Mercedes-Benz EQC

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mercedes-Benz EQC
(N293)
Mercedes-Benz EQC 400, etu.jpg
Valmistaja ja valmistusmaa Mercedes-Benz Cars,
Flag of Germany.svg.png Saksa, Bremen [1]
Valmistusaika 2019
Luokka Kompaktiluokka
Kori 5-ovinen SUV
Suunnittelija
Pohjalevy
Moottori 2 sähkömoottoria
Iskutilavuus
Teho 300 kW
Voimanvälitys Neliveto
Kiihtyvyys 5,1 s (0–100 km/h)
Huippunopeus 180 km/h
Kulutus 22,3–25,0 kWh/100 km (yhd. EU)
CO2-päästöt g/km
Hintaluokka
Edeltäjä
Seuraaja
Saman luokan autoja

EQC on ensimmäinen EQ-malliston täyssähköinen auto, jonka Mercedes-Benz esitteli yleisölle vuoden 2018 Pariisin autonäyttelyssä.[2]

Mallia edelsi vuonna 2016 esillä ollut Generation EQ -konseptiauto.

Yleistä[muokkaa]

EQC on ensimmäinen EQ-malliston täyssähköinen auto, jonka Mercedes-Benz lanseeraa uuden tuoteperheen alle. Siinä on täysin uusi voimansiirtojärjestelmä, jossa on kompaktit sähköiset voimalinjat kummallakin akselilla. Ne antavat EQC:lle nelivetoisen auton ajo-ominaisuudet. Etuakselin sähkömoottori on optimoitu mahdollisimman taloudelliseksi alhaisella ja keskikovalla kuormituksella ajettaessa, taka-akselin sähkömoottori tulee mukaan kovemmissa kiihdytyksissä. Yhdessä nämä sähkömoottorit tuottavat 300 kW:n tehon ja 760 Nm:n maksimiväännön.

Auto saa energiansa litiumioniakulta, jonka hyödynnettävissä oleva energiasisältö on 80 kWh (NEDC/WLTP). EQC:n ajotilavalikossa on viis vaihtoehtoa: Comfort, Eco, Max Range, Sport ja yksilöllisesti sovitettavissa oleva ajo-ohjelma. Taloudellisuutta painottavissa ajo-ohjelmissa tuntopalautteen antava kaasupoljin on tärkeässä asemassa, sillä se antaa kuljettajalle vinkkejä energian säästämiseen. Kuljettaja pystyy myös vaikuttamaan energian talteenoton tasoon ohjauspyörän takana sijaitsevien vaihdesiivekkeiden avulla.

ECO-avustinjärjestelmä antaa kuljettajalle mittavaa tukea ennakoivaan ajoon: järjestelmä kehottaa kuljettajaa hellittämään jalkaa kaasupolkimelta aina, kun se on sopivaa, vaikkapa kun auto lähestyy alempaa nopeusrajoitusaluetta. Lisäksi järjestelmä sisältää rullaustoiminnon sekä erityisen mahdollisuuden säädellä energian talteenottoa. Järjestelmä käyttää hyväkseen navigointitietoja, liikennemerkkien tunnistusta ja älykkäiltä turvallisuusavustinjärjestelmiltä (tutka ja stereokamera) saatuja verkotettuja tietoja.

Teknologiat[muokkaa]

EQC:ssa on vakiovarusteena vesijäähdytteinen OBC-latauslaite, jonka kapasiteetti on 7,4 kW. Näin ollen se soveltuu lataamiseen vaihtovirralla kotitalouspistorasioista tai julkisilta latausasemilta. Lataaminen Mercedes-Benz Wallbox -kotilatausasemasta on jopa neljä kertaa nopeampaa kuin lataaminen kotitalouspistorasiasta. Kaikkein nopeimmin lataaminen hoituu silti tasavirralla ladattaessa.

EQC:ssa on innovatiivinen multimediajärjestelmä MBUX (Mercedes-Benz User Experience), jossa on lukuisia EQ-autolle ominaisia toimintoja kuten toimintamatkan, varaustilan ja energiavirtauksen näytöt. MBUX:n avulla voidaan ohjata esimerkiksi EQ-optimoitua navigointia, ajo-ohjelmia, latausvirtaa ja liikkeellelähtöaikoja sekä muuttaa näiden asetuksia.

Esi-ilmastointi: Se varmistaa, että auton sisätila on valmiiksi halutun lämpöinen liikkeelle lähdettäessä. Automatiikan voi ohjelmoida suoraan MBUX-käyttöjärjestelmällä tai Mercedes me -sovelluksen avulla mobiililaitteella. Tämä on edistyksellinen järjestelmä, jossa lämpöpumppu ja sähkötoimiset lämmitystehostimet lämmittävät tai jäähdyttävät sisätilan haluttuun lämpötilaan jo valmiiksi.

EQ-optimoitu navigointi perustaa laskelmansa aina nopeimpaan reittiin ottamalla huomioon kulloinkin lyhyimmän latausajan. Reittisuunnittelu reagoi dynaamisesti muutoksiin ja se voidaan laatia joko autossa tai auton ulkopuolella (vaikkapa Mercedes me -sovelluksella).

EQC on varustettu tuoreimman sukupolven Mercedes-Benz-ajoavustinjärjestelmillä. Vakiovarusteita ovat aktiivinen hätäjarrutusassistentti, liikennemerkkiavustin, aktiviinen kaistavahti ja pysäköintiavustin. Valinnaisen ajoavustinpaketin myötä EQC kykenee ajamaan tietyissä olosuhteissa autonomisesti rajoitetun ajan.

Lähteet[muokkaa]

  1. EQC: sähköautojen Mercedes-Benz – Veho Oy Ab, Lehdistötiedote, 6. toukokuu 2019. Viitattu: 12. syyskuu 2019.
  2. Katso kuvat - Mercedes Benziltä viisi uutta autoa Pariisin autonäyttelyyn – Apu, 25. syyskuu 2018. Viitattu: 12. syyskuu 2019.