konkurssi
Avainhenkilöt Carl Borgward
Erilaisia Borgward-automerkissä käytettyjä tunnuksia.

Borgward oli saksalainen, vuosina 1939 - 1963, henkilöautoja sekä hyötyajoneuvoja valmistanut yhtiö, jonka perusti Carl F. W. Borgward. Borgward-yhtiöön kuului neljä automerkkiä: Borgward, Hansa, Goliath ja Lloyd ja se oli eräs Saksan merkittävistä ajoneuvojen valmistajista. Nimi Borgward oli käytössä erilaisten, joko Carl Borgwardin suoraan, osittain tai välillisesti omistamien yhtiöiden nimenä jo 1920-luvulta lähtien.

Borgward oli Bremenin alueen suurin työnantaja. Yhtiö lopetti toimintansa vuonna 1961 konkurssiin, jonka oikeudellisuus myöhemmin kyseenalaistettiin.

Historia[muokkaa]

Ennen II maailmansotaa[muokkaa]

Blitzkarren[muokkaa]

Vuonna 1924 Bremer Kühlerfabrik Borgward & Co. esitteli pienen, kolmipyöräisen, tavaroiden kuljetukseen suunnitellun ajoneuvon nimeltä Blitzkarren. Edullisena tuotteena se oli suunnattu, Weimarin tasavallan talouden kaaoksessa, juuri tismalleen oikeaan segmenttiin. Ajoneuvon kantavuus oli viisi sentneriä (n. 250 kg), kuljettaja istui moottoripyörän satulassa taka-akselin takana ja rahdin kuljettamiseen tarkoitettu lava sijaitsi etu- ja taka-akselien välissä. Ajoneuvon voimanlähteenä toimi 2,2 hv:n, 120 cm³:n yksisylinterinen kaksitahtimoottori, alkuun DKW:n, myöhemmin ILO:n valmistetta olevana. Voimansiirto vetävälle taka-akselille oli hihnavälitteinen. Kytkintä ja vaihteistoa ei laitteessa ollut, vaan Blitzkarren käynnistettiin työntämällä, jonka tapahduttua kuljettaja hyppäsi satulaan. Jarruina oli taka-akselilla pyöräjarrut.

Toiminta kasvaa[muokkaa]

Vuonna 1925 bremeniläinen liikemies Wilhelm Tecklenborg osti "Bremer Aufbau-Industrie" -yhtiölleen Blitzkarren-ajoneuvon lisenssivalmistuksen oikeudet ja samalla hän sijoitti rahaa Borgwardin melko tuoreeseen yritykseen. Tämän pääoman turvin Carl Borgward perusti Fahrzeugwerke Borgward & Co. G.m.b.H. -nimisen osakeyhtiön, jonka alaisuuteen hän siirsi Blitzkarrenin valmistusoikeudet sekä siinä käytetyt koneet ja laitteet. Yhtiö jatkoi toimintaansa aiemmissa tiloissa, joiden rakennuksen ja tontin Carl Borgward piti yksityisomaisuutenaan.

Tecklenborg sai myytyä Weimarin tasavallan postilaitokselle, Reichspostille, huomattavan määrän Blitzkarren-ajoneuvoja, joita käytettiin sekä postinkannossa että pakettirahdin kuljetuksessa.

Vuonna 1925 Borgward toi Blitzkarrenin rinnalle kolmipyöräisen Goliath-tavara-ajoneuvon, jossa lava sijaitsi kaksipyöräisen etuakselin päällä. Lisämaksua vastaan ajoneuvo voitiin varustaa toisella satulalla. Goliath Standard -mallin kantavuus oli 500 kg, voimanlähteenä oli 7,5 hv:n 350 cm³-mootori ja ajoneuvossa oli kytkin, vaihteisto sekä jarrut kaikille pyörille. Tuotannon kasvaessa aiemmat tilat jäivät pieniksi ja yhtiön oli muutettava suurempaan kiinteistöön. Seuranneina vuosina mallistoa laajennettiin. Blitzkarren- ja Goliath -mallien kysyntä ja myynti oli tasaista, tuotantovauhti oli kahdeksan kappaletta kumpaakin mallia päivässä. Eräs ajoneuvohistorian ensimmäisistä takaisinkutsukampanjoista ajoittuu 1920-luvun lopun Saksaan, kun määräys jonka mukaan määrätyn painoiset moottoriajoneuvot on varustettava peruutusvaihteella, astui voimaan ja Borgwardin oli asennettava tällainen jälkikäteen jo myytyihin ajoneuvoihin. 1920-luvun lopulla jo joka neljäs Saksassa rekisteröity hyötyajoneuvo oli merkiltään Goliath.

Goliath-Werke ja Hansa-Lloyd Werke AG[muokkaa]

Goliath Pionier 1931-34
Hansa 1700 Sport 1935

Vuonna 1928 Borgward perusti Goliath-Werke Borgward & Co. -nimisen yhtiön, joka vuodesta 1931 lähtien valmisti kolmipyöräistä, kaksipaikkaista "Goliath Pionier" -henkilökuljetinta. Mallin voimanlähteenä oli 5,5 hv:n, 200 cm³:n ILO-kaksitahtimoottori ja sen huippunopeus oli n. 60 km/h. Vuosina 1931 - 32 "Pionier" oli Saksan eniten valmistettu, henkilökuljetuksiin tarkoitettu ajoneuvo. Vuonna 1929 Borgward osti ajoneuvovalmistaja Hansa-Lloyd Werke AG:n osake-enemmistön. Yhtiöllä oli tehtaat Bremenissä ja Varelin kaupungissa. Yleisen talouslaman seurauksena Hansa-Lloyd Werke oli taloudellisissa vaikeuksissa. Saadakseen hankkimansa yhtiön selville vesille, Borgward ja Tecklenborg lunastivat itselleen Hansa-Lloydin päävelkojina toimineiden pankkien saatavat. Joulukuun viimeisenä päivänä vuonna 1931 Hansa-Lloyd-Werke ja Goliath-Werke fuusioidaan ja niistä muodostetaan Hansa-Lloyd und Goliath-Werke Borgward & Tecklenborg.

Itsevaltias Carl Borgward[muokkaa]

Saadakseen uutta pääomaa ja laajentaakseen rahoituspohjaa, Borgward ja Tecklenborg muodostivat vuonna 1936, neljän muun bremeniläisen liiketoverinsa kanssa, osakeyhtiön, jolle annettiin nimeksi Hansa-Lloyd-Goliath Werke AG. Borgward kuitenkin ohjasi ja manipuloi uusien osakkaiden toimintaa siinä määrin, että tämä yhtiö ei elänyt vuotta kauempaa. Myös Wilhelm Tecklenborg alkoi huolestua nopeasta laajenemisvauhdista ja mahdollisesta sijoituksiensa menettämisestä.

Vuonna 1937 Tecklenborg vetäytyi yhtiöstä ja kertakorvauksena hän sai rahasumman joka vastaa nykyrahassa n. 16:a miljoonaa euroa. Aiempi osakeyhtiö purkautui ja Carl Borgward oli nyt yksin yhtiön ainoa omistaja, joten nyt yhtiölle annettiin nimi Hansa-Lloyd-Goliath Werke Carl F. W. Borgward. Samaan aikaan suurien henkilöautomallien valmistamisen kieltäneet rajoitukset poistettiin ja Borgward laajensi tuotantoaan tälle saralle. Uusia isoja malleja olivat kuusisylinteriset Hansa 1700, Hansa 3500 "Privat" ja Borgward 2300. Myös kuorma-autojen valmistajana Borgward kuului Saksan merkittävimpiin yhtiöihin.

Vuoden 1938 syyskuusssa yhtiö avasi Bremenin Sebaldsbrückiin uuden autotehtaan ja samalla yhtiön nimi jälleen muutettiin, nyt yksinkertaiseen muotoon Carl F. W. Borgward.

II maailmansota[muokkaa]

Sotilaskäyttöön toimitettavan ajoneuvokaluston yhtenäistämissuunnitelman (nk. Schell-Plan) mukaisesti, myös Borgwardin tehtaat siirtyivät keskushallinnon määräysten mukaisen kaluston valmistukseen. Toisen maailmansodan aikana Borgward oli eräs Wehrmachtin liikkuvan kaluston päätoimittajia. Yhtiön valmistuslinjaan kuuluivat puolitela-ajoneuvot kuten panssaroitu miehistönkuljetusvaunu Sd.Kfz. 251, tykinvetäjä Sd.Kfz. 7 sekä kauko-ohjattava räjähdevaunu Borgward IV. Lisäksi Borgwardin tehtaat valmistivat torpedoja. Lokakuussa 1944 Bremenin kaupunkiin kohdistuneissa suurpommituksissa vuonna 1938 valmistunut Sebaldsbrückin tehdas tuhoutui 58 prosenttisesti, Hastedtin kaupunginosassa sijainnut entinen Goliath-tehdas 87 prosenttisesti.

Sodan jälkeen[muokkaa]

Jälleenrakennuksen aika[muokkaa]

Borgward Hansa 1500 Kombi (1952)
Borgward Hansa 1500:n kojetaulu, huomaa hydrodynaamisen automaattivaihteiston näyttö.

Sodan päätyttyä amerikkalaiset miehitysjoukot vangitsivat Carl Borgwardin ja hän vapautui kesällä 1948. Lähes välittömästi vapautumisensa jälkeen hän käynnisti, ilman miehityshallinnon lupaa, Sebaldsbrückin tehtaan raunioissa, ylijäämäosia hyväksikäyttäen, Borgward B 3000 -kuorma-automallin pienimuotoisen tuotannon.

Vankeutensa aikana Borgward työsti vuonna 1940 kehittelemiään uuden henkilömallin suunnitelmia. Niistä kehittyi vuonna 1949 myyntiin tullut, ensimmäinen sodanjälkeinen saksalainen henkilöautomalli, modernilla ponttoonikorilla varustettu Borgward Hansa 1500.

Sodan jälkeen liittoutuneet säännöstelivät raaka-aineita, ja kaikille yhtiöille myönnettiin yhtä suuret kiintiöt. Osin, saadakseen enemmän raaka-aineita, Borgward pilkkoi yhtiönsä kolmeen osaan:

  • Carl F. W. Borgward GmbH Automobil- und Motoren-Werke, yhtiön päätehdas Bremenin Sebaldsbrückissa
  • Goliath-Werk GmbH, tehdas Bremenin Hastedtissa
  • Lloyd Maschinenfabrik GmbH, toimi aluksi Goliath-tehtaan tiloissa. Vuonna 1951 yhtiön nimeksi muutettiin Lloyd-Motoren-Werke GmbH ja se muutti uuteen tehtaaseen Bremenin Neustadtiin.

Tehtaat valmistivat ajoneuvoja seuraavilla merkeillä:

  • Borgward (Hansa oli ainoastaan mallitunnus)
  • Goliath (vuodesta 1958 lähtien myös Hansa-merkkistä ajoneuvoa)
  • Lloyd (Arabella-mallin ylellisintä versiota myytiin Borgward-merkkisenä)

Borgward ei koskaan lähtenyt Saksan sodanjälkeisille kääpiöautomarkkinoille, vaan valmisti pienimmilläänkin ns. "oikeita" autoja. Eräs yhtiön menestysmalleja oli kaksitahtimoottorilla varustettu, vanerikorinen ja sisältä tekonahkaverhoiltu Lloyd LP 300. Malli oli Volkswagen Kuplan jälkeen markkinakakkonen Saksassa ja jälkeläisineen mallin elinkaari kantoi tuotannossa kymmenisen vuotta. Borgward oli myös eräs ensimmäisistä valmistajista, joka toi tarjolle dieselmoottorisen henkilöauton, Hansa 1800 Dieselin.

Borgward oli 1940-luvun lopulla kehittänyt hydrodynaamisen automaattivaihteiston, joka oli lajissaan ensimmäinen Saksassa henkilöautoihin saatavilla ollut. 1950-luvulla Borgward oli Saksan neljänneksi suurin ajoneuvovalmistaja, vuosikymmenen lopulla yhtiö työllisti suoraan n. 23 000 henkilöä. Samaan aikaan Borgwardin nimi alkoi näkyä myös autourheilun parissa.

Borgward Hansa 2400, Isabella, P 100, Arabella[muokkaa]

Vuonna 1952 esiteltiin Borgward Hansa 2400, jota valmistettiin viistoperämallina vuoteen 1955 asti; malli oli tarjolla myös porrasperäisellä korilla, vuodesta 1953 vuoteen 1958. Mallista ei kuitenkaan muodostunut odotetunlaista menestystä, viistoperäistä mallia myytiin kolmen valmistusvuotensa aikana ainoastaan 743 kappaletta. Porrasperäisen version menestys oli vielä heikompaa, sen myynti oli viiden valmistusvuotensa aikana 656 kappaletta. Mallin epäsuosion syyksi on esitetty mm. alkusarjan heikkoja jarruja, itsekehitetyn automaattivaihteiston ei-niin-täydellistä toimintaa, sekä sitä että kohderyhmäksi tarkoitettu yhteiskunnan ylempi keskiluokka vierasti amerikkalaistyylistä korimallia. Vastapainona edellämainituille seikoille on, että Borgward Hansa 2400 oli laadukas ja melko kalliisti valmistettu auto. Vuonna 1959 sen seuraajaksi esiteltiin Große Borgward P 100.

Sen sijaan vuonna 1954 keskikokoluokkaan esitelty Borgward Isabella oli suurmenestys, kaikki eri versiot yhteenlaskettuna mallin tuotantomäärä vuosina 1954 - 1961 oli 202 862 kappaletta. Ensimmäisen malliversion 1500 cm³:n moottori antoi tehoa 60 hv DIN ja sen voimalla vaunu saavutti 135 km/h:n huippunopeuden. 75 hv:n TS-versio kykeni oman aikautensa monien "oikeiden" urheiluautojen nopeuksiin. Vuonna 1957 sarjatuotantoon otettu ja vuoteen 1962 saakka valmistettu Isabella Coupé kuuluu muotoilunsa puolesta aikakutensa kauneimpien autojen joukkoon. Kölniläinen erikoiskoripaja Deutsch valmisti sekä cabriolet-korimalleja sekä Isabellan vakio- että coupe-korien pohjalta.

Borgward pyrki valmistamaan autoja jokaiseen hinta- ja kokoluokkaan. Isabellan alapuolella olivat Lloyd-mallit Alexander ja Arabella, yläluokassa Borgward P100, ensimmäinen saksalainen henkilöautomalli, joka oli varustettu ilmajousituksella. Borgwardin mainetta söivät kuitenkin kaikkia sen valmistamia malleja vaivanneet lastentaudit ja niiden aiheuttamat takaisinkutsut, lisäksi autot olivat omissa luokissaan kilpailijoihinsa verrattuna huomattavasti kalliimpia.

Moottoriurheilu[muokkaa]

Vuodesta 1950 vuoteen 1958 Borgward osallistui aktiivisesti kansainvälisiin moottoriurheilutapahtumiin. Lähtölaukauksena kisatoiminnalle oli vuosi 1950, jolloin entinen GP-kilpa-ajaja August Momberger ajoi Borgward Hansa 1500 „Typ Inka“ -kilpa-autolla, Montlhéryn radalla, saman päivän aikana 12 nopeusennätystä. Momberger oli toiminut ennen II maailmansotaa Auto Unionin insinöörinä ja kilpatoiminnasta vastaavana johtajana. Yhdessä Goliathin tulevan pääinsinööri Martin Fleischerin ja muutaman muun entisen Auto Union -insinöörin kanssa, he olivat perustaneet INKA (Ingenieur-Konstrukteurs-Arbeitsgemeinschaft) -insinööritoimston, jonka kanssa Borgward teki yhteistyötä. Ensimmäinen Borgwardin ja Mombergerin yhteistyön tulos oli Lloyd LP 300:n kaksitahtimoottorin kehitys.

INKA-projekti[muokkaa]

Carl Borgward oli jo ennen sotaa suunnitellut kilpa-auton valmistamista ja nyt hänelle vihdoin tarjoutui siihen tilaisuus. August Momberger oli suunnitellut Borgward Hansa 1500:n perustalle „Sportcabriolet“-mallin. Borgwardin vakiomoottorin teho oli virityksen nostolla ja mm. kaksoiskaasuttimien avulla nostettu 66 hv:aan. Hansan keskusputkirungon päälle Momberger suunnitteli avonaisen ja virtaviivaisen korin, joka muistutti hänen ennen sotaa ajamaansa, pitkiä matkakilpailuja varten suunniteltua Wanderer-kilpa-autoaan. Korin valmisti Delmenhorstin kaupungissa sijainnut erikoiskoripaja Rudy.

Borgward Hansa 1500 Typ Inka aloitti ennätysjahtinsa Montlhéryssa elokuun 18. päivänä vuonna 1950 ja sen tuloksena autolla ajettiin luokassa F, alle 1500 cm3, 12 ennätystä. Ennätysauton kuljettajina toimivat August Momberger, Adolf Brudes, Heinz Meier ja Karl-Heinz Schäufele.

Borgwardin kilpa-autot[muokkaa]
Borgward Hansa 1500 Sportcoupé (1954)
Borgward RS 1954, kuljettajana Fritz Jüttner v. 1981

Montlhéryssa ajetut tulokset kannustivat Borgwardia jatkamaan kilpa-autojen parissa. Yhteistyössä INKA-ryhmän kanssa kaudelle 1952 kehitettiin tikapuurunkoinen ja De Dion -taka-akselilla varustettu Borgward RS. Mallin moottorin teho oli alkuun 80 hv DIN, mutta alkuvuodesta 1953 se nostettiin 102 hv:aan.

Vuoden 1953 Nürburgringin tuhannen kilometrin ajossa tiimi Karl-Günther Bechem / Theo Helfrich / Adolf Brudes ajoivat Borgward Hansa 1500 RS:n yleiskilpailun kolmannelle sijalle, parin Alberto Ascari / Giuseppe Farinan Ferrari 375 MM Vignalen ja Ian Stewart / Roy Salvadorin Jaguar C-Typen jälkeen. Samana vuonna Borgward ajatti kahta alumiinikorista kilpa-coupetaan Le Mansin 24 tunnin ajossa. Kauden 1953 huippukohta Borgwardille oli osallistuminen Carrera Panamericana -ralliin, vaikka sieltä ei menestystä herunutkaan. Brudesin RS keskeytti onnettomuuden vuoksi ja kevyiden urheiluautojen sarjassa ajanut Hans-Hugo Hartmann diskattiin, koska hän oli kisakirjanpidon mukaan kirjauttanut itselleen eräällä etapilla seitsemän sekuntia liian vähän aikaa. Borgward piti diskaamista pikkujuttuna siihen nähden, paljonko merkki sai sillä julkisuutta.

Huolimatta siitä, että yhtiön menestys autourheilussa oli tasaista, moottoreiden kehitystyö sujuvaa ja että kaudelle 1957 - 58 yhtiön talli oli palkannut kovassa nosteessa olleet kuljettajat Hans Herrmannin ja Joakim Bonnierin, yhtiö päätti vuonna 1958 vetäytyä kaikesta kilpatoiminnasta. Borgward koki, että autourheilun suuret kustannukset eivät vastanneet tarkoitustaan, koska yhtiö ei ollut varsinainen urheiluautovalmistaja.

Borgwardin lopetettua kilpailutoiminnan yhtiön RS-moottori jäi kuitenkin elämään ja sitä kehitettiin muiden virityspajojen toimesta lisää, mm. englantilainen Cooper käytti sitä Formula 2 -luokan autoissaan. Kausilla 1963 ja 1964 saksalainen yksityistalli Borgward-Kuhnke-Lotus ajatti Formula 1 -luokassa kahta Lotus 18-autoa, joiden voimanlähteenä toimi Borgward-moottori. Tuolloin se oli kuitenkin jo vanhentunut, eikä talli saavuttanut sillä kuin yhden pistesijan.

Nicolás Fuchs osallistuu 2018 BX7:llä Dakar-ralliin.

Konkurssi[muokkaa]

Borgward-yhtymän ongelmana olivat hyödyttömät hankkeet, kuten helikopterihanke, jota ei toteutettu. Yhtymän ongelmana oli myös neljän automerkin erilaisuus: Borgward, Hansa, Goliath ja Lloyd –autoilla ei juuri ollut yhteisiä osia. Jossain määrin ne kilpailivat keskenäänkin. Erään lähteen mukaan Lloyd Arabellaa jouduttiin jossain vaihteessa myymään tappiolla, mutta toisaalta tämän mallin valmistus jatkui Borgwardin autoista pisimpään eli vuoteen 1963. Erilaiset pikkuviat aiheuttivat lisäkustannuksia ja takaisinkutsuja korjaukseen tehtaan kustannuksella.

Ongelmia yhtiölle aiheutti myös Carl Borgwardin huoleton suhtautuminen talousasioihin yleensä, yhdistettynä hänen itsevaltaiseen asemaansa ja kyvyttömyyteensä ymmärtää taloushallintoa. Carl Borgward oli puhtaasti tekniikan insinööri, joka vietti aikansa mieluummin teknisten kuin taloudellisten ongelmien ratkomiseen.

Vuonna 1960 Borgwardin Yhdysvaltain maahantuoja meni konkurssiin, jolloin sen jälleenmyyjät peruivat tilauksensa. Saksalainen lehti Der Spiegel julkaisi Borgward-yhtymän ongelmia ruotivan 14-sivuisen artikkelin, josta seurasi myynnin väheneminen. 1961 pankit eivät lainanneet 10 miljoonaa D-markkaa, josta seurasi rahojen loppuminen, alihankkijat eivät toimittaneet osia ja tuotantolinjat pysähtyivät. Borgward-tehdas meni konkurssiin vuonna 1961. Konkurssi oli kuitenkin kiistanalainen, koska velkojat saivat rahansa ja yhtiölle jäi käteisvaroja 4,5 miljoonan D-markan edestä. Myös tilintarkastuskertomuksen tehneen henkilön objektiivisuutta epäiltiin, kyseinen herra istui samaan aikaan BMW:n hallituksen puheenjohtajana.

Konkurssin vaikutukset olivat etenkin Bremenin talousalueella suunnattomat. Yhtiö työllisti suoraan yli 20 000 henkilöä, n. 20% Bremenin alueen työvoimasta. Lsäksi Saksan neljänneksi suurimman ajoneuvovalmistajan kaatuminen aiheutti jälkivaikutuksia saksalaisten tavarantoimittajien ja alihankkijoiden toimintaan ja jopa maailmanlaajuisesti, eri maiden maahantuoja- jälleenmyyjä- ja huoltoverkostojen alasajoina ja myyntivarastojen arvon romahduksena.

Borgwardin konkurssi oli myös eräänlainen vedenjakaja sekä erään aikakauden päätös. Saksan talousihme Wirtschaftswunder oli ollut talouden ja elintason jatkuvaa nousun juhlaa, eikä monikaan ollut kuvitellut, että jokin suuryhtiö voisi joutua konkurssiin.

Konkurssin jälkeen[muokkaa]

Carl Borgward menehtyi vuonna 1963, kaksi vuotta yhtiönsä likviditoinnin jälkeen. Vuonna 1964 ryhmä sijoittajia hankki omistukseensa Borgwardin nimi- ja mallioikeudet sekä autojen valmistuksessa käytössä olleet työkalut . Koneet rahdattiin Meksikoon, jossa entistä P 100 -mallia valmistettiin vuosina 1967 - 1970 nimellä „230/230 GL“.

Entinen Borgwardin Sebaldsbrückin tehdas siirtyi hannoverilaisen Hannoversche Maschinenbau AG:n eli Hanomagin omistukseen. Yhtiö valmisti tehtaalla pakettiautoja, kevyitä kuorma-autoja sekä maanrakennuskoneita. Hanomag-Henschelin siirryttyä vuonna 1971 Daimler-Benzin omistukseen, tehtaalla siirryttiin 1970-luvun myötä uusiin tuotteisiin. Nykyisin Bremenin tehdas kuuluu Daimler AG:n Mercedes-Benz Cars -yksikön alaisuuteen.

Bremenin läheisyydessä, Osterholz-Scharmbeckin kaupungissa sijainnut Borgwardin kuorma-autotehdas siirtyi vuonna 1962 braunschweigilaisen Büssing AG:n omistukseen. Yhtiö valmisti Saksan rajavartiolaitokselle Borgward-lisenssillä, vuoteen 1968 saakka, n. 165 kappaletta, nelivetoista ja ottomoottorista Borgward B 2000 A/O 0,75 tgl Kübel -mallia, jossa maskin Borgward-vinoneliö oli korvattu Büssing-leijonalla. Vuonna 1969 tehdas siirtyi Faun GmbH:n omistukseen. Nykyisin yhtiö nimeltä FAUN Umwelttechnik GmbH & Co. KG valmistaa siellä jätepakkareita sekä lakaisukoneita.

Borgward AG[muokkaa]

Toukokuussa 2008 Carl Borgwardin pojanpoika, Christian Borgward, perusti Sveitsin Luzerniin Borgward AG -nimisen yhtiön, jonka tarkoituksena on palauttaa automerkki Borgward takaisin elävien kirjoihin. Vuoden 2014 puoliväliin mennessä ei tältä saralta kuitenkaan ole uutisoitu mitään merkittävää. Maaliskuun 3. päivä 2015 yhtiö piti Geneven autonäyttelyssä tiedotustilaisuuden tulevaisuudestaan. Kiinassa valmistettu katumaasturi BX7 on tällä hetkellä merkin ainoa malli. Borgward on tarkoitus tuoda Euroopan markkinoille 2018.

Suomessa[muokkaa]

1960-luvun alussa Borgward-merkin autoja oli Suomessa vajaat 400 kappaletta. Merkki oli tutumpi kuorma-autona. Borgward Isabella oli arvostettu auto.

Vuonna 1962 Suomen rekisterissä oli 1150 Borgward-henkilöautoa [1]. Vuonna 1969 (31.12.1969) Suomen ajoneuvorekisterissä oli 761 Borgward henkilöautoa.

Valmistetut mallit[muokkaa]

Henkilöautot[muokkaa]

Seuraavia malleja on valmistettu Borgward-nimisinä:

Kuorma-autot[muokkaa]

Vaikka Borgward-yhtiö yleisemmin mielletään Borgward-, Lloyd-, Goliath- ja Hansa -merkkisten henkilöautojen valmistajaksi, sen tuotannosta huomattavan osan muodostivat erilaiset hyötyajoneuvot. Borgwardin ajoneuvojen valmistuksen juuret, maailmansotien välisenä aikana, olivat nimenomaan tavaroiden kuljettamisen maailmassa, joten tämä valmistuslinja oli yhtiölle täysin luonnollinen. Aikakaudelle tyypillisten nokkamallien lisäksi Borgward valmisti vuosina 1957 - 1961 moderneja pystyhyttimalleja, jotka olivat kaupunkien jakeluajossa huomattavasti ketteräliikkeisempiä. Borgwardin kuorma-autojen dieselmoottorit olivat yhtiön omaa tuotantoa. Hyötyajoneuvolinjan alapäässä olivat Borgward Isabellan umpikylkiset tavaramallit, sekä Goliath-nimellä valmistetut kolmi- ja nelipyöräiset tavara- ja henkilökuljettimet. Borgward oli jo II maailmansodan aikaan valmistanut kuljetuskalustoa Saksan sotavoimien tarpeisiin ja tämä linja sai jatkoa yhtiön Bundeswehrille vuoteen 1956 saakka valmistamasta, yhdeksän hengen Borgward B 2000 A/O -kübelwagen-mallista.

Vuonna 1953 Borgward toimitti Pohjois-Friisein saariryhmään kuuluvalle Syltin saarelle viisi moottorivaunua, korvaamaan paikallisen raideliikennöitsijän aiemmat höyryveturit. Moottorivaunut olivat käytössä vuoden 1970 loppuun, jolloin raideliikenne saarella korvattiin linja-autoilla.

Borgward-nimellä on valmistettu seuraavia kuorma-automalleja:

  • Borgward B 1000
  • Borgward B 1250
  • Borgward B 1500 / B 511
  • Borgward B 1500F / B 611 (pystyhytti)
  • Borgward B 2000
  • Borgward B 2500 / B 522
  • Borgward B 622 (pystyhytti)
  • Borgward B 3000
  • Borgward B 4000 / B 533 / B 544
  • Borgward B 4500 / B 555
  • Borgward B 655 (pystyhytti)

Linja-autot[muokkaa]

Linja-autojen alustojen valmistus oli luonnollinen jatke kuorma-autotuotannolle, koska II maailmansodan jälkeisenä aikana ne eivät olleet vielä erityneet omaksi erikoishaarakseen, vaan perustuivat pitkälti kuorma-autojen alustoihin. Lisäksi kevyemmistä umpikylkisistä tavara-autoista valmistettiin tehtaan toimesta minibussi-versioita.

Borgward valmisti seuraavia linja-automalleja:

  • Borgward B 1250 (1949–1952)
  • Borgward B 1500 (alkaen 1952 / 1953)
  • Borgward B 2000, esim. Ludewig „Aero“-korilla (alkaen 1951)
  • Borgward B 2500, esim. Thiele-korilla (alkaen 1954)
  • Borgward B 2500 F (pystykeula) esim. Ottenbacher-korilla (1954–1959)
  • Borgward B 3000 (alkaen 1949)
  • Borgward BO 4000 (alkaen 1951)
  • Borgward BO 4500 (alkaen 1952)
  • Borgward BO 611 (pystykeula-minibussi) (alkaen 1959)

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

  1. Tekniikan Maailma 19/1985, sivu 25

Aikajanat[muokkaa]

Ajoneuvot 1919 – 1945[muokkaa]

Hansa-Lloyd-, Hansa-, Goliath- ja Borgward-mallit vuodesta 1919 vuoteen 1945
Tyyppi Hansa-Lloyd Werke AG ja Goliath-Werke Borgward & Co. erillään yhdistyminen vuodesta 1931 Hansa-Lloyd und Goliath-Werke AG vuodesta 1938 Carl Borgwardin omistuksessa
1910-luku 1920-luku 1930-luku 1940-luku
9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5
City 3-pyörät Pionier
Supermini 400 500
Alempi keskiluokka Typ P 1100 / 1700
1700 Sport
2000 2000 / 2300
Ylempi keskiluokka Matador Konsul Senator 3500
Typ A 6/13 Typ A 8/17
Treff-Aß Trumpf-Aß
Pakettiauto / Minibussi 3-pyörä Blitzkarren
Rapid/Standard F200/F400 FW200/FW400
4-pyörä K1 Express L500 L600
Altlas Altlas Rekord
Kuorma-auto / Linja-auto Kantavuus 1 – 3 t Superior Express Express L 1400 / 1 t
Express (L 1,5) Columbus Columbus L 2000
Bremen I (SL 1,5) & Bremen II Bremen III Bremen IV
Kantavuus 2 – 4 t Europa I (SL 2) & Europa II Europa III Europa IV Europa V
3t Typ 3t G.W. B 3000
Kantavuus 3 – 5 t Merkur (L III) Merkur II Merkur III Merkur IV 4,5 - 5 t 5 t
Roland

P Joko Hansa-Lloyd-Werke AG:n tai myöhemmin Hansa-Lloyd-Goliath Werke AG:n Hansa-Lloyd -merkillä valmistamana.
P Joko Hansa-Lloyd-Werke AG:n tai myöhemmin Hansa-Lloyd-Goliath Werke AG:n Hansa-merkillä valmistamana.
P Joko Fahrzeugwerke Borgward & Co. -yhtiön tai myöhemmin Hansa-Lloyd-Goliath Werke AG:n Goliath-merkillä valmistamana.
P Hansa-Lloyd-Goliath Werke AG:n Borgward-merkillä valmistamana.

Ajoneuvot 1947 – 1963[muokkaa]

Borgward-, Lloyd-, Goliath- ja Hansa-mallit vuosina 1947 – 1963
Tyypi Jako kolmeen eri yhtiöön (Borgward, Lloyd, Goliath) Niputtaminen Borgward Holding -yhtiön alle Konkurssi
1940-luku 1950-luku 1960-luku
7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3
Supermini Lloyd 250
Lloyd 300 Lloyd 400
Lloyd 600 / Lloyd Alexander
Alempi keskiluokka Lloyd Arabella
Borgward Arabella de Luxe
Goliath GP 700 Goliath GP 900 Goliath GP 1100 Hansa 1100
Ylempi keskiluokka Borgward Hansa 1500 Borgward Hansa 1800 Borgward Isabella
Suuri auto Borgward Hansa 2400 Sport
Borgward Hansa 2400 Pullman Borgward P 100
Urheiluauto Goliath GP 700 E Borgward Isabella Coupé
Maastoauto Goliath Typ 31 Goliath Jagdwagen Typ 34
Borgward B 2000 A/O Kübelwagen vuoteen 1968 Büssing AG:n valmistamana
Kevyet tavara-autot 3-pyörä Goliath GD 750 Goliath Goli
4-pyörä Lloyd LT 500 Lloyd LT 600
Goliath GV 800 Goliath Express
Pakettiauto / Minibussi Kantavuus 1–2 t Borgward B 1000 Borgward B 1250 Borgward B 1500 Borgward B 1500 Borgward B 511
Borgward B 1500 F Borgward B 611
Kantavuus 2–3 t Borgward B 2000
Borgward B 2500 Borgward B 522
Borgward B 2500 F (Bussialusta) Borgward B 622
Kantavuus 3–6 t Borgward B 3000 Borgward B 4000 Borgward B 533
Borgward B 544
Borgward B 4500 Borgward B 555
Borgward B 655

P Lloyd Motorenwerke GmbH:n Lloyd-merkillä valmistamat.
P Lloyd Motorenwerke GmbH:n Borgward-merkillä valmistamat.
P Carl F. W. Borgward GmbH:n Borgward-merkillä valmistamat.
P Goliath-Werk GmbH:n Hansa-merkillä vuodesta 1958 valmistamat.
P Goliath-Werk GmbH:n Goliath-merkillä valmistamat.

Yhtiöiden suhteet[muokkaa]

Borgward-yhtiöt vuoden 1961 konkurssiin saakka
Merkki / yhtiö 1900-luku 1910-luku 1920-luku 1930-luku 1940-luku 1950-luku 1960-luku
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2
Borgward Bremer Kühlerfabrik Borgward & Co Fahrzeugwerke Borgward & Co.
Merkkinä "Goliath"
Goliath-Werke
Borgward & Co.
Hansa-Lloyd ja
Goliath-Werke
Borgward & Tecklenborg
Hansa-Lloyd-Goliath Werke AG Carl F. W. Borgward Carl F. W. Borgward GmbH Dr. Carl F. W. Borgward Holding
Goliath Goliath-Werk GmbH
Merkkeinä "Goliath" ja "Hansa"
Dr. Carl F. W. Borgward Holding
Hansa Hansa Automobil Gesellschaft Hansa-Lloyd AG Yhteistyö Gemeinschaft Deutscher Automobilfabriken (GDA) -yhtiön kanssa Valtaosin
Borgward und Tecklenborg
-yhtiön omistuksessa
Lloyd Norddeutsche Automobil und Motoren AG (NAMAG),
Merkkinä "Lloyd"
Lloyd Maschinenfabrik GmbH Lloyd Motoren Werke GmbH
NAG A.A.G. Neue Automobil GmbH Nationale Automobil AG Yhteistyö Gemeinschaft Deutscher Automobilfabriken (GDA) -yhtiön kanssa Büssing AG:sta
"Büssing-NAG":ksi
Brennabor Brennabor-Werke
Flag of Germany.svg.png Saksan keisarikunnan lippu.png Saksan Valtakunnan Lippu 1935-1945.png Saksalaiset automerkit vuodesta 1919 vuoteen 1945

A.A.A. | ABC | Adler | AGA | Alan | Alfi (1922–1925) | Alfi (1927–1928) | AMBAG | Amor | Anker | Apollo | Argeo | Arimofa | Atlantic | Audi | Auto-Ell | Badenia | Baer | B.A.W. | BEB | Beckmann | Benz | Bergmann | Bergo | B.F. | Biene | Bleichert | BMW | Bob | Borcharding | Borgward | Bravo | Brennabor | Bufag | Bully | Butz | B.Z. | C. Benz Söhne | Certus | Club | Cockerell | Combi | Cyklon | Davidl | Dehn | DEW | Diabolo | Diana | Dinos | Dixi | DKW | Dorner | Dürkopp | Dux | D-Wagen | E.B.S. | Ego | Ehrhardt | Ehrhardt-Szawe | Eibach | Electra | Elektric | Elite | Elitewagen | Eos | Erco | Espenlaub | Eubu | Exor | Fadag | Fafag | Fafnir | Falcon | Fama | Faun | Ferbedo | Ford | Fox | Framo | Freia | Fulmina | Garbaty | Gasi | Goliath | Görke | Grade | Gridi | Gries | Habag | HAG | HAG-Gastell | Hagea-Moto | Hanomag | Hansa | Hansa-Lloyd | Hascho | Hataz | Hawa | Heim | Helios | Helo | Hercules | Hero | Hildebrand | Hiller | Horch | H.T. | Imperia | Induhag | Ipe | Joswin | Juhö | Kaha | Kaiser | Keitel | Kenter | Kico | Kieling | Knöllner | Kobold | Koco | Komet | Komnick | Körting | Kühn | Landgrebe | Lauer | Leichtauto | Leifa | Lesshaft | Ley | Libelle | Lindcar | Lipsia | Loeb | Luther & Heyer | LuWe | Luwo | Lux | Macu | MAF | Magnet | Maja | Mannesmann | Martinette | Maurer | Mauser | Maybach | Mayrette | Mercedes | Mercedes-Benz | MFB | Mikromobil | Minimus | Möckwagen | Mölkamp | Moll | Monos | Mops | Morgan | Motobil | Motrix | Muvo | Nafa | N.A.G. | NAG-Presto | NAG-Protos | Nawa | Neander | Neiman | Nemalette | Nenndorf | Nowa | NSU | NSU-Fiat | Nufmobil | Nug | Omega | Omikron | Omnobil | Onnasch | Opel | Otto | Pawi | Pe-Ka | Peer Gynt | Pelikan | Peter & Moritz | Pfeil | Phänomen | Pilot | Pluto | Presto | Priamus | Protos | Rabag | Remag | Renfert | Rex-Simplex | Rhemag | Rikas | Rivo | Roland | Röhr | Rollfix | Rumpler | Rüttger | RWN | Sablatnig-Beuchelt | Sauer | S.B. | Schebera | Schönnagel | Schuricht | Schütte-Lanz | Seidel-Arop | Selve | S.H.W. | Simson | Slaby-Beringer | Slevogt | Solomobil | Sperber | Sphinx | Spinell | Staiger | Standard | Steiger | Stoewer | Stolle | Sun | Szawe | Tamag | Tamm | Tatra | Teco | Tempo | Theis | Tornax | Tourist | Traeger | Trinks | Trippel | Triumph | Turbo | Utilitas | VL | Voran | Volkswagen | Walmobil | Wanderer | Wegmann | Weise | Wesnigk | Westfalia | Winkler | Wittekind | York | Zaschka | Zetgelette | Zündapp | Zwerg

Flag of Germany.svg.png Saksalaiset automerkit vuodesta 1945

Nykyisiä merkkejä: Aaglander | Abt Sportsline | Alpina | Arden | Audi | Benarrow | Bitter | BMW | CityEL | CN | E-Wolf | Ford | German E-Cars | Gumpert | Hauser | Irmscher | Isdera | Jetcar | Karabag | Kurek | Lotec | Luis | Mercedes-Benz | Mia | Michalak | Opel | Porsche | Roding | Rudolph | RUF | Rush | Scheib | Smart | Volkswagen | Weineck | Wiesmann | Yes

Entiset BRD:ssä valmistetut: ADI | AFM | AHK | AHS | Albert | Albrecht | Alpha Shark | Amphicar | Artega | ATW | Aumann | Auto Union | AWS | AWS Shopper | Bancroft | Bauer | Baur | Bieber | Böhler | Bohse | Borgward | Brütsch | Bug | Burgfalke | CAM | CCS (1983–2003) | CCS (1990–1993) | Champion | Colani | Comminication | Comtesse | D & S | Dauer | Delta | Deserter | DKW | Dornier | Dugatto | Dyna-Veritas | EAM | Econom | Elisar | Espenlaub | Fend | FESC | Fiberfab | FMR | Fuldamobil | Gepard | Glas | Gnom | Goggomobil | Goliath | Gorgus | Grewe & Schulte-Derne | Gutbrod | Hanomag | Hansa | Hardy | HAT | HAZ | Hazard | Heinkel | Hermsen | Hieber | Hoffmann | Höffner | Hotzenblitz | HSA | Hurst | Indy | IVM | Janßen | Jurisch | Keinath | Kersting | Kleiner Wolf | Kleinschnittger | Kodiak | Kohlmus | Kroboth | Kuhn | Leggatti | Leonhardt | Libelle | Lloyd | Lorenz & Rankl | Lorico | Mada | Maico | Maybach | MCA | Merkur | Messerschmitt | Meyra | Mohr | MW | Neckar | NSU | NSU-Fiat | Nova | PCS | Petri & Lehr | Phoenix-Cobra | Pinguin | Pöhlmann | Rahn-Fox | RH | RMA | Saier | Saxxon | Sebring-Spyder | Seibt | Serengeti | Solo | Spatz | Stallion | Staunau | Steinwinter | Strohm | Sun Car | Sunroad | Thurner | Tiger | Treser | Trippel | Verona | Veritas | Victoria | VM | VW-Porsche | Wax | Weidner | Wektor | Wendax | Westfalia | Zato | Zündapp

Entiset DDR:ssä valmistetut Zwickau | EMW | IFA | Melkus | Sachsenring | Trabant | Wartburg